22 mars, 2014

Grönkålspaj, härlig lunchmat




Så var det lite kyl- och frysrensning på gång igen. Grönkålen från i julas fick bli inspirationen till den här riktigt goda pajen. Eftersom jag inte äter lunch på restaurang särskilt ofta och inte sambon heller för den delen då han har lunchlådor med sig mer eller mindre varje dag så tycker vi att det är gott med paj. Annars kan man ju kanske tycka att det är lite vardagsmat - men inte vi som sagt.

Till den här pajen utgick jag ifrån ett recept på Allt om mat för att få bra proportioner men gjorde om det mesta både vad gäller fyllning och pajskal.
Det blev grönkål istället för babyspenat, ingen dragon då jag inte hade det med mig från frysen i stan och ut på landet. Jag ville ha pajdegen lite grövre och mer matig. Därför ersatte jag en mindre del vetemjöl med grahamsmjöl. Grahamsmjölet smular så när jag bakar med det så det blir inte så ofta det kommer till användning, alltså fick jag lite omsättning i hyllan med det också.

Sen skäms jag nästan över att säga det att jag har lite fina svenska hårdostar kvar från i julas från ARLA, en 18-månaders lagrad Kvibille. Fantastiskt god ost men det har inte blivit av att jag använt upp den. Eftersom det i originalreceptet var Västerbotten tänkte jag att just en sådan ost skulle kunna gå att ersätta med den jättegoda Kvibilleosten. Resultatet blev mycket bra.

Som du ser på bilden hade jag inte heller en form med löstagbar botten (vi var på landet) utan en stor härlig kastrull med låga kanter. Pajskalet fick därför gräddas i 30 minuter istället för 10 och själva pajen tog också längre tid, närmre 40 minuter än de föreslagna 30.

Jag gillar pajskal som är tunnt. Den här degen var kladdig så jag tog 2 bakplåtspapper till hjälp för att kavla ut degen emellan dem. Det blev riktigt bra och pappret var enkelt att försiktigt dra av när jag skulle föra degen ner i formen.

Mitt sista tips är att förstås använda spenat istället för grönkål men också att nässlor kan vara gott i som grönsak och snart, snart är det ju säsong för dem.

Här är receptet

Grönkålspaj
4 portioner
125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1-2 msk kallt vatten
1 paket bacon (140g)
1 lök, röd
200 g förvälld och hackad grönkål
1 krm nymald svartpeppar
150 g grovt riven vällagrad ost,
3 st ägg
3 dl mjöl

Beredning

Blanda smör, mjöl och vatten till en deg i matberedaren. Kavla ut degen och lägg i formen, ca 24 cm i diameter. Se till att degen täcker upp på kanterna. Nagga några hål med gaffel och ställ formen i kylen ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°. Skär eller klipp baconet i småbitar och stek det på strax över medelvärme ca 3 min. Skala och finhacka löken. Blanda ner lök och stek ytterligare ca 2 min. Blanda ner grönkål och stek ca 1 minut. Krydda med peppar.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
Varva ost med spenatblandningen i den förgräddade pajen. Spara ca 1 dl ost. Vispa ihop ägg och mjölk och häll i formen. Strö riven ost på toppen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera pajen ljummen. Gärna med en krispig sallad. 

1 kommentar:

Scottish Moments sa...

Å så gott det såg ut! Var gärna med i min giveaway i bloggen där man kan få hem en låda skotskt godis!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...