19 augusti, 2014

Pistou, pesto och medelhavsinspirerad bönsoppa




Att toppa soppan med kryddor kan vara är mycket gott och jag drog mig till minnes att man kan använda en kryddblandning som pesto eller pistou. Pistou är en mix av vitlök, basilika, pecorino och olivolja. Min blandning blev ett mellanting mellan de båda då jag hade basilika, solroskärnor, sardell och olivolja. En skvätt citron, lite salt och peppar smakade fint i.

Soppan såg vacker ut med de olikfärgade bönorna så jag kommer nog att blanda ännu mer en annan gång. Svarta bönor borde t ex bli mycket effaktfullt. 

Medelhavsinspirerad soppa på blandade bönor och blandfärs
1 gul lök
2-3 morötter
1/2 stor purjo
1 stjälk blekselleri (eller en bit rotselleri)
rejält med torkad rosmarin, timjan och basilika
400 g blandfärs (jag hade grovt malen rapsgrisfärs från SCAN AB)
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
350-500 g eller blandade bönor på burk

Servering: en klick pistou per person

Hacka lök, tärna morötter och selleri. Fräs glansigt i smör i en stor kastrull. Fräs köttfärsen separat i en stekpanna. Häll allt i den stora kastrullen. Tillsätt varmt vatten, buljongtärningar samt hackade vitlöksklyftor. Låt puttra i ca 20-30 min. Tillsätt bönorna och se till att allt blir riktigt varmt. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer torkade kryddor. 
Lägg en klick pistou på toppen vid servering. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...