08 juni, 2014

Långlagad fläsksida med lavendel och tian



Så, mitt andra recept i rapsgristävlingen med SCAN. Det första jag tänkte på när jag såg tävlingsmailet var att jag ville testa att laga något med lavendel. Eftersom jag bakat drömmar, kladdkaka och gjort glass på lavendel kändes det klockrent att det var en ingrediens som skulle ingå. Överraskande nog är lavendel är verkligt gott i mat och bakverk.

Konsulterade min kära syster som bor i Toulouse om tian, en typisk grönsaksrätt med zucchini och tomater och hon sa att hon ofta gör den. Jag har här gjort en variant med citron annars brukar man använda franska örter som kryddning.

En liten söt sak till blev katrinplommonkompotten. Här tänkte jag att ofta använder man aprikoser, äpplen eller annat sött och en kotlettrad späckar man med katrinplommon, varför inte göra ett tillbehör? Men servera gärna på en vit tallrik så kommer det mer till sin rätt. ;-)





Sen gillar jag textur och här har jag gjort lite frasiga pommes d'allumettes dvs tändstickspotatis. Hur du skär dem hittar du här. Jag friterade dem i rapsolja 2 ggr för att få dem riktigt krispiga. Själv friterar jag så sällan så om du har något tips om hur man gör får du gärna skriva i kommentarsfältet.

Nåja, chansen att vinna är liten då de andra bloggarna som deltar är grymma. Vissa är proffs och har varit med och tävlat förr. Men det är ändå roligt att få testa rapsgris då vi älskar att servera den hos oss. Om jag hade haft möjlighet att fixa mer med receptet skulle jag kanske försöka få mina bitar lite mera platta och stående vid servering. Men tiden har inte helt varit på min sida den här gången så smaken var det viktigaste.

Mitt officiella tävlingsbidrag blev fänkålskryddad kotlettrad med potatisbakelse och det hittar du här. 


Långlagad fläsksida med lavendel
Ca 1 ½-2 kg fläsksida med svål
1 1/2 tsk fänkålsfrön
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkade lavendelblommor
2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar ur kvarn
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 matsked rapsolja

Till stekning: Smör

Mortla eller mixa samtliga torra kryddor i kaffekvarn, tillsätt rapsoljan och mixa ihop. Randa, dvs skär svålen på fläsksidan med en mattkniv med ca 1 cm mellanrum. Gnid in rubben så att den går ner i snitten. Fördela rubben över resten av fläsksidan. Ställ in i ugnen på 100°C med ugnstermometer och låt den stå tills innertemperaturen visar 58°C. Ta ut och låt svalna. 

Servering: Skär i portionsstora bitar. Smält smör i en stekpanna. Ställ bitarna på svålen och låt dem steka en god stund så att de blir knapriga. Ställ sedan delarna på plåt och sätt ugnen på 50-100°C och värm före servering.


Katrinplommonkompott med citrus
8 personer
1 1/2 dl katrinplommon
1 msk balsamvinäger
2 msk granskottssirap
1 dl rosevin eller vatten
rivet skal av ½ citron
vatten 
ev en grutta salt som bryter av det söta

Ställ för att dra så att katrinplommonen blir mjuka i vätskan. Kokas på låg värme i ca 1 timme, tills kateinplommonen är mjuka och kan mixas till en puré. Späd ev med lite vatten så att den får en tjock men inte rinnande konsistens. Tillsätt rivet skal av citron och smaka ev av med lite salt.


Tian - en fransk grönsaksgratäng
8 personer
3 tomater
1 zucchini
1 äggplanta
1 vitlöksklyfta
1/2 citron saft av halva halvan, skal 
2 msk olivolja
Salt

Sätt ugnen på 150°C. Smöra en ugnsfast form. Skiva alla grönsakerna i tunna skivor. Gärna med mandolin. Salta på auberginerna. Varva i en ugnsfast form så att de bildar snygga randiga mönster. Sätt in formen i ugnen under drygt 1 timme och 10 min. Ta ut och låt svalna. Använd utstickare och stick 2 gånger efter varandra för att få en grönsaksbit i 2 lager som får lite höjd. Ställ på plåt. Värm i ugnen före servering.

Andra bloggare som är med och tävlar hittar du här: 

Landleys kök
(In the Kitchen)
(Din Vinguide)
(Matlagerskan)
(Grundlig matlagning)
(Jennie och Stina)
(Husmor Lisa)
(Smaskens)
(Glimten i grytan)
(Sandras matkrypin)
(Jenkfood)
(Spisat)

2 kommentarer:

Millas Hälsoblogg sa...

Vilka härliga recept

Kinna Jonsson sa...

Milla - tack, väldigt roliga att göra också. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...