22 februari, 2014

Jag är en märkestjej som gillar svenskt

Det här tycker jag är bra - att ställa frågan varifrån kött och andra produkter kommer ifrån. En uppmaning som bloggen Gårdsnära gör inne på Facebook. Dela och följ det du också!
Tagg: #ställfrågan (FB) och följ twitterflödet här: #ställfrågan

Vet du varifrån köttet kommer på tallriken när du äter ute?
Senast igår diskuterade jag med en vän som hade ställt frågan på en restaurang i centrala Stockholm. Hon upptäckte då att kycklingen kom från Nya Zeeland och för att få räkna sig som kravmärkt i restaurangen behövde man bara ha 25% kravmärkt på matsedeln. Skandal!!!

Det som hon också sa till dem var att: om ni serverar mer svenskt på menyn så kommer jag och äter här oftare. Jag kan bara instämma i det här och drar mig till minnes att jag ställt samma fråga till Trattoria, under år 2000 då jag jobbade på ett start-up i Gamla Stan. Svaret jag fick var att jag inte hade med det att göra. Det var då det när det var galna ko-sjukan. Idag är frågan mycket mer accepterad men fler borde ställa frågan både på restaurang, sjukhus, skola och andra offentliga inrättningar. Just do it!

Varför vi ska köpa svenskproducerad mat
Jo, vi mycket stark lagstiftning för bl a djurhållning vilket också säkerställer att vi får mat med hög kvalitet. T ex ger vi inte antibiotika till djuren om de inte är sjuka. Inte heller tillväxthormon.
Svenskt är närodlat och lokalodlat och kräver inte så långa transporter. Dessutom vet man varifrån maten kommer och behöver inte kräva att det är KRAV. För du kan antagligen ha förtroende för att bonden producerar seriöst och med omtanke. Äter vi dessutom i säsong sparar vi på miljön. Inga växthusodlade tomater t ex. Inte lätt men om man gör det lite hela tiden bidrar man.

Svensktproducerat skapar arbetstillfällen
Svenskproducerat skapar jobb i flera led inte bara bonden utan även transport, distribution och tillverkande industri kan ha fler arbetstillfällen. Med jobb kan fler betala skatt och vi får en bra spiral för att skapa oss ett samhälle som är bra för många. Det ger mer pengar till sjukvård och skola. Inte för att jag gillar skatt särskilt mycket men när det finns pengar i fler regioner kan vi också leva på fler ställen än i storstäder. Det blir mångfald och inte enfald. Stockholm är inte alltid livskvalitet. Tänk på det! Även om jag själv älskar att bo här så uppskattar jag också att man kan leva uppe i Norrland eller på Österlen där helt olika typer av mat produceras.

Ställ krav på din butik att ta hem svenskproducerat
Själv var jag i min ICA butik och sade att jag röstar med fötterna om ni inte har mer "märkesprodukter". Jag är en märkestjej som gillar svenskt. Min ICA butik är inte så stor och de har svårt att föra flera olika produkter samtidigt fick jag till svar. Men jag som gillar SCAN, Findus, Kronfågel, Gudruns, Lantmännens varumärken som t ex Kungsörnen, Go Green och AXA har svårt för de förpackningar som i mina ögon påminner om "Blåvitt" där alla produkter ska likriktas och där mycket av innehållet dessutom inte produceras i Sverige. När man sen läser att den stora ICA förpackningen, påsen med frysta kryddor, som visserligen är en härlig förpackningspåse har producerats i ett land långt bortifrån då letar jag reda på den som är svenskproducerad (som kostar betydligt mer). Men du, kolla på förpackningen om land finns angett - det kan vara lite lurigt. Bullarna på bilden är t ex producerade i Loftahammar. Om varorna inte finns pratar jag först med den som köper in om det inte ändras byter jag butik som erbjuder mig ett sortiment där jag kan VÄLJA SVENSKT!

Kom ihåg om du ställer krav på butiken om att ha svenskt utbud måste du också handla de produkter som du begärt de ska ha. Man måste också ställa krav på sig själv! Glöm inte det. =)

PS Och ja, jag har flera av de svenska varumärkena som uppdragsgivare till och från, men inte betalt för att blogga om det här. Det här bloggar jag om för att det ligger mig varmt om hjärtat. För mig är det viktigt! Sen ska gudarna veta att det inte går att vara konsekvent hela tiden. Jag får ju olika produkter som jag bloggar om som inte är svenska eller svenskproducerade. Allt går inte heller att producera i Sverige då vi inte har klimat och förutsättningar. Men att försöka tänka lite mer då man handlar och konsumerar skadar inte. Det kan gynna oss alla på sikt! Ett litet steg i taget....
Kram och ha en fin helg!  ❤️❤️❤️❤️❤️

11 februari, 2014

Färskkorv att lägga på grillen

Min sambo kläckte en kul idé och det var att vi ska göra färskkorv och bjuda hem vänner på någon typ av korvfest, en egen liten variant av Korvfestivalen. Laddar därför nu med bra idéer och tyckte att den här lilla filmen var riktigt trevlig. Här fanns både recept på texas korv med alla ingredienser samt små fina tips som t ex att stoppa köttbitarna i frysen en stund före malning samt även stoppa korvsmeten i frysen för att det både ska smaka bättre och vara mer lätthanterligt. Korven smakar lite som en rökt korv och som en grillkorv säger Jonas Cramby som gjort klippet. Den här är absolut en korv som jag vill prova.

Korta versionen med bara köttråvara, ingredienser, malning och instruktioner hur man stoppar den.






Långa versionen - du hittar receptet i undertexten till klippet samt hela grillproceduren där Jonas instruerar hur man grillar med indirekt värme. Efter det serverar han korven med bröd och surkål. Och det blir också en mexikansk korv i bröd med ost, chili, koriander, silverlök samt manchego. 

02 februari, 2014

Älskling nu blev du lurad


En bit falukorv skulle bli stommen i en rotfrukstpytt. Men efter en koll i kylen visade det sig att det inte fanns mer än kålrot och morötter kvar. Lite av en utmaning att laga till något av det som fanns men ofta lagar jag just mat på det sättet..."Vad finns i kylen?"

Under dagen har jag gått igenom högar med gamla papper. En hel del är recept som jag sparat och där fanns inspirationen från en happening hos Jungs Kitchen kring Framtidsmat. En beskrivning på ett sardellsmör - jag hade några sardeller som stått i en burk väldigt länge. Av erfarenhet håller de även om de står. Ett halvt vitkålshuvud kunde passa bra även om ursprungsreceptet med smöret från Mattias Dahlgren var kombinerat med de betydligt elegantare varianterna som savojkål eller svartkål.

Sally Voltaire hade i samma lilla skrift, tillagat en kålrot med timjan och vitlök, som lät god. Och morötterna på tallriken är inspirerade av Lisa Förare Winbladh som bjöd på en härlig middag för matnördar igår kväll. På ett ungefär berättade hon vad som var i. Här försökte jag komponera en egen variant med tranbär och vinäger eftersom jag inte hade någon av de ingredienser hemma som hon nämnde. Något liknande med morötter i vinäger har jag gjort för länge sedan enligt en fransk eller italiensk kokbok. Kommer bara ihåg att de behövde koka länge, länge för att bli klara. 

Allt blev gott och...nästan vegetariskt sånär som på sardellerna. Vill man inte använda sardeller kan man byta ut dem mot Black Garlic. Samma typ av odefinierbar och läckra smak uppnås. Min älskling som gärna äter kött får äta falukorv med resterna till lunch imorgon istället. 

Sardellsmöret blev galet gott! Bara så du vet... =) 

Bräserad vitkål
1/2 litet huvud räcker gott och väl till 2 personer.
Smält smör i vid kastrull med lock. Tillsätt lite salt och socker. Lägg ner vitkål i klyftor och låt dem bryna lite. Vänd på dem. Häll över lite vatten, lägg på tättslutande lock. Låt vätskan koka in medan kålen småputtrar lite. Lägg i slutet locket lite på glänt så att ångan kokar bort nästan helt och smakerna intensifieras. Kålen kan puttra minst 30 minuter antagligen mer.

Stekt kålrot
1 kålrot till 4 pers.
Skala kålroten, skär i grova skivor. Stek i smör med vitlök och timjan. Lägg i ugnsfast form. Sätt i ugnen och låt dem baka tills de är mjuka.

Vinägerbräserade morötter med tranbär
5-7 morötter som inte är för grova
1 dl vatten
1/3 honungsbalsamvinäger, Fontana
1/3 vitvinsvinäger, Zeta
3/4 dl torkade tranbär
1/2 dl russin
salt
Skala och skär morötterna i slantar. Lägg dem i en kastrull med övriga ingredienser. Låt koka under lock tills morötterna är mjuka. Det tar en stund. Längre tid än med bara vatten. 

Sardellsmör min tolkning efter inspiration fr Mathias Dahlgren
knappt 100 g mjukt smör
3 sardeller med kapris
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
citronsaft
flingsalt
Mixa samtliga ingredienser. Kyl före servering. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...