06 september, 2015

Finaste matminnet


Ett minne som verkligen etsat sig fast är när jag som ung tågluffade i Grekland. Jag och min 4 år yngre syster Lotta var bl a på Pelekas beach på Korfu. En obetalbar upplevelse då vi bodde på stranden. Något som jag inte tror ens är möjligt idag pga av att det känns osäkert och farligt. Vi hade 2 killar som bestämt sig för att vara våra beskyddare och de såg till att inget hände oss.
Efteråt fick vi veta att den ena killen var så förundrad över att vi systrar reste ihop. Han hade själv växt upp på barnhem och hade inga syskon eller familj. Världens finaste människa och tyvärr att Facebook och andra medier inte fanns då för jag hade gärna velat veta vad som hände med honom sen.

Självklart åt vi intressanta saker under den här resan. Mitt starkaste matminne är att vi var inne i ett restaurangkök och valde på olika rätter. Bl a stora grekiska köttbullar i tomatsås. Det var min första gång som jag åt moussaka men definitivt inte min sista.
Häromkvällen lagade sambon (under mycket stånk och stön) receptet som jag letat fram till honom medan jag satt i soffan och jobbade med ett föredrag som jag skulle hålla på Optikmässan.  Hu vad jobbigt han tyckte det var - dels att översätta och förstå ingredienser men också att använda cups istället för dl. Något som jag själv inte ens reflekterar över längre - men också kan dra mig till minnes att jag tyckte var jobbigt när jag började blogga och när vi skrev våra böcker. Resultatet blev iallafall mycket bra och han åt med god aptit när klockan slagit långt efter middagsdags. Bra mat i matlådorna blev det också under resten av veckan.

Länk till originalreceptet på Moussakan har du här.

Moussaka med köttfärs

3 auberginer
1/4 dl olivolja
1 msk smör
500 g mager köttfärs
salt svartpeppar
2 lökar, hackade
1 vitlöksklyfta, hackad
1/4 tesked mald kanel
1/4 tsk riven muskot
1/2 tsk torkade örter (kan vara oregano, franska örter etc)
2 msk torkad persilja
1 burk tomater
drygt 1 dl rött vin (tror vin inte hade något hemma men syra kan man få genom att tillsätta lite vinäger spätt med vatten till motsvarande mängd)
1 uppvispat ägg
4 dl mjölk
ca 75-100 g smör
6 msk vetemjöl
salt
vitpeppar

3 dl färskriven parmesanost (tror vi tog mkt mindre)
1/4 tsk riven muskot

Lägg 1/2 cm tunna skivor av skalad aubergine på hushållspapper, strö lätt med salt, och ställ åt sidan i 30 minuter för att dra ut vätska. Sedan i en stekpanna på hög värme, värm olivolja och stek auberginen tills den börjar ta färg. Lägg på hushållspapper och låt rinna av.
Smält smör i en stekpanna och tillsätt köttfärs, salt och peppar, lök och vitlök. Efter att köttet är brynt, strö i kanel, muskot, torkade örter och persilja. Häll i tomatsås och vin, och blanda väl. Sjud i 20 minuter. Låt svalna och rör sedan i ett uppvispat ägg.

Bechamelsås. Börja med att koka upp mjölken. Smält smöret i en stor kastrull på medelvärme. Vispa i mjöl tills såsen blir slät. Sänk plattan till lägre värme; häll gradvis i varm mjölk, vispa hela tiden tills det tjocknar. Smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg ett lager av aubergine i en smord ugnsfast form. Täck aubergine med köttfärssåsen, och strö sedan ca 1 dl parmesanost över köttet. Täck med resterande aubergine, och strö ytterligare 1 dl ost på toppen. Häll bechamelsås överst och riv över muskotnöt. Strö över resterande ost.
Grädda i en timme på 175 grader C.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...