24 april, 2014

Smetana och kryddgrönt en ovanligt skön kombo


En påse med 3 olika sorters färska kryddor, timjan, basilika, koriander  samt 2 burkar smetana och en surdegslimpa kom med bud. Men det var smetanan som var själva grejen med den här goodiebagen. Tips var att hacka kryddor och blanda i. I ren svaghet var det svårt att hålla sig från att genast göra en vacker smörgås. Smetana på det viset var utsökt. Sedan blandade jag smetana med kryddorna och serverade till allehanda varm mat t ex istället för ett kryddsmör. Rör man smetanan blir den lös, vispas den blir den fast och tillsätts den till varm mat skär den sig inte. Fantastiskt god med hög fetthalt och dessutom laktosfri.

Smetana har sitt ursprung i central- och östeuropa men ingår också i det finska köket. Den används i varm mat, i soppor, som tillbehör till små knyten (pelmeni) och blinier med rom. Lillasyster som bott i omgångar i Ryssland fick frågan vad hon helst äter smetana till och svaret kom snabbt: Borsjtj! Här är ett recept på rödbetssoppa som jag gör ofta. Mer inspiration och användningsområden för smetana hittar du på wikipedia.

4 kommentarer:

Jessica Sundberg jess.sndbrg@gmail.com sa...

Men gudars så gott det ser ut i all sin enkelhet!

Kul att ses igår även om vi inte hann pratas vid. Du är en stor inspiration! Hoppas vi ses snart igen!

Kinna Jonsson sa...

Väldigt kul att ses! Ja, jag hade tänkt prata med både dig och Diana men tiden rann iväg. =) Tack för komplimangen!

Fröken Dill sa...

Svårgillar smetana och ditt tips på att använda den med kryddgrönt kommer att användas. Måste bara njuta den med löjrom först...

Kinna Jonsson sa...

Fröken Dill. Då är du som jag. Kan sluka ett par skedar smetana bara sådär direkt. Urgott!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...