En av mina favoriter är en tunt skuren pepparkaka, Ainas pepparkaka. Vårt recept är med margarin och jag måste nog göra den med smör för att se om receptet funkar innan jag lägger ut det. Så den här gången får du hålla tillgodo med kryddbrödet och jag hoppas du kommer att njuta av det lika mycket som våra vänners barn som uppenbarligen bakade det om och om igen då det var deras favorit från pepparkaksprovningen. Smörgåspepparkakan äter jag själv gärna året om med smör och ost till en stark kopp kaffe.
Vilken typ av pepparkaka gillar du? Berätta!
Smörgåspepparkaka utan ägg
knappt 1 liter vetemjöl1 1/2 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
1 tsk kardemumma
3 dl sirap
4 1/2 dl sur grädde alternativt gräddfil (kan bytas ut mot 3 dl crème fraiche och 1 dl grädde)
2 tsk bikarbonat
1 msk vatten
Blanda väl ihop alla torra ingredienser utom bikarbonaten i en skål. Värm sirapen så den blir rinnande och blanda den med grädden. Rör ner blandningen i mjölet och rör smeten en god stund, gärna med elvisp, så att den blir hämn och slät. Lös upp bikarbonaten i ljummet vatten och blanda ned den i smeten. Häll smeten i en smord och bröad 2-liters brödform och grädda i 160-175°C 70-80 minuter. Blir kakan mörk, lägg över smörpapper. Testa med provsticka så att den är klar och inte kladdig inuti. Ta ut ur ugnen, stjälp upp och låt kallna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar