19 september, 2015

Höstens inläggningar ligger i topp



Alltid roligt att se vilket innehåll på sidan som läses just nu och självklart letar mina besökare efter hur man tar tillvara på olika råvaror som är i säsong. Något som jag blir jätteglad över.

Hos mig är de här inläggen mest populära just nu. 
Sylt av Mahonia - här kan du använda Aronia som också är en populär buske i trädgården.
Gurkinläggning som funkar året om - det här receptet går att använda till beska överväxta gurkor också.
Billig paprika till vintern - rostad paprika som jag fryser in till pasta, soppor, grytor mm
Envetna besökare i trädgården - handlar om hallonsylt och getingar, konservering och sterilisering av burkar
Plommon i konjak - ett av våra favoritrecept och plommonen är jättegoda till glass.

Vad letar du efter för tips när du landat här? Är det något jag kan hjälpa dig med?

Ha det fint!
kram Kinna

Folkets val - dags att nominera din favorit bland matbloggarna



Nu är det dags för Matbloggspriset att dela ut priser till de med intressanta och de mest populära matbloggarna. Till priset med populära bloggarna ber vi dig till hjälp redan nu nominera dina favoriter som du tycker förtjänar att få ett pris. Det är det som är Folkets val.

Såhär går det till:
Nominera upp till 5 olika bloggar som du vill ska vinna Folkets val. Ange din e-postadress samt bloggnamn och länk till bloggen du vill nominera. Efter att du skickat formuläret får du ett e-postmeddelande som du måste validera för att din nominering ska bli giltig. De 10 bloggarna med flest nomineringar den 27 september går vidare till final och omröstning som startar den 29 september. Finalen avslutas den 11 oktober.

Klicka på den här länken för att nominera dina 5 favoriter. 

Prisutdelning är på Mitt kök mässan i Älvsjö, Stockholm den 5 november kl 16.30-17.00.

17 september, 2015

Knep för kycklingköttbullar och bra recept

Det kan vara lite knepigt att få kycklingköttfärssmeten bra och att inte resultatet blir gummiaktiga biffar eller studsande kycklingköttbullar.
Framför allt gäller det att vara lätt på handen och inte blanda smeten alltför frenetiskt eller för länge.

Men jag lyssnade förstås efter fler knep som kockar kan ha och här är några till. Att bara använda äggulan och inte vitan samt att inte använda ströbröd. Så med knepen på plats testade jag att göra en smet och blev mycket nöjd med resultatet. Man kan ju inte smaka av smeten som med vanliga köttbullar utan, om man måste smaka, steka ett smakprov och smaka av. Den senaste tiden har jag litat på mina sinnen och smaksatte och stekte direkt utan smakprov. Inspirerad av mamma och mormor som använder rejält med vitpeppar tänkte jag på dem när jag kryddade.

Sista tipset är att använda stektermometer och inte översteka köttbullarna utan ta dem när de har en innertemperatur på knappt 72°C.

Och så måste jag även slå ett slag för den underbara titan stekpannan som jag fått från Tefal på ett event i våras, Smakfullt med Tina (Nordström). Älskar stekpannan och skulle vilja ha många fler då jag har flera kök där jag regelbundet lagar mat. Man hettar upp stekpannan tills texten i mitten försvinner från den röda punkten. En riktigt bra funktion. Den har höga kanter som är jättebra och en allmänt behaglig känsla. Bästa stekpannan jag någonsin haft. Och jag får inte betalt för att skriva det här.

Vi gillar lite viltsmak på en gräddsås till köttbullarna och kryddar med enbär och evenutellt ett krossat lagerblad. En kryddblandning som är bra är Scandinativan Forest från Santa Maria. Den möter väldigt mycket av smakerna i enbär och lagerblad och då kan du testa med att bara smaksätta med kryddblandningen. Men självklart kan man göra massor av olika varianter av såser.  En kryddig tomatsås t ex är ju inte fel. 

Tipsen för att få en bra kycklingbullsmet: 
  • använda bara gulan
  • att inte ha i ströbröd
  • inte vara rädd för att krydda rejält
  • röra försiktigt och vara lätt på handen
  • steka ett smakprov av smeten och smaka av
  • steka lite köttbullar i taget för fin stekyta (och de inte börjar koka/tappa vätska)
  • mäta innertemperaturen till 72°C. 

Kycklingköttbullar
500 g kycklingköttfärs
1/2 medelstor gul lök eller en liten lök
1 äggula
1/2 tsk salt
drygt 1/2 tsk vitpeppar
1/2 dl bubbelvatten typ LOKA
smör till stekning

Lägg alla ingredienserna i en skål. Rör om tills allt är blandat, men inte längre. Hetta upp en stekpanna. Lägg i en rejäl klick smör. Låt smöret tystna. Ställ fram en skål med kallt vatten. Vät ena handflatan med vatten. Ta upp lite smet i handen och rulla köttbullar helt lätt. Lägg i pannan. Stek inte allt på en gång utan ca hälften åt gången för att du ska få en fin stekyta. Låt köttbullarna steka tills de har en innertemperatur på 72°C.

Gör en god gräddsås till och servera med kokt potatis ev pressad eller potatismos, lingonsylt, gele eller inlagda gröna tomater. Tyvärr hade jag ingen grädde hemma men om jag haft det skulle jag gjort såhär:

Gräddsås
2-3 dl grädde
enbär
ev lite krossat lagerblad
svampbuljong
salt
peppar
soja
vatten

Häll grädde i pannan när köttbullarna är stekta. Tillsätt lite enbär, en aning svampbuljong. Smaka av med lite salt och peppar. En gnutta soja om du vill ha lite färg på såsen. Späd med lite vatten om det du vill ha tunnare sås.

Här hittar du ett mera traditionellt köttbullsrecept på nötkött. Och här ett recept som mamma hjälpte mig med när jag var intervjuad i ICA-kuriren och gjorde pannbiff med jävla lök...

16 september, 2015

Fräsch sallad på röda linser

Den här salladen tyckte jag var jättefräsch och det är klart att jag frågade kocken om vad som var i. Linserna var inte kokta men om man väljer att inte blanchera linserna så äter man på egen risk. Jag skulle välja för hemmabruk att inte blanchera för salladen fick en härligt rå konsistens och smak.

Sallad med röda linser
Blötlägg i 24 timmar alternativt blanchera.
Skiva gul lök fint och blanda ner.
Häll över en dressing och servera.

Dressing
peppar från kvarn
salt
torkad basilika
rapsolja
ev lite syra från vinäter eller citron

10 september, 2015

Busenkel klassiker på nytt sätt - fyllda paprikor med färs



Måste ju prova klassiker på nytt vis och har här fått chansen att testa Kronfågels kycklingfärs. Tänkte att vad kan passa bättre och vara klimatsmart än att kombinera kyckling med säsongens grönsaker? Bunkrade i helgen med massa fin paprika i olika färger nu när grönsaksdisken dignar av dem. Men man skulle lika gärna kunna fylla squash med en enkel kycklingfärsblandning.

Här testade jag en kryddpåse med fajitaskrydda från El Paso som låg och skräpade i skåpet. Jag slänger ju nästan inget. Kryddpåsen har passerat sitt bäst föredatum för rätt länge sen men jag är glad för varje sak som hittar sin väg ut ur mina hyllor på ett bra sätt och du kommer nog att få läsa mer om hyllrensning framöver. (Och jag är väl medveten om glutamat i kryddpåsen som inte är helt sund, liksom antagligen du också som läser). Anledningen till att den fanns i mitt skåp överhuvudtaget är nog att jag fått den i någon goodiebag.

F ö samlar jag allt grönsaksskråll, teblad, äggskal, kaffesump, blomskräp mm i gamla glassburkar med lock och tar med ut till komposten på landet. Samlar allt för att få till så mycket fin jord som möjligt. I år växte allt i mina pallkragar för mycket då jorden var alldeles för näringsrik men till nästa år blir jag säkert bättre på att blanda min jord med mager blomsterjord för att få en bra balans.

Osten jag har använt fick jag på Restaurangakademiens kungliga jubileum nämligen deras 30-års-fest förra veckan. Osten är härlig smakrik Prästost från ARLA. Också lite klimatsmart då osten är tillverkad i Kalmar. Jag hoppas att det inkluderar att osten är gjord på mjölk från Arlas bönder i Sverige och korna håller oss med öppna landskap plus en mångfald av småkryp i naturen. Om det är fallet...me like.

Tänker du i liknande banor som jag, på miljön när du väljer varor i affären och när du tillagar maten?


Receptet var busenkelt och min variant ser du nedan.
Här hittar du originalreceptet på ICAs hemsida. 

Kycklingfärsfylld paprika
400 g kycklingfärs
1 msk olja
1 påse kryddmix, Fajitas
3 medelstora paprikor
1 1/2 dl riven ost, gärna smakrik som en Prästost 17%

Hetta upp en stekpanna med olja. Bryn färsen och häll på kryddmixen. Låt koka in. Dela paprikorna och lägg med den kupiga sidan nedåt i en form. Fyll paprikorna och lägg över riven ost. Gratinera i 175°C i ca 25 minuter.
Servera med kokt bulgur och en fräsch sallad.

07 september, 2015

Kycklingköttbullar med Ajvar Relish




Kämpar alltid med att få saker att gå åt. Gott, men det blir hyllvärmare av alla saker man får i fina goodiebags. En jättegod Ajvar Relish från ICA hittade hem i det här receptet med kycklingköttbullar.
Likaså lite mango chutney. Verkar dock som om jag inte fick en matchande bild till maten. :-)

Just nu har vi en plan på att börja med veckoplanering för våra inköp igen. Jag ska se till att någon hyllvärmare kommer med i recepten varje dag - och sambon ska stå för planeringen av inköpen. Få se hur disciplinerade vi kommer att vara. Men en sak är säker. Kryddor och burkar med röror etc måste ut ur skåpen för vi har tänkt att flytta under hösten så det ska inte följa med till nästa boende.

Kycklingköttbullar med Ajvar Relish

06 september, 2015

Finaste matminnet


Ett minne som verkligen etsat sig fast är när jag som ung tågluffade i Grekland. Jag och min 4 år yngre syster Lotta var bl a på Pelekas beach på Korfu. En obetalbar upplevelse då vi bodde på stranden. Något som jag inte tror ens är möjligt idag pga av att det känns osäkert och farligt. Vi hade 2 killar som bestämt sig för att vara våra beskyddare och de såg till att inget hände oss.
Efteråt fick vi veta att den ena killen var så förundrad över att vi systrar reste ihop. Han hade själv växt upp på barnhem och hade inga syskon eller familj. Världens finaste människa och tyvärr att Facebook och andra medier inte fanns då för jag hade gärna velat veta vad som hände med honom sen.

Självklart åt vi intressanta saker under den här resan. Mitt starkaste matminne är att vi var inne i ett restaurangkök och valde på olika rätter. Bl a stora grekiska köttbullar i tomatsås. Det var min första gång som jag åt moussaka men definitivt inte min sista.
Häromkvällen lagade sambon (under mycket stånk och stön) receptet som jag letat fram till honom medan jag satt i soffan och jobbade med ett föredrag som jag skulle hålla på Optikmässan.  Hu vad jobbigt han tyckte det var - dels att översätta och förstå ingredienser men också att använda cups istället för dl. Något som jag själv inte ens reflekterar över längre - men också kan dra mig till minnes att jag tyckte var jobbigt när jag började blogga och när vi skrev våra böcker. Resultatet blev iallafall mycket bra och han åt med god aptit när klockan slagit långt efter middagsdags. Bra mat i matlådorna blev det också under resten av veckan.

Länk till originalreceptet på Moussakan har du här.

Moussaka med köttfärs

3 auberginer
1/4 dl olivolja
1 msk smör
500 g mager köttfärs
salt svartpeppar
2 lökar, hackade
1 vitlöksklyfta, hackad
1/4 tesked mald kanel
1/4 tsk riven muskot
1/2 tsk torkade örter (kan vara oregano, franska örter etc)
2 msk torkad persilja
1 burk tomater
drygt 1 dl rött vin (tror vin inte hade något hemma men syra kan man få genom att tillsätta lite vinäger spätt med vatten till motsvarande mängd)
1 uppvispat ägg
4 dl mjölk
ca 75-100 g smör
6 msk vetemjöl
salt
vitpeppar

3 dl färskriven parmesanost (tror vi tog mkt mindre)
1/4 tsk riven muskot

Lägg 1/2 cm tunna skivor av skalad aubergine på hushållspapper, strö lätt med salt, och ställ åt sidan i 30 minuter för att dra ut vätska. Sedan i en stekpanna på hög värme, värm olivolja och stek auberginen tills den börjar ta färg. Lägg på hushållspapper och låt rinna av.
Smält smör i en stekpanna och tillsätt köttfärs, salt och peppar, lök och vitlök. Efter att köttet är brynt, strö i kanel, muskot, torkade örter och persilja. Häll i tomatsås och vin, och blanda väl. Sjud i 20 minuter. Låt svalna och rör sedan i ett uppvispat ägg.

Bechamelsås. Börja med att koka upp mjölken. Smält smöret i en stor kastrull på medelvärme. Vispa i mjöl tills såsen blir slät. Sänk plattan till lägre värme; häll gradvis i varm mjölk, vispa hela tiden tills det tjocknar. Smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg ett lager av aubergine i en smord ugnsfast form. Täck aubergine med köttfärssåsen, och strö sedan ca 1 dl parmesanost över köttet. Täck med resterande aubergine, och strö ytterligare 1 dl ost på toppen. Häll bechamelsås överst och riv över muskotnöt. Strö över resterande ost.
Grädda i en timme på 175 grader C.

05 september, 2015

Invigning av Urban Deli på Sveavägen

Trevligt och gott med härlig stämning. Igår kväll var det invigning av Urban Delis lokaler på Sveavägen. Generöst med mat och dryck - det här kan bli ett bra ställe för After Work i Stockholm. Hötorgshallen lär få konkurrens på matsidan. Definitivt inte sista gången jag gick hit.

Thaimat hemma när du inte vill äta ute



Det är rätt länge sen jag lagade riktig thai-mat hemma - och ändå älskar jag smakerna i den typen av mat. De gifter sig verkligen tillsammans. Så nu har jag tagit tag i det igen och har redan testat två olika recept med Pad Thai. Inspiration till att överhuvudtaget leta upp recepten fick jag av Hemma hos Daniella som bloggade om utematen som hon ville göra hemma. Just den här typen av mat har jag själv inte gjort så det var roligt att försöka utvärdera olika recept och jag har också anpassat dem genom att bl a addera extra böngroddar och plocka en smart sak från det ena receptet till det andra som gav ett bra resultat.
Den smarta saken var att blötlägga risnudlarna i vatten i 30 min dvs inte koka enligt anvisning på förpackningen. Då blev de inte saggiga och tråkiga utan en viss stuns var kvar när jag adderade dem till den varma kycklingen och grönsakerna.
Här är det recept som jag gillade mest. Anledningen är att jag älskar syran från lime och smaken av koriander. Koriander som jag vet många inte gillar är en vattendelare. Hur är det med dig? Gillar du koriander.

Det var också smart att göra en sås som allt skulle svängas runt i. Hela rätten fick en bra smak runtom av såsen.

Här är länken till ett originalrecept med Pad Thai, här till det recept med Pad Thai som jag mest plockat inspiration ifrån.  Nedan ser du receptet med mina variationer.

Kyckling Pad Thai
1 paket risnudlar (finns på bl a ICA i Asiatiska hyllan)
500 g kyckling, gärna Minutskivor
2 ägg
2 burkar konserverade böngroddar (alternativt kan man ta en stor påse färska)
3-5 salladslökar
1/2-1 medelstor gul lök
1 kruka grovhackad koriander
för den som önskar: grovt hackade jordnötter

SÅS
1/3 dl ketchup (jag hade ingen asiatisk ketjup hemma så jag tog rester av hoisinsås vilket blev bra)
2 msk fisksås (finns i asiatiska delen på de flesta livsmedelsbutiker)
2 msk socker
1 tsk hackad vitlök
1 tsk jordnötssmör
saften av 1 lime
½ tsk chili flakes
1 tsk soja

INSTRUKTIONER
Lägg risnudlarna i ljummet vatten i ca 30 min. Koka inte.
Stek kycklingen  i en stor wok eller stekpanna på medelvärme under omrörning hela tills genomstekt (ca 6-8 minuter), lägg i en skål och ställ åt sidan.
Vispa samman alla ingredienserna till såsen och ställ åt sidan. Knäck ägg i stekpannan där du stekt kycklingen och stek ca 1 minut. Dela äggen med en sked, tillsätt lök och böngroddar. Stek helt lätt. Lägg till kyckling och sås. Lägg till nudlar och se till att de täcks av sås. Rör ner salladslök och koriander. Garnera med jordnötter och limeklyftor. Servera på ett riktigt stort fat.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...