24 december, 2015

Bästa julrecepten



God Jul till dig. Tänkte att du kanske letar efter något superbra recept såhär i sista sekunden. Här kommer mina favoritjulrecept inklusive några goda sallader och kålrätter som passar jättebra för julbordet eller för den som önskar helt vegetariskt.
En sak som jag aldrig gjort är låda på kålrot. Har du något bra recept skulle jag gärna vilja ha det. Får jag länk i min kommentarsrad på det skulle jag bli så glad.

Mina favoritjulrecept

Mammas köttbullar med blandfärs
Kycklingköttbullar plus knep för att få dem bra
Jansons frestelse
Stekt strömming i ättikslag, ättikströmming
Pikant strömmingslåda (varm strömming med dillfrön, lite som kräftströmming)
Brunkål och Rödkål med äpple
Rödkålssallad, Signes
Vitkålssallad, vintersallad från Viktväktarna
Julskinka samt temperatur för skinka
Cajsa Wargs recept på kryddskinka
Griljering för julskinka
Evas julbröd (filmjölksbröd)



Inspiraion till snabbt inlagd sill

En snabb inlagd julsill såhär på julafton kan du göra med 5-minuterssill. Till den kan man göra en krämig majonnäs med olika smaksättningar. Varför inte prova lite cremefraiche, majjo och curry? Lite tärnat äpple skulle kunna vara gott i inläggningen. Eller cremefraiche, majjo och saffransinläggning? Egentligen ska det vara hela sillfiléer till just den här typen av inläggningar men i butik köper man ju ändå sillinläggningar som varit större filéer och är skurna i skivor så på det här sättet kan du ändå säga att du gjort sillen själv...hi hi. Lycka till med ditt fina julbord.


Och så bjuder jag dig här på inspiration på vad du kan använda i en marinad som sambon har kreerat för tunna revbensspjäll.

Marinad för revbensspjäll, receptskiss

ca 1 dl rapsolja
2-3 msk soja
1 msk honung
färsk riven eller skivad ingefära
Scandinavian Forest kryddblandning från Santa Maria
1-2 vitlöksklyftor
chiliflakse
sambal oelek

Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg dina revbensspjäll i en plastpåse och häll över marinaden och placera i kylen. Lägg gärna sen hela påsen i en skål eller i en form så att du inte marinaden oavsiktligt rinner ut i kylen. Låt marinera några timmar. Eller så penslar du spjällen med marinaden och sätter in dem i ugnen direkt.
Sätt ugnen på drygt 200°C grader. Stek revbensspjällen i mitten av ugnen tills de håller 68°C. Ät varma eller låt svalna och värm upp när de ska serveras.

2 kommentarer:

Anonym sa...

bästa kålrotslådan

Koka i rejält saltat vatten lika delar kålrot och potatis, alternativt mer kålrot om man vill. Man kan slänga i en morot också.

Pressa med stöt i en stor bunke. Gör man mycket är en köttkvarn en god ide för det är rätt så tungt. Blanda i, vispgrädde, ägg, sirap, nymald muskot, salt och peppar. Smaka av, man känner när man hittat hem :) Men snåla inte på något, smeten ska vara ganska så lös.

Häll i en form, toppa med mycket smör och skorpmjöl, helst panko eller egenmald. In i ugnen i 225 grader till ytan är brynt och den har rest sig lite. Tokgott till skinka och julkorv.

God Jul
Eva

Kinna Jonsson sa...

God Jul Eva! Du är en pärla. Det här låter så gott och jag kommer att prova göra den. Varmt tack än en gång! kramar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...