07 februari, 2016

Att göra egen pasta

Pastamaskinen kommer inte fram särskilt ofta av den enkla anledningen att jag inte knäckt koden med hur man får snygga kanter eller kan veva och mata fram pastan samtidigt. Men så häromkvällen rann sinnet på igen och jag slog upp en klassisk grunddeg i Anna Bergenströms "Nya Annas Mat" då det alltid är en pålitlig källa till bra recept. Och den här gången gick det som en dans. Både pastadeg och fyllning blev jättefina. 

Hemgjord pasta, grunddeg

5-5 1/2 dl vetemjöl (gärna vetemjöl Special)
3 medelstora ägg
1/4 tsk salt
2 msk olja

Mät upp allt och blanda i matberedaren genom att använda "på/av-knappen". Knåda sedan degen en stund innan den läggs i plastpåse för att vila i minst 1 timme eller 2.

Dela i 4 delar och kör i pastamaskin. Vik in kanterna på sidorna så blir det jämt och fint.
Lägg fyllning med jämna avstånd. Pensla med vatten runtomkring. Ta ut med naggad form. Tryck till kanterna runtom. Låt vila i 15 minuter innan raviolin kokas i 15 min. Servera med salvia i brynt smör, svartpeppar eller gör en enkel tomatsås. Riv parmesan över vid servering.

Fyllning ravioli

125 g förväld hackad grönkål
olja eller smör
100 g färskost t ex kesella
italiensk salladskrydda
vit-eller svartpeppar
1 dl lagra färskriven parmesanost
muskotnöt

Fräs grönkålen i olja eller smör. Tillsätt kesella, kryddor och parmesanost.

2 kommentarer:

Greyerzer sa...

Grönkål i ravioli! Det måste jag testa!

Kinna Jonsson sa...

Var kanongott!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...