02 februari, 2014

Älskling nu blev du lurad


En bit falukorv skulle bli stommen i en rotfrukstpytt. Men efter en koll i kylen visade det sig att det inte fanns mer än kålrot och morötter kvar. Lite av en utmaning att laga till något av det som fanns men ofta lagar jag just mat på det sättet..."Vad finns i kylen?"

Under dagen har jag gått igenom högar med gamla papper. En hel del är recept som jag sparat och där fanns inspirationen från en happening hos Jungs Kitchen kring Framtidsmat. En beskrivning på ett sardellsmör - jag hade några sardeller som stått i en burk väldigt länge. Av erfarenhet håller de även om de står. Ett halvt vitkålshuvud kunde passa bra även om ursprungsreceptet med smöret från Mattias Dahlgren var kombinerat med de betydligt elegantare varianterna som savojkål eller svartkål.

Sally Voltaire hade i samma lilla skrift, tillagat en kålrot med timjan och vitlök, som lät god. Och morötterna på tallriken är inspirerade av Lisa Förare Winbladh som bjöd på en härlig middag för matnördar igår kväll. På ett ungefär berättade hon vad som var i. Här försökte jag komponera en egen variant med tranbär och vinäger eftersom jag inte hade någon av de ingredienser hemma som hon nämnde. Något liknande med morötter i vinäger har jag gjort för länge sedan enligt en fransk eller italiensk kokbok. Kommer bara ihåg att de behövde koka länge, länge för att bli klara. 

Allt blev gott och...nästan vegetariskt sånär som på sardellerna. Vill man inte använda sardeller kan man byta ut dem mot Black Garlic. Samma typ av odefinierbar och läckra smak uppnås. Min älskling som gärna äter kött får äta falukorv med resterna till lunch imorgon istället. 

Sardellsmöret blev galet gott! Bara så du vet... =) 

Bräserad vitkål
1/2 litet huvud räcker gott och väl till 2 personer.
Smält smör i vid kastrull med lock. Tillsätt lite salt och socker. Lägg ner vitkål i klyftor och låt dem bryna lite. Vänd på dem. Häll över lite vatten, lägg på tättslutande lock. Låt vätskan koka in medan kålen småputtrar lite. Lägg i slutet locket lite på glänt så att ångan kokar bort nästan helt och smakerna intensifieras. Kålen kan puttra minst 30 minuter antagligen mer.

Stekt kålrot
1 kålrot till 4 pers.
Skala kålroten, skär i grova skivor. Stek i smör med vitlök och timjan. Lägg i ugnsfast form. Sätt i ugnen och låt dem baka tills de är mjuka.

Vinägerbräserade morötter med tranbär
5-7 morötter som inte är för grova
1 dl vatten
1/3 honungsbalsamvinäger, Fontana
1/3 vitvinsvinäger, Zeta
3/4 dl torkade tranbär
1/2 dl russin
salt
Skala och skär morötterna i slantar. Lägg dem i en kastrull med övriga ingredienser. Låt koka under lock tills morötterna är mjuka. Det tar en stund. Längre tid än med bara vatten. 

Sardellsmör min tolkning efter inspiration fr Mathias Dahlgren
knappt 100 g mjukt smör
3 sardeller med kapris
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
citronsaft
flingsalt
Mixa samtliga ingredienser. Kyl före servering. 

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Sardellsmör - galet gott - VILL HA!!!!
Och den där jästa svarta vitlöken är en välkommen nyupptäckt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...