11 augusti, 2014

Matbloggare lagar mat i SopotEfter frukostmarknaden i Sopot går turen vidare till Slow Food Festivalen på piren. Väl framme vid piren ska vi, Ylva, Stena Line, Agnieszka, Spot and Tell och Micke, Krantz.biz laga mat. Tanken var från början att det skulle bli stekt strömming då vi planerat och beställt ingredienser redan före resan men vid piren upptäcker vi att har fått insaltad sill. Det är bara att skratta åt det och hitta en lösning. För oss ska nämligen salt sill vattnas ur många timmar i förväg. Här ska vi laga till något inom någon timme...

Duktige Micke har idéer om vad vi kan göra utifrån de nya förutsättningarna. Micke och jag tar oss an sillen med  fokus på svenska smaker och väljer dill, citron, gräslök, vitlök och libbsticka som smaksättning på 2 olika sillinläggningar.


Det blir helt OK enligt oss. Antagligen mycket bra för det är så polackerna själva använder salt sill. Som svenskar tror jag att vi är mer vana vid den något mildare smaken med 5-minuters-sill på burk. Och det är så jag tänker att jag skulle vilja servera sillen för smakerna blir fina.


Det som Micke och jag brottas med först är att vattna ur sillen.  Det finns inget rinnande vatten på piren. Med polsk handräckning, en dunk vatten och springor i piren häller vi vatten på ituskuren sill och häller av. Ganska många gånger gör vi det. Sedan hackar vi kryddor och blandar med smetana, smakar av och ler.Agnieszka och Ylva tar sig an de sommarens första jordgubbar. De förvandlar det till en Strawberry Surprise och en Strawberry with Balsamico. Båda är mycket läckra.

Under tiden intervjuas Ylva för att locka besökare att komma till det stånd där vi står. Vi beundrar utsikten från den vackra piren där stranden brer ut sig på båda sidorna. Massor av folk passerar och slår oförskräckt upp sina paraplyer när det regnar en skvätt. Det är genuint mysigt och matmänniskorna runotmkring oss är passionerade och älskar det de gör. 


Till slut bjuder vi in besökarna att provsmaka våra alster - det är delade meningar vilket är naturligt då man måste vänja sig vid olika. Fast sill och jordgubbar försvinner rätt fort.

Borgmästaren har också lagat en rätt bredvid oss. Blandningen är obeskrivlig med melon, vitlök och sill. Summerat kan man säga att smaken är olika...och inte helt i vår smak. 


Karré späckad både med katrinplommon och torkade aprikoser. Det senare har jag lust att pröva då jag tycker frukt passar så bra med fläskkött. Inspiration!


Sen strosar vi runt och njuter av kolsyreiskylda sorbeter, spännande sill med bakad sötpotatis, rödbeta och potatissallad, marinerad lax med bläckfisk strössel och mycket mycket mer. 

Här hade vi nog kunnat spendera mer tid men vi fortsätter vidare och hinner både med en snabbkik på Grand Hotell som är otroligt vackert och välbevarat samt en grymt stor utomhus scen där man bl a bjuder på internationella artister och opera. 

En hektiskt dag med mycket upplevelser och hit vill jag gärna åka igen. 

Våra recept från slowfoodfestivalen
Strawberry Surprise
jordgubbar i mindre bitar
citronsaft
citronskal
socker
mynta
lite röd chili
Blanda alla ingredienser och låt marinera före servering. 

Strawberry med balsamico
Jordgubbar i bitar
balsamico cream
basilikablad i bitar
Samma här, blanda och låt marinera före servering. 

Sill med dill och citron
vattna ur salt sill men ta ännu hellre 5-minuters sill som smakar mindre salt
finhacka mycket dill
finriv skal av citron
pressa ur lite citron
smetana så att det binder ihop och blir krämigt men inte för mycket sås.

Skär sillen i 1-cm-breda bitar. Blanda alla ingredienser i en stor skål. Smaka av med lite peppar och salt. 

Sill med vitlök, gräslök och libbsticka
Vattna ur saltsill men använd ännu hellre 5-minuters sill
finhacka lite vitlök - smaken ska bara anas
finhacka rikligt med gräslök
hacka ett litet blad med libbsticka
smetana så att det blir krämigt men inte för mycket sås.
Skär sillen i 1-cm-brea bitar. Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar. 

Servera sillen med kokt potatis. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...