15 mars, 2015

Vad är väl livet utan fika - filmning på Vetekatten
Eftersom vi fikar ofta i min familj kan jag nog skriva under på att man måste fika. Fika är bra för att utbyta idéer, bli inspirerad av andra och jag får ett litet naturligt break för att reflektera. Så, håller du inte med mig om att man behöver fika?

När jag hörde att The Foodie List från Kanada skulle komma till Sverige och spela in en timmes program om svensk mat och coola ställen, kunde jag inte låta bli att föreslå att de skulle ta med något om fika. Fika har ju fått gott renomé och börjar bli välkänt ute i världen. En lördag innan filminspelningen gick sambon snällt med mig och spanade in fikaställen i centrala Stockholm. Mitt kriterium var att de skulle ha småkakor då det, plus semla, kanelbulle och prinsesstårta hör till en riktig fika. Vi var på Sturekatten, Centralkonditoriet, Valand och Vetekatten. Sturekatten hade inte den svenska inriktningen jag ville ha, Centralkonditoriet har en fantastisk miljö och fina bakverk men kändes inte heller som exakt det jag var ute efter. Valand är en favorit, miljön är underbar men mitt val föll på Vetekatten. Vilken himla tur eftersom jag sedan upptäckte att Johan Sandelin, chef för konditorlandslaget är en av ägarna. Men det var lite få kakor på disken och jag ringde därför upp honom nästa lördagmorgon för att kolla om de hade småkakor. Det visade sig då att kakorna är så populära då de är nybakade med smör, att de tar slut väldigt fort. Johan föreslog även att vi skulle testa Budapestrulle som är en av deras specialiteter. Grymt god om du frågar mig.

Bra med lokalen är att de byggt om och fräschat till en del och den andra delen är riktigt gammal rolig yta med småbord, gamla stolar, genuina dukar osv. Alltså får man lite av varje när man är där.Filmteamet från The Foodie List gillade valet. De filmade med Johan Sandelin i köket. Sedan var det vår tur. Jag och en Foodie som heter Jonas skulle äta småkakor och berätta om dem.


På tallriken hade Johan dukat upp en Dröm, en Strassburgare, en Finsk pinne, en chokladdröm, ett Kolasnitt (Kolakaka) en nötkaka (glutenfri) och ett chokladsnitt. Alla kakorna var ljuvliga. Bakade med äkta vara. Medan vi filmades berättade vi om smak, textur, utseende, sippade lite kaffe, berättade om varför man ska gå till Vetekatten, vad man hittar i omgivningarna osv. Lite om fika förstås och perfekt nog låg det 7 sorters kakor på tallriken. För mig var kakorna på tallriken väldigt varierade. Härlig vaniljsmak, skön bittermandel, mjuk choklad eller läcker kolasmak. Fin textur hade de allihop, ömsom spröda, ömsom sega eller att pärlskockret krasade lite fint mellan tänderna.

Du vet säkert redan att man på kafferep äter en kanelbulle eller vetelängd av något slag först. Sedan 7 sorters kakor och sist en tårta eller bakelse. Den som förr inte orkade äta allt, kunde ta med sig hem lite till familjen och barnen i en brun papperspåse. I allafall var det traditionen i Östergötland.

Dagen var grymt roligt att spela in. Jag lärde mig massor.

Här kan du läsa om tidigare inspelningar under dagen innan på söndagen.
Frukost  Pom & Flora
Lunch vid Strömmingsvagnen, Slussen
Middag på Nalle och Kroppkakan.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...