13 mars, 2016

Korvfestival i helgen

Korvfestival i helgen, sista dagen idag söndag. Festivalen bjöd på ett brett utbud och lokalerna var de bästa tänkbara. Luftigt med härligt solljus som strålade in från taket. Massor av olika sorters korvar allt från ölkorvar, mjuka salami till fräcka smaker på grillkorvar. Överallt kunde man smaka och bedöma själv och förstås köpa korv till mässpris för att ta hem

Sen ska vi inte glömma att en ensam korv inte blir glad. Tillbehör behövs förstås och så gott öl. Båda sakerna fanns här och där mellan de olika korvmontrarna. På så sätt kändes mässan mycket komplett och rolig.

För din info har jag och en partner haft ett mindre uppdrag för Korvfestivalen och hjälpt dem nå ut i sociala kanaler. Men det som står nedan är endast ett blogginlägg om det jag gillade där och ingen ersättning utgår för att jag skriver. Bara så du vet. :-)


Den förste person jag sprang på var Mattias Larsson, Fredagskocken som stod och stekte korv i en monter. Vi har aldrig träffats förut men jag har sett honom på hans Youtubekanal rätt länge och älskar hans fina klipp med god mat och kul tips. Fick hans helt nyutkomna bok "Fredagskockens helgmenyer, trefättersmiddagar med vintips". Har redan bläddrat och hittat flera grejer jag vill testa. Mattias har just börjat blogg och vill du läsa kikar du på Modern gastronomi. 


Korv måste inte serveras med traditionellt korvbröd. Ett serveringstips när man vill hålla dem i handen är att använda tortilla Anojitos, små tortillabröd. Ordet Antojitos betyder mer eller mindre små frestelser. Och de är både fina då de är så små och känns trevliga som tillbehör att servera korven med. 


Tortillan fungerar alldeles utmärkt med tillbehör bara man lägger upp lite mindre innehåll i varje. Här en korv som delats snyggt på mitten genom ett enkelt snedställt snitt. 


Korvskinn fanns det såklart. De här korvskinnen är av collagen som används av industrin och när man ska göra riktigt "grov" korv som t ex en konjakswurst. Men det fanns självklart sådana som var i naturskinn från Lundgrens skafferi som även vi dödliga kan köpa. Som bloggare fick jag en sats med naturtarm/korvskinn och kryddblandning till en salsiccia från Lundgrens med i min goodiebag. Jättekul då jag gärna vill göra egen korv till vårens grill. 


Mässans mest crazy combo stod senapstillverkaren Johnny's för, med BBQ Choklad & Chili. Ovant och gott men kanske inte något man tömmer en hel flaska av. Det fanns också smaker med malt & humle samt en originalsmak. Så många på kö framför smakerna så jag testade inte de andra. Inspiration för smaksättningar av BBQ såser kommer från USA där det kommer fler och fler produkter som varierats på detta sätt. Vi kommer antagligen att vänja oss och efterfråga det. Eller vad tror du?


Mitt emot stod Taylor and Jones, kända som korvmakare men som hade jättegod relish med bl a curry och en tomatketchup med horseradish dvs med pepparrot. Gissar att om om man inte hinner till festivalen kan man köpa i deras butiker. Båda var jättegoda!


Vad bra att det den här gången fanns 2 stora barer med olika ölsorter. Jag frågade om jag kunde smaka någon spännande och fick den här ljusa veteölet som inspirerats från Frankrike. Coppersmiths Brewery heter tillverkaren. Ölet tilltalade mig som inte är en stor öldrickare. Snygg etikett också med jugendstil. 


Vad är väl mat utan örter i såserna. Jag använder mycket färska och frysta kryddor så det här tycker jag verkligen hör till. Kryddorna var från Orto Novo och odlas på Ekerö. 


Härlige Magnus från Skeppsholmen pratade jag en god stund med. Det visade sig att han är köksmästare för Skeppsholmens restaurang i Långa raden. Han presenterade olika Skeppsholmens senaps sorter som han kreerat. Det var en origialsenap, en riktigt grov senap Söt & Stark plus en korvsenap som var mera slät men med samma häftiga smak som den grova. Jättegoda och verkligen sådant jag skulle vilja servera. 


Ett kärt återseende var med Joseph Turner The Hairy Pig Deli som jag pratade en hel del med på förra Korvfestivalen. Bl a sökte han då en leverantör av vildsvins kött. Tipsade om en av mina kamrater som skulle kunna leverera. Har tänkt på dem en del och undrat hur det går för dem just av den anledningen. Det visade sig att den lilla The Hairy Pig Delia restaurangen rejtats så den ligger i topp på Trip Advisor. Så dit kommer jag och sambon gå på besök snart. Korvarna är förstås också jättegoda!


Juryn överlade i tävlingen där barnen själv hade kreerat korvar. En spännande kycklingkorv från Elliot 10 år, med fetaost och oliver vann tävlingen som Sveriges yngste korvmakare. 


Sist men inte minst vill jag tipsa om något som jag tycker är jättegott. Senast köpte jag nämligen burkar med små söta paprikor som fyllts med färskost när jag var i Österrike. Gissa om jag blev glad över att märket Paul och Thom, fd Gourmetgruppen marknadsförde just sådana här söta paprikor fyllda med färskost i lite olika varianter. Thomas, ägaren berättade att de snart finns i butiker i hela landet. Tipset jag fick var att de går att mixa och då får man som ett häftigt "kryddsmör" fast det förstås inte är smör i dem. :-)

#blogg13 #blogg100

2 kommentarer:

Karin sa...

Tips: Nästa år får du besöka Stallarholmen och deras korv och bröd festival!

Kinna Jonsson sa...

Tack för tipset Karin! Berätta gärna lite mer om varför du rekommenderar Stallarholmen. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...