09 oktober, 2015

Kycklinggryta med tomat

Och så testade jag ännu mera kyckling. Ville göra en mindre fet variant och tänkte att den skulle vara mera tomatbaserad. Det blev riktigt bra och den kommer jag att göra om.

Pappa ville visserligen att jag inte skulle krångla till det och att jag gärna kunde koka potatis och steka kycklingen som den var men när jag ställt fram maten var det han som tog om. Grytan i den tappning som jag serverade är han inte särskilt van vid. Jag blev så lycklig att han åt rejält då min pappa är gammal. Äldre människor tycker ofta att maten inte smakar så mycket vilket är tråkigt och därför försökte jag krydda lite extra. I maten får man i sig så mycket viktiga näringsämnen för att må bra. jag tror också att det är viktigt att äta färgstark mat och att man blir gladare av det. Grytan lyckades jag inte fånga på bild men nästa gång jag gör den kanske inlägget kan uppdateras med hur det såg ut.

Kycklinggryta
500 gr strimlad kyckling
1 burk tomater
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk vanlig indisk currypulver
1/2 tsk kanel
1/2 krm cayennepeppar
1 tsk honung
1/4-1/2 kycklingbuljongtärning
en gnutta creme fraiche

Stek kycklingen så att en är precis genomstekt. Låt tomaterna koka upp med pressad vitlök, tillsätt resten av kryddorna och låt tomatsåsen puttra. Strax före servering tillsätter man kycklingen. Smaka av med honung, salt och peppar. Och ta lite mer kryddor om du inte tycker det smakar tillräckligt.
Servera med bulgur och sallad med vinägrette på olivolja, vinäger, flingsalt och peppar ut kvarn.

04 oktober, 2015

Makalöst god helstekt kyckling i ugn

Alltså, jag är inte den som lagar hel kyckling särskilt ofta men nu hade jag fått en hel Bosarps ekologiska kyckling från Kronfågel och ville göra något riktigt läckert av den. Kycklingen vägde drygt 2 kilo, en riktig bjässe. Den såg nästan ut som en liten bäbis när jag höll den i benen och skulle skölja ur den lite. Så får man kanske inte säga men jag behandlade den varsamt som en bäbis också. :-)

Kollade in några recept från Youtube och fast personen i klippet låter jättehemsk så lät recepet bra med rosmarin, vitlök och citron, så det fick bli det, plus lite tips från en annan Youtubare och lite egna idéer.



Receptet som jag föll för var kyckling kryddad med mjukrört smör med olivolja. Kryddorna som tillsattes i smörblandingen var massor av fint hackad färsk rosmarin, citronskal och vitlök. Kycklingen saltades och pepprades mycket väl innan smörblandningen fördelades utanpå och inuti kycklingen. Saften av citronen pressades ur och jag skar citronhalvorna i grova bitar. En lök skars i delar samt ett par vitlöksklyftor. Allt detta fyllde jag kycklingen med innan jag band ihop benen med lite hushållssnöre.
För att kycklingen skulle komma upp lite ur formen och inte ligga och koka i sitt eget spad lade jag ut en bädd av morötter, lök i grova bitar och stjälkselleri. På bädden la jag kycklingen med bröstet upp och hällde sen citronsaften över och in i kycklingen (så gott det gick).

Sedan stekte jag den i ugnen ca 45 minuter på drygt 200 grader. Tog ut den och öste den med dess egen vätska och in i ugnen igen ca 15-20 minuter tills den höll 82°C vid benet. Då var skinnet också rejält knaprigt precis som när jag var liten och åt den här typen av kyckling.

När kycklingen var färdig skulle den vila en stund under folie, ca 15-20 min. Då passade jag på att hälla av vätskan ur formen och ner i en kastrull. (En del av det mest feta, kycklingfettet från skinnet (som ändå flöt ovanpå) hällde jag av i en separat skål,  resten fick koka upp tillsammans med någon dl matlagningsgrädde). Med lite mjöl i en ny skål blandade jag upp lite av kycklingfettet och fick en slags beurre manié som jag sedan kunde reda av den kokande kycklingbuljongen med. Det blev VRÅLGOTT om jag får säga det själv. Kunde knappt sluta stoppa skeden ner i såsen...om och om igen för att smaka av.

Kycklingen som var supermör och fin, trancherades och serverades med grönsakerna som legat i botten av formen, lite potatisklyftor och såsen. Skinnet lät jag vara kvar på kycklingdelarna då det blivit riktigt sprött och läckert.

Måtten nedan i receptet är höftade på ett ungefär. En receptskiss så om det känns mycket eller litet tycker jag att du ska förändra det efter egen smak.

Helstekt kyckling med grönsaker Kinnas version

1 hel kyckling, 2 kg

Kryddning utanpå och inuti kycklingen
100 g smör
ett par matskedar olivolja
mycket färsk rosmaarin
1 citron
4-5 vitlöksklyftor
skalet av 1 citronskal
salt
peppar

Rör rumsvarmt smör med olivoljan. Hacka rosmarin och vitlök fint. Riv citronskal. Blanda i kryddorna i smörblandingen. Salta och peppra kycklingen rejält inuti och utanpå. Glöm inte att krydda bakom benen. Fördela smörblandningen inuti och utanpå.

pressa ur saften ur citronen

Fyllning
citronen i delar
1 lök i delar
2-3 vitlöksklyftor
Skär citronen i delar, klyfta och dela löken på tvären, skär vitlöken i mindre bitar. Fyll kycklingen med blandingen. Knyt ihop benen så att fyllningen inte ramlar ur.

Bädd till kycklingen
3-5 morötter
3-4 selleristjälkar
1 lök i delar
skala morötterna och dela i mindre bitar, dela sellering i grova bitar samt löken. Gör en bädd i en ugnsfast form och placera kycklingen på toppen av bädden.

Stek kycklingen i ca 200°C i ca 45 minuter, ös med vätskan från kycklingen och låt steka i ytterligare 15-20 minuter, tills vätskan är klar vid benet eller det är 82°C vid benet.

Sås
vätska från kycklingen (häll av det mest feta)
matlagningsgrädde
2-3 msk vetemjöl
fett från kycklingen

Häll vätskan i en kastrull. Försök hälla bort det mest feta om du inte vill ha det i såsen. Tillsätt matlagningsgrädde och låt koka upp. Blanda lite av fettet med vetemjöl och tillsätt i klickar i den kokande vätskan under vispning. Låt puttra en stund.

Servering tillbehör
Servera med de ugnsbakade grönsakerna, potatisklyftor eller potatismos och såsen. Servera eventuellt en grön sallad av isbergssallad och hel färsk spenat bredvid.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...