07 augusti, 2014

Ingen sommar utan gazpacho

Sommarfavoriten är en gazpacho och vi bara måste göra den minst en gång varje sommar. Gärna många fler gåner. I sommar har den dock får konkurrens med den galet goda gurksoppan som jag tror jag gjort 5-6 gånger minst. Gazpachon är en minst lika fräsch soppa och enkel att göra. Ofta gör jag den på burktomater innan tomatsäsongen sätter igång på allvar. 2 burkar brukar funka som ersättning för de 750 g färska tomater som igår i receptet.
Jag rekommenderar dig att prova soppan - och berätta gärna vad du tycker.

Gazpacho Andaluz
(4-5 pers)
2 skivor vitt bröd (ca 50 gr)
750 g tomater
1 grön paprika*
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 krm socker
4 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
2 ½ dl vatten

Tillbehör
Hackade tomater
Hårdkokta hackade ägg
Brödkrutonger
Finhackad rödlök
Finhackad grön paprika

Blötlägg brödet i vatten. Dela tomater, paprika, vitlök i mindre bitar. Lägg i matberedaren. Krama ut vattnet ur brödet och lägg ner det också. Mixa alltsammans, tillsätt socker salt, olivolja och vinäger samt vatten. Passera massan genom en sil.

Av tillbehören kan man välja några eller alla. Brödtärningar rostas i en stekpanna med eller utan lite olivolja. 


*Som en variant kan man byta ut den gröna paprikan mot en stor röd paprika som ugnsbakas i 250 grader tills skalet är blåsigt och delvis svart. Skala den och mixa ner i soppan som får en mild mjuk ton.


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...