05 mars, 2016

Tokigt god linssallad


Det blir mer och mer grönt på våra tallrikar. Förändringen har gått successivt från det att jag tänkte att vi skulle ha nya vanor för flera år sedan till nu. Det har inte varit svårt alls. Endast att medvetet addera lite mera grönt på tallriken varje dag har fått oss att ställa om. Vi älskar ju kött men jag instämmer med någon som klokt sa att köttbit får det gärna finnas men av hög kvalitet och lite mindre bara och sen mycket grönt.

Häromdagen Googlade jag på linssallad och hittade den här. Receptinspiration kommer från lea HonirineJag har förändrat originalet till mer än en receptskiss då det inte fanns angivet hur mycket av de olika ingredienserna som skulle i. Tokigt god blev den och vi åt med god aptit. Lite tärnad kyckling i små portioner och nykokt blomkål i buketter plus ljummen linssallad smakade så bra en vanlig vardag kväll. Självklart står sig den här salladen fint utan tillbehör som kött.

Linssallad


ca 4-6 portioner
ca 200 g okokta röda linser
1/2-1 tsk soja
1 lagerblad

Dressing


3 msk olivolja
1/2 msk balsamvinäger
1/2 tsk spiskummin
1-2 vitlöksklyftor
1/2 rödlök
2/3 paket fryst persilja (Findus frysta) eller rikligt med färsk persilja
2-3 medelstora tomater
1 paprika
saft av 1/2 citron
flingsalt
peppar ur kvarn

Lägg linserna i blöt i ca 30 minuter. Koka i vatten med soja och lagerblad i ca 12-15 minuter. Låt dem gärna ha tuggmotstånd. Häll av kokvattnet och spara det ev som buljong till soppa. Gör en dressing på olivolja, balsamvinäger, spiskummin, salt och peppar. Häll över de ljumma linserna. Hacka rödlök, tärna tomat och paprika. Blanda med linserna och den hackade persiljan. Smaka av med citron. Lägg gärna upp på öppet fat med gröna salladsblad som grund. Snyggt att t ex sätta fram på en buffé.

#5 #blogg100


Mer inspiration hittar du här: 

Fräsch linssallad

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...