22 februari, 2014

Jag är en märkestjej som gillar svenskt

Det här tycker jag är bra - att ställa frågan varifrån kött och andra produkter kommer ifrån. En uppmaning som bloggen Gårdsnära gör inne på Facebook. Dela och följ det du också!
Tagg: #ställfrågan (FB) och följ twitterflödet här: #ställfrågan

Vet du varifrån köttet kommer på tallriken när du äter ute?
Senast igår diskuterade jag med en vän som hade ställt frågan på en restaurang i centrala Stockholm. Hon upptäckte då att kycklingen kom från Nya Zeeland och för att få räkna sig som kravmärkt i restaurangen behövde man bara ha 25% kravmärkt på matsedeln. Skandal!!!

Det som hon också sa till dem var att: om ni serverar mer svenskt på menyn så kommer jag och äter här oftare. Jag kan bara instämma i det här och drar mig till minnes att jag ställt samma fråga till Trattoria, under år 2000 då jag jobbade på ett start-up i Gamla Stan. Svaret jag fick var att jag inte hade med det att göra. Det var då det när det var galna ko-sjukan. Idag är frågan mycket mer accepterad men fler borde ställa frågan både på restaurang, sjukhus, skola och andra offentliga inrättningar. Just do it!

Varför vi ska köpa svenskproducerad mat
Jo, vi mycket stark lagstiftning för bl a djurhållning vilket också säkerställer att vi får mat med hög kvalitet. T ex ger vi inte antibiotika till djuren om de inte är sjuka. Inte heller tillväxthormon.
Svenskt är närodlat och lokalodlat och kräver inte så långa transporter. Dessutom vet man varifrån maten kommer och behöver inte kräva att det är KRAV. För du kan antagligen ha förtroende för att bonden producerar seriöst och med omtanke. Äter vi dessutom i säsong sparar vi på miljön. Inga växthusodlade tomater t ex. Inte lätt men om man gör det lite hela tiden bidrar man.

Svensktproducerat skapar arbetstillfällen
Svenskproducerat skapar jobb i flera led inte bara bonden utan även transport, distribution och tillverkande industri kan ha fler arbetstillfällen. Med jobb kan fler betala skatt och vi får en bra spiral för att skapa oss ett samhälle som är bra för många. Det ger mer pengar till sjukvård och skola. Inte för att jag gillar skatt särskilt mycket men när det finns pengar i fler regioner kan vi också leva på fler ställen än i storstäder. Det blir mångfald och inte enfald. Stockholm är inte alltid livskvalitet. Tänk på det! Även om jag själv älskar att bo här så uppskattar jag också att man kan leva uppe i Norrland eller på Österlen där helt olika typer av mat produceras.

Ställ krav på din butik att ta hem svenskproducerat
Själv var jag i min ICA butik och sade att jag röstar med fötterna om ni inte har mer "märkesprodukter". Jag är en märkestjej som gillar svenskt. Min ICA butik är inte så stor och de har svårt att föra flera olika produkter samtidigt fick jag till svar. Men jag som gillar SCAN, Findus, Kronfågel, Gudruns, Lantmännens varumärken som t ex Kungsörnen, Go Green och AXA har svårt för de förpackningar som i mina ögon påminner om "Blåvitt" där alla produkter ska likriktas och där mycket av innehållet dessutom inte produceras i Sverige. När man sen läser att den stora ICA förpackningen, påsen med frysta kryddor, som visserligen är en härlig förpackningspåse har producerats i ett land långt bortifrån då letar jag reda på den som är svenskproducerad (som kostar betydligt mer). Men du, kolla på förpackningen om land finns angett - det kan vara lite lurigt. Bullarna på bilden är t ex producerade i Loftahammar. Om varorna inte finns pratar jag först med den som köper in om det inte ändras byter jag butik som erbjuder mig ett sortiment där jag kan VÄLJA SVENSKT!

Kom ihåg om du ställer krav på butiken om att ha svenskt utbud måste du också handla de produkter som du begärt de ska ha. Man måste också ställa krav på sig själv! Glöm inte det. =)

PS Och ja, jag har flera av de svenska varumärkena som uppdragsgivare till och från, men inte betalt för att blogga om det här. Det här bloggar jag om för att det ligger mig varmt om hjärtat. För mig är det viktigt! Sen ska gudarna veta att det inte går att vara konsekvent hela tiden. Jag får ju olika produkter som jag bloggar om som inte är svenska eller svenskproducerade. Allt går inte heller att producera i Sverige då vi inte har klimat och förutsättningar. Men att försöka tänka lite mer då man handlar och konsumerar skadar inte. Det kan gynna oss alla på sikt! Ett litet steg i taget....
Kram och ha en fin helg!  ❤️❤️❤️❤️❤️

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...