03 mars, 2015

Strömming eller sill


Strömming är så himla gott, enkelt och riktig husmanskost men hu att få det morgon, middag och kväll som det sägs att man fick förr i vissa landsändar. Idag är vi rädda om vår strömming och den är riktig festmat till många av årets helger. Strömming till påsk, midsommar och jul. Sen många gånger under sommarens luncher.
I skärgården fiskar min sambo och hans pappa. Här kan du se resultatet efter ett fiskafänge där strömmingen är rökt till sk böckling och lagd i fina lådor.

Vad är skillnad på strömming och sill funderar jag. Sill för mig är mycket större och fetare. Tänk på stor fet insaltad sill så har du rätt bild av hur sillen ser ut. Strömming har mindre antal ryggkotor, längre huvud och lägre fetthalt. En sill däremot kan bli över 50 cm lång och väga över ett kilo. Enligt wikipedia fångas strömmingen öster om en linje mellan Kalmar och den polska kusten. I höjd med Kalmar och norr om staden är det sill. De har genetiska skillnader men förr räknades strömming som en egen art. Källa Wikipedia. Och i Östersjön är det just strömmingen som fiskas.

Sillfiske har historiska haft mycket stor ekonomisk betydelse. T ex för Hansan på sin tid. Antagligen för att sillen går till i stim. Även om det här inte var sill vi fick utan strömming så fick kom ett stim i näten - över 50 kg vill jag minnas togs upp den här dagen i somras.

Vet inte om det hade betydelse men året innan hade en liten julgran sänks lite utanför klipporna på lantstället för att strömmingen skulle kunna leka. Det verkar om om det bokstavligen bar frukt.

Jag är dödligt förtjust i strömmingsburgare. Sill eller strömmingsburgare består av flatstekt strömming som läggs mellan hamburgerbröd med sallad, tomat och en sås som tillbehör. Men en burgare kan också vara malen strömming som man gör en strömmingburgarsmet av. Egentligen är väl den sistnämnda mer en sådan variant som passar mig, som avskyr ben men varje sommar måste jag bara äta strömmingsburgaren i Skillinge med små eventuella ben.

I Skillinge på Österlen, äter vi stekt strömming med flytande grädde och gräslök. Strömmingen vänds i grovt rågmjöl och stekt riktigt knaprig i smör. Sambon som är Stockholmholmare vänder sin strömming i ströbröd och smörsteker. Han lägger dessutom ihop sina strömmingar mage mot mage med en fyllning av örter och smör. Båda resultaten är goda. Som östgöte vet jag att man äter stekt strömming med lingonsylt och potatismos. Har du någon mer lokal tradition att berätta om får du gärna dela med dig. Jag behöver din info senast söndag den här veckan.

Nästa vecka ska jag nämligen till slussen och äta strömming vid strömmingsvagnen. Jag har aldrig varit där. Har du? Vad kan jag förvänta mig? Är den bra?

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...