28 december, 2015

Bästa tipsen inför nyår

När man har fest vill man ju umgås med sina vänner så mycket som möjligt. Därför vill jag ge dig tips så att du inte stressar ihjäl dig på nyårsafton.

  • Tänk igenom din meny. 
    • Servera inte fisk till förrätt om du ska ha det till varmrätt. 
    • Använd olika ingredienser i de olika rätterna. Variera i färg och struktur. Alltså inte röd sås av tomat och sedan röd sås av jordgubb. Eller potatis i förrätt och varmrätt osv. 
  • Kan gästerna göra olika rätter? Dela då ut uppgifter och låt dem planera sin del av middagen.
    Låt gästerna laga så mycket som de kan hemma och bara "lägga sista handen på maten hos dig". Alltså inte stå och laga mat tillsammans utan snarare njuta och ta ett glas champagne före middagen sätter igång. 
  • Om inte gästerna gör maten bör du planera dina inköp så att du gör dem 1-2 dagar före nyårsafton. Beställ ev det du tror inte finns i butiken t ex extra fint kött, fisk eller skaldjur. Eller någon exklusiv grönsak. 
  • Fundera igenom vilka rätter du kan förbereda och hur långt du kan förbereda dem. T ex kan man göra en rödvinssås i förväg. Den blir t o m godare om man låter den stå. En vacker grönsakstimbal till din huvudrätt är perfekt och som är klar att stjälpa upp på tallriken vi servering. Glass med fina tillbehör som en tunn fjäderlätt kaka och en bärsås är perfekt att servera. Eller varför inte med en maräng. Kan du göra en egen glass eller efterrätt typ pannacotta som inte kräver mkt arbete när ni sitter till bords? Du vill väl spendera tiden med gästerna och inte i köket....?
  • Vilka rätter kräver ugn och vilka gör inte det? Se till att inte allt som ska serveras måste värmas i ugnen så att maten inte går att värma på ett enkelt sätt. Något kanske kan kokas upp eller är ett kallt/ljummet tillbehör.
  • Duka och gör klart bordet dagen före. Har du linneservetter kan de resas någon stund innan ni ska sätta er. 
  • Planera för uppläggningsfat, serveringsbestick mm du vill använda och ställ fram så att alla hittar dem lätt. Skriv lappar på vad du tänkt ha dem till så behöver inte alla fråga om allt.  
  • Ställ fram en bricka med kaffekoppar, mjölkkanna, teskedar och avecglas. 
  • Placera efterrättstallrikar framme så de är lätta att hitta. 
  • Köp blommor någon dag i förväg. Eller gör som jag, fynda blommor som blomsteraffären bjuder ut samma dag och fyll bordet med blommor som bara håller nyårsnatten ut. En gång hade vi ett hav med vita glittrande tulpaner liggande över hela bordet. Urvackert!
  • glöm inte att köpa något trevligt alkoholfritt alternativ till den som kör.

    Har du fler tips? Lägg gärna en kommentar nedan på vad du tycker är bra att tänka på.
    Nu ska vi ut och provlaga varmrätten till vår nyårsmeny. 

Nyårsmenyer och inspiration från tidigare år


Nyår 2014 Fördrink: Metropolitan, tunnbrödsrullar m lax, mörkt bröd m skagenröra, smördegsinbakade oliver
Förrätt Rillette och gåslevermousse på toast, Varm fiskrätt Toskrygg, pilgrimsmussla, forellrom, sockerärtor
Mellanrätt Champagnesorbet, Varmrätt - kött, Lammytterfilé, potatisbakelse, ugnsbakade körbärstomater, rödvinssås med choklad, Efterrätt Glass, maräng samt exotisk frukt och chokladsås
Nyår 2013, enbärsgravad lax, vaktelägg, olika sorters viltkött, hasselbackspotatis, nobissås, ostbricka, glass och maräng
Nyår 2012 alkoholfria drinkar med drinktilltugg, Rensteksröra, Oxfile, italiensk potatiskaka, gräddstuvad savojkål, Chokladmousse
Nyår 2011 parmesansoppa med löjrom, lammytterfilé med citronsmör, provence potatis, äppelglass med limoncello
Nyår 2010 hummer, oxfilé med örtcremefraiche, vaniljglass, hallonsabayone,
Nyår 2009, Anka à l'orange med palsternackspuré. Glassbomb till efterrätt. 
Nyår 2008 hummer, oxfilé ugnsbakad potatis med chili, Panna Cotta med anis och kanel
Nyår 2007 Toast skagen, smördegsinbakad lax med dragon, hjortsadel med glaserade kastanjer, hallonglasstårta
Nyår 2006 Broccolimousse, Risotto m pilgrimsmussla, Skogssorbet, Oxfilé m chili och rödvinssås, Tarte au citron.
Nyår 2005 Pilgrimsmousse m tryffel, Lammfilé m jordärskockspuré, Mont Blanc med kastanjpuré.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...