09 juli, 2014

Internationellt kockutbyte och en magisk kväll på Restaurang Sjöboden i Spiken

Alla dessa kvällar som är helt fantastiska tar slut på tok för fort. En ljus sommarkväll strax efter midsommar var jag vid Vänerns strand inte så långt från Lidköping. Solen lekte genom bladverket på träden och kastade vackra skuggor på mark och människor som i en Renoirmålning. Segelbåtar och små fiskeskutor låg i den lilla hamnen. Och jag hade förmånen att vara bjuden på något mycket speciellt, nämligen ett kockutbyte mellan Restaurang Sjöboden i Spiken vid Läckö-Kinnekulle och Brighton Food Festival. Ett International Chefs exchange (#ICEX) som är ett spännande samarbete över gränserna för att unga kockar ska kunna samla kunskap och erfarenheter.Vid Restaurang Sjöboden möttes Gunilla Davidsson, VD/Turistchef Destination Läckö-Kinnekulle och jag av Christofer Johansson. Christofer och vinhandlaren Torbjörn Rundkvist, Triplus vin är en av av anledningarna till att utbytet kommit till stånd. I vanliga fall huserar Christofer på Krakas krog på Gotland men hans rötter finns här i Lidköpingstraken.

Vi småpratade med Christofer om utmaningarna för kockar och bl a nämnde han något som jag hört tidigare under våren nämligen utmaningen i att få tag på bra råvaror. Han berättade också att han kommer att åka till Brighton Food Festival i september på International Chefs Exchange.

Många olika personer var inbjudna och till min glädje var leverantörer från trakten med, t ex Mia från Lilla Labäck, Simon Irving, Läckö slott med trädgård, fiskaren från Spiken som varit ute med oss matbloggare ett par gånger när jag varit på Matbloggsresor. Krögaren från Hvita Hjorten som jag träffade senast på Korvfestivalen. Ett helt gäng med bekanta ansikten.

Eventet var helt underbart. Dels för att kvällen var sådär sommarfin som bara det kan vara runt midsommar men också för att maten var helt fantastisk. Kocken Jimmy Gray från Jeremys restaurant, West Sussex stod vid spisen. Christopher Johansson och Henrik Rapp, Sjöboden assisterade. Maten var till största delen lagad av svenska råvaror från Vänern och Lidköping med omnejd med inspiration från Jeremys stil som kock. Vinerna var genomgående engelska liksom den underbara ostbrickan av mycket hög kvalitet.

Inledningsvis fick vi ett otroligt vackert knäckebröd, där hembakt fröknäcke var fyllt med färg från ringblomma, gurkört, viol, mejram, ärtpuré, ädelostkräm eller någon slags ostkräm. Till det drack vi en martini gjord på engelsk vodka från Blackdown medan vi minglade runt och hälsade. Kombinationen med örter, knäcke och drink var perfekt! 


Efter det satte vi oss till bords. Första rätten var en friterad ryggfilé av gös som serverades med en creme på rökt fisk, löjrom, laxrom, dill, seaweeds, mussla. Råvarorna dvs fisken och löjrom kom förstås från Spiken. Till det fick vi ett engelskt mousserande vin som hette Ridgeview Grosvenor som passade utmärkt till.
TV, Channel 8, var där och filmade och Andrew Kay, Creative Director, höll ett strålande inledningstal. Bl a att om någon var där med någon som de inte ville bli sedda med - så skulle man hålla sig borta från kameran. Mycket humor och många skratt.


Vidare fick vi läcker hjortfilé, egentillverkad, rustik, leverkorv, bondbönor, pistagegnoochi, hasselnötskräm, färgglada krasseblommor och späda krasseblad samt något bär som gav sötma. Ett fylligt rödvin, Bosco Agustino, Barbera D'Alba var ett härligt val till den mustiga rätten. Mycket gott!


Sist men inte minst - rätten som blev min favorit var efterrätten. Det brukar inte vara så men jag blev förförd av smakkombinationerna där den svenska jordgubben spelade huvudrollen. Speciellt var de olika texturerna och smakerna där thaismaker flirtade lite med den fina syran i jordgubben. Sötman från marängen och sorben smaksatt med kaffir lime blad och en fräsch parfait där citrongräset gav en härlig brytning. Galet gott! Ridgeview Victoria Rosé bubblade i glasen.

En läcker ostbricka serverades, där alla ostarna var engelska. Nya bekantskaper för mig. Den var mycket bra, allt från hårdostar till getost höll hög kvalitet rakt igenom. Tyvärr fick jag inte med mig någon bild på den. #myfail.


Gunilla Davidsson, destination Läckö-Kinnekulle som bjudit in mig, Christina Asplund, frilans och bloggare och jag susade hem i natten till Lidköpings Best Western hotell. Där somnade jag ett leende på läpparna efter en oförglömlig kväll.


Meny på Chefsexchange, Restaurang Sjöboden, Spiken
Knäckebröd, hembakt fröknäcke med ringblomma, gurkört, viol, merram, ärtpuré, ädelostkräm eller någon slags ostkräm
***
Ryggfilé av gös, friterad, creme på rökt fisk, löjrom, laxrom, fänkålsdill, seaweeds, mussla
***
Hjortfilé, leverkorv, bondbönor, pistagegnoochi, hasselnötskräm, krasseblommor och krasseblad, bär
***
Jordgubbe, granité på jordgubbe, citrongräsparfait, keffirlimemaräng
***
Ostbricka

2 kommentarer:

Jessica Sundberg jess.sndbrg@gmail.com sa...

Men åh så gott det ser ut! Trevligt!

Kram!

Kinna Jonsson sa...

Hej Jessica!
Det var superfint och roligt att vara med. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...