26 augusti, 2015

Kycklinggryta med rökt paprika



Det smakar korv stroganoff sa sambon när han smakade av min gryta...och sen blev det starkt fortsatte han. Och jag kan delvis hålla med. Men det var nog den godaste Stroganov jag ätit i så fall. Grytan blev så god att jag var tvungen att skriva ner receptet och blogga idag igen. Känner att det vore kul om jag kan bli inspirerad så mycket att jag tar mig tid att skriva ner vad jag gör i köket. Bloggandet är ju en så otrolig källa att söka i när man väl har sina recept nedskrivna. Och vi lagar ju faktiskt mat varje dag hemma.

Jag kan inte säga nog många gånger att jag också gillar Minutstrimlorna från Kronfågel. Det är så behändigt att använda dem och man slipper kladda med kyckling, skärbrädor och vara hygienisk. Inte för att jag haft problem med det tidigare men jag vet att många inte gillar att ta i kyckling och här är ju ett utmärkt alternativ för alla dem. Själv tycker jag bara att det är väldigt bekvämt att få den färdigskuren i bitar. 

Kycklinggryta med rökt paprika
2-3 stjälkar blekselleri
1 ½ medelstor gul lök
½ röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 röd färsk chili (ca 8-10 cm lång)
2-3 stjälkar libbsticka (kan uteslutas)
500 g Minutstrimlor av kyckling
½ burk Ajvar Relish ca 1 ½ dl
2 dl vispgrädde
1 tsk rökt paprika
½-1 msk vitvinvinäger
salt
grovmalen peppar


Hacka selleri, lök, paprika och vitlöksklyftor. Fräs i olja utan att de tar färg. Tillsammans blir de en slags soffritto och ger en bra grundsmak i grytan. Fräs kycklingen (gärna i 2 stekpannor så att köttet steks och inte kokas). Stek inte för länge. Ställ åt sidan. Häll på grädde, Ajvar och tillsätt vispgrädde och paprika till grönsakerna. Låt puttra ihop under några minuter. Tillsätt kycklingen och låt koka upp. Smaka av med vitvinsvinäger, salt och grovmalen peppar. Servera med ris eller bulgur eller couscous.

25 augusti, 2015

Thaigryta med koksmjölk

Thaigryta med kyckling
Thaigryta med kokosmjölk
Ibland har man rejält bråttom. Ont om tid helt enkelt för att andra saker ska fixas. Antingen kan man köpa hem mat eller färdiglagat men när jag ändå vill laga mat från grunden tar jag till burkar. Extra lätt blev det den här gången då jag även använde färdigstrimlad kyckling från Kronfågel sk Minutstrimlor som jag fått förhandstesta. Superbekvämt och det är en produkt jag kommer att använda fler gånger. Kommer i butik i början/mitten av september så håll utkik.

Du kanske undrar över alla ingredienser. Jag har det mesta hemma. Kaffir lime löv (eller kaffir lime blad) och citrongräs ligger i frysen. En rejäl burk med currypasta står i kylen - den har hållt sig väldigt länge...vågar knappt säga det men den har nog något år på nacken. Konserver som kokosmjölk och thaigrönsaker har jag oftast hemma. Resterande grönsaker var kvar från helgens matlagning och jag ville att det skulle gå åt. Kyl och skåpsrensning med andra ord.

Thaigryta med kokosmjölk
1-2 vitlöksklyftor
500 g Minutstrimlor av kyckling
1-2 msk grön currypasta
1 stång citrongräs
4-5 kaffir lime löv
1/4 röd färsk chilifrukt (går lika bra med torkad chili)
2 burkar kokosmjölk
Flera msk fisksås antagligen 3-5 msk
1 burk vattenkastanjer
1 burk böngroddar
½ grön zucchini
1-2 salladslökar

Fräs vitlök och grön currypasta, tillsätt kyckling och fräs i omgångar. Lägg i större kastrull. Skär citrongräs fint, strimla kaffir lime löven (ta bort nerven i mitten) samt chilin. Häll 2 burkar kokosmjölk över kycklingen, tillsätt kaffir lime löv, citrongräs, chili och fisksås. Låt koka upp. Dela zucchinin på längden och skiva, strimla salladslöken. Skölj böngroddarna och vattenkastanjerna. Tillsätt böngroddar, vattenkastanjer, zucchini och salladslök och låt koka upp. Smaka av med mer fisksås. Servera med kokt ris eller glasnudlar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...