21 juli, 2014

Galet god gurksoppa


Ibland måste man bara prova något nytt. Min sambo är tack och lov en tacksam försökskanin. Nu blev det en gurksoppa som jag hittade på Allt om mat. Väldigt god och inte sista gången vi kommer att göra den. Antagligen blir den och vår vanliga gazpacho 2 svalkande sommarfavoriter. Soppa är verkligen underskattat.

Vi kompletterade med en liten grönsallad, några tomater och ett kokt ägg för att bli riktigt mätta. Och så åt vi upp all soppan så det blev 2 portioner istället för 4.

17 juli, 2014

Matbloggspriset rullar igång för 9:e året



Dags för Matbloggspriset igen. För nionde året i rad ska vi kika igenom fina bloggar och hitta värdiga vinnare. Följ gärna Matbloggsprisets blogg där vi kommer att intervjua jury, tidigare vinnare, våra sponsorer, bjuda in Gästbloggare, plus att vi skriver om bloggning mm. Ett par sponsorer har vi redan och är glada över att ICA, Fazer, Västsvenska turistrådet och SCAN tackat ja till att vara med och lyfta bloggarna i höst. Vi hoppas förstås också att du tycker det är lika kul som vi.

Boka in prisutdelningen redan nu
Datum: 6 november
Tid: 14.15-15.15
Plats: Mitt kökscenen, Mitt kökmässan i Stockholm

Moderatorer är Fredrik Schelin, Din Vinguide och Alexandra Zazzi som står på scen för andra året i rad. Alexandra som också är aktuell som konferenciär på Årets kock.
Men det räcker inte med det utan vi behöver få tips av dig om det är någon blogg som du tycker är värd att uppmärksammas. Berätta gärna varför den är så bra och värd ett pris.

Självklart kommer du i år liksom alla tidigare år att kunna nominera i Folkets Val som öppnas någon gång i augusti/september. Sen kommer där en omröstning bland de 10 som fått flest röster. Förra året fick vi in över 750 nomineringar vilket var en dubblering mot 212 - men mer ska vi väl få den här gången eller hur.


Alla kategorier i Matbloggspriset
Det stora matbloggspriset
Folkets val
Bästa dryckesblogg
Matbloggsprisets hederspris
Bästa bak- och dessertblogg
Bästa grillinnehåll
Bästa foto/nya medier
Bästa podcast/videoinnehåll

Juryn består både av bloggare och professionella Matmänniskor och vi är så glada över det fina engagemang som alla visar.

Matbloggsprisets jury består av: 
Christopher Anderton - grundare av Matbloggspriset, Deluxive State
Paul Svensson, kock, Pauls kök
Fredrik Schelin, prisutdelare, festfixare Din Vinguide
Magnus Reuterdahl, Aqua Vitae
Sebastien Boudet, tidigare vinnare, Brödpassion
Theresia Erneborg, vinnare Matbloggsprisets Hederspris 2013, Söta saker
Pär Gamlin, Gamlin Zeipel
Kinna Jonsson, PR och projektledare Matbloggspriset Fiduser Communication
Ylva Vitorovic, projektledare Matbloggspriset, VIVA Communication
Alice Brax, LRF, Brax on Food
Ilva Beretta, Plated Stories

#Matbloggspriset

16 juli, 2014

Frukostmarknad i Sopot


 Direkt från färjan åkte vi till en frukostmarknad och fortsatte vår Matbloggsresa med Stena Line.



Av guiden fick vi 100 sloty att dela på 2 och 2. För pengarna skulle vi handla egen frukost. Så roligt och någon uttryckte det som om vi handlade och plockade ihop en egen goodie bag. Smart sagt!



Marknaden var genuin och de som saluförde sina produkter var antagligen också till stor del producenter. Vilken tur jag hade som delade med Agnieszka som pratar polska. Tack vare det blev det något enklare att förstå vad det var som vi såg. Det första vi båda ville äta var ister på rågbröd med saltgurka. Ister är vanligt på kontinenten och fanns förr i Sverige. Jag kan komma ihåg hur mamma serverade smaksatt ister när vi var små. Då tyckte jag det var sisådär men idag tycker jag det är mycket gott. Mamma smälte istern med äppelbitar och eventuellt lök om jag kommer ihåg rätt. I istern fanns små bitar av protein som kallades för flottgrevar. Ett gott tillbehör till hemgjord blodpudding.



I nästa stånd vi förförda av läckra baklavor och honung. Rosenbladshonung och ingefärshonung hamnade i en påse för att med hem, men jag hade gärna köpt både större burkar och fler sorter för det fanns också choklad och kanel plus pollenhonung som jag gärna hade velat ha. Honungen handlade vi på oss och insåg att med båt funkar det att transportera vätskor men inte med flyg. Turligt nog skulle vi även hem med Stena Lines bilfärja.


Ravioli med jordgubbar är en delikatess. Blir sugen på att prova att göra dem någongång.


Som dryck köpte vi en illgrön drink med bl a persilja och gurka. Mer färg än smak.


I stånd efter stånd hade man dukat upp godsaker. Rökt fisk, patéer, vackert dekorerad färskost, kanelbulle på rulle och gott kaffe. Det fanns också fint handgjorda karameller, färska blåbär, jordgubbar, inspirerande bakverk och mycket, mycket mer som jag gärna hade velat prova.


Den här osten var särskilt häftig med blåklint och rosenblad.


I mitten av parken fanns bord och vi slog oss ner för att äta allt vi plockat på oss. Tyvärr att man kan äta mer med ögonen än med magen annars hade jag gärna handlat mer och ätit i flera timmar.



T ex de här fina powerbars. Men inspiration räcker också mycket långt för att sen kreera saker hemma i köket. 




Omsorgsfullt handgjorda karameller där det står I love Sopot!


15 juli, 2014

Matbloggsresa till Gdynia i Polen


Så var det dags för den sen länge inplanerade matbloggsresan med Michael Krantz och Agnieszka Baltyn, Spot and Tell med Stena Line till Sopot  som anses vara Polens Riviera.


Väl ombord, när vi blivit av med bagaget i våra hytter, gick vi upp på soldäck och njöt av den fina utfarten från Karlskrona.

Vi passerade öar med kastellbyggnader och man förstår att Karlskrona är/var en betydande stad för flottan.

Lite rysningar längs ryggraden. Kändes som om jag tagits tillbaka till min barndom då vi åkte en del färja över till Danmark, bl a Bornholm, men nu var vi på väg till Polen för att bl a besöka en Slow food festival i Sopot.


Eftersom vi var inbjudna av Stena Line hade vi också förmånen att gå upp på bryggan och samspråka med kapten och styrman.


Jättespännande att se alla viktiga instrument, utsikten och höra att de jobbat i 30 år på sjön. Men sjön suger som sagt och vi blev lätt hungriga.


En tur ner till matsalen stillade de behoven. Läckra rätter beställdes från à la carte menyn. Mitt val blev en tomat mozzarella sallad med hot shot, och god hamburgare med pommes frites.

Och jag sneglade på en läcker hummersoppa med oststång och en fiskrätt hos bordsgrannen. Plus god chardonnay förstås. Utanför tuffade vi framåt och skymningen sänkte sig sakta medan vi åt middag.   



Ett besök i båtens SPA avdelning kunde vi inte missa och fastän klockan var mycket tog vi på oss badkläderna och dök ner i bubbelpolen. Med stora fönster runtom på fartyget kunde vi fortfarande se havet från där vi satt. Roligaste var nog ändå duschen som växlade belysning från mild vårbelysning med kvittrande fåglar och vatten i fina strålar till sommarregn med varmare ljus och kraftigare varmt vatten ur duschen för att sedan strila som ett kallt höstregn med imiterade blixtar och åska. Jättehäftigt och om det inte varit så sent hade jag kunnat stå där en stund och bastat emellan. Bilder från SPA avdelningen hittar du hos Michael Krantz.

Sen var det inga problem att sova gott i sköna duxsängar och ta en dusch i ett mycket fräscht badrum. Kudde hade jag kanske önskat att jag haft med mig. Annars var det också ett lyxigt plus att inte behöva köra utan att komma någonstans även när det var natt. Väckningen av Rod Stewart med I am sailing kändes oväntad och rolig. 

Snabb frukost från en stor buffé som innehöll det mesta man kan önska sig innan vi njöt av själva hamninloppet i Gdynia som inte ligger särskilt långt från Sopot. Det här måste jag göra fler gånger var min spontana tanke innan vi steg iland.


Vill du se bilder kan du kolla på #stenalinestorytellers och läsa mer hos Spot and Tell som också bloggat om båttur och middag.

09 juli, 2014

Internationellt kockutbyte och en magisk kväll på Restaurang Sjöboden i Spiken

Alla dessa kvällar som är helt fantastiska tar slut på tok för fort. En ljus sommarkväll strax efter midsommar var jag vid Vänerns strand inte så långt från Lidköping. Solen lekte genom bladverket på träden och kastade vackra skuggor på mark och människor som i en Renoirmålning. Segelbåtar och små fiskeskutor låg i den lilla hamnen. Och jag hade förmånen att vara bjuden på något mycket speciellt, nämligen ett kockutbyte mellan Restaurang Sjöboden i Spiken vid Läckö-Kinnekulle och Brighton Food Festival. Ett International Chefs exchange (#ICEX) som är ett spännande samarbete över gränserna för att unga kockar ska kunna samla kunskap och erfarenheter.



Vid Restaurang Sjöboden möttes Gunilla Davidsson, VD/Turistchef Destination Läckö-Kinnekulle och jag av Christofer Johansson. Christofer och vinhandlaren Torbjörn Rundkvist, Triplus vin är en av av anledningarna till att utbytet kommit till stånd. I vanliga fall huserar Christofer på Krakas krog på Gotland men hans rötter finns här i Lidköpingstraken.

Vi småpratade med Christofer om utmaningarna för kockar och bl a nämnde han något som jag hört tidigare under våren nämligen utmaningen i att få tag på bra råvaror. Han berättade också att han kommer att åka till Brighton Food Festival i september på International Chefs Exchange.

Många olika personer var inbjudna och till min glädje var leverantörer från trakten med, t ex Mia från Lilla Labäck, Simon Irving, Läckö slott med trädgård, fiskaren från Spiken som varit ute med oss matbloggare ett par gånger när jag varit på Matbloggsresor. Krögaren från Hvita Hjorten som jag träffade senast på Korvfestivalen. Ett helt gäng med bekanta ansikten.

Eventet var helt underbart. Dels för att kvällen var sådär sommarfin som bara det kan vara runt midsommar men också för att maten var helt fantastisk. Kocken Jimmy Gray från Jeremys restaurant, West Sussex stod vid spisen. Christopher Johansson och Henrik Rapp, Sjöboden assisterade. Maten var till största delen lagad av svenska råvaror från Vänern och Lidköping med omnejd med inspiration från Jeremys stil som kock. Vinerna var genomgående engelska liksom den underbara ostbrickan av mycket hög kvalitet.

Inledningsvis fick vi ett otroligt vackert knäckebröd, där hembakt fröknäcke var fyllt med färg från ringblomma, gurkört, viol, mejram, ärtpuré, ädelostkräm eller någon slags ostkräm. Till det drack vi en martini gjord på engelsk vodka från Blackdown medan vi minglade runt och hälsade. Kombinationen med örter, knäcke och drink var perfekt! 


Efter det satte vi oss till bords. Första rätten var en friterad ryggfilé av gös som serverades med en creme på rökt fisk, löjrom, laxrom, dill, seaweeds, mussla. Råvarorna dvs fisken och löjrom kom förstås från Spiken. Till det fick vi ett engelskt mousserande vin som hette Ridgeview Grosvenor som passade utmärkt till.
TV, Channel 8, var där och filmade och Andrew Kay, Creative Director, höll ett strålande inledningstal. Bl a att om någon var där med någon som de inte ville bli sedda med - så skulle man hålla sig borta från kameran. Mycket humor och många skratt.


Vidare fick vi läcker hjortfilé, egentillverkad, rustik, leverkorv, bondbönor, pistagegnoochi, hasselnötskräm, färgglada krasseblommor och späda krasseblad samt något bär som gav sötma. Ett fylligt rödvin, Bosco Agustino, Barbera D'Alba var ett härligt val till den mustiga rätten. Mycket gott!


Sist men inte minst - rätten som blev min favorit var efterrätten. Det brukar inte vara så men jag blev förförd av smakkombinationerna där den svenska jordgubben spelade huvudrollen. Speciellt var de olika texturerna och smakerna där thaismaker flirtade lite med den fina syran i jordgubben. Sötman från marängen och sorben smaksatt med kaffir lime blad och en fräsch parfait där citrongräset gav en härlig brytning. Galet gott! Ridgeview Victoria Rosé bubblade i glasen.

En läcker ostbricka serverades, där alla ostarna var engelska. Nya bekantskaper för mig. Den var mycket bra, allt från hårdostar till getost höll hög kvalitet rakt igenom. Tyvärr fick jag inte med mig någon bild på den. #myfail.


Gunilla Davidsson, destination Läckö-Kinnekulle som bjudit in mig, Christina Asplund, frilans och bloggare och jag susade hem i natten till Lidköpings Best Western hotell. Där somnade jag ett leende på läpparna efter en oförglömlig kväll.


Meny på Chefsexchange, Restaurang Sjöboden, Spiken
Knäckebröd, hembakt fröknäcke med ringblomma, gurkört, viol, merram, ärtpuré, ädelostkräm eller någon slags ostkräm
***
Ryggfilé av gös, friterad, creme på rökt fisk, löjrom, laxrom, fänkålsdill, seaweeds, mussla
***
Hjortfilé, leverkorv, bondbönor, pistagegnoochi, hasselnötskräm, krasseblommor och krasseblad, bär
***
Jordgubbe, granité på jordgubbe, citrongräsparfait, keffirlimemaräng
***
Ostbricka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...