23 februari, 2015

Majssoppa len och stark på samma gång

Av olika anledningar har jag många stora burkar som jag fått som är rena rama restaurangburkarna. De innehåller vita bönor, paprikaröra, krossade tomater och så majs. Så igår öppnade jag den stora majsburken med en fundering kring att min syster i Frankrike gjort en majssoppa ett sk Corn Chowder. Tyvärr hade jag inte sparat hennes recept på datorn utan fick Googla fram något och hittade det här.

Jag hade inte färsk chili hemma utan lite rökt chilipulver som jag fått i en goodiebag där alla saker var inköpta i den chilenska butiken på Hötorgshallen. Det blev riktigt bra men jag tror det blir bättre med färsk chili. Passar liksom bättre till just den här kompositionen. Dessutom hade jag kunnat vara mer försiktig med chilin för att få fram majssmaken ännu mer.

Varifrån ordet Chowder kommer ifrån har lite olika ingångar. Både från franskans chaudière, latinets calderia och engelskans jowter. En förklaring hittar du här på Wikipedia.  Och en annan mer utförlig förklaring inklusive info om rättens rötter i Amerika hittar du här.

Rätten i sig är en slags stuvning och soppan med majs blev riktigt tjock på ett gott sätt. Olika sätt att få soppan tjock är annars att använda kex (crackers) eller potatis.

Här hittar du länken till det recept som jag använde med majs, vitlök och mjölk plus smaksättare blev det en enkel och jättesnabb soppa. Bara 5 minuters koktid.


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...