09 januari, 2014

Apelsinernas tid är nu - passa på och använd dem i matlagningen

Det är säsong för apelsiner och det är nu som de är saftiga och söta. Alltså är det dags att passa på att konsumera frukterna fyllda med solsken. Gott är det att äta dem som de är men de passar också fint i sallader. Här tänker jag inte bara fruktsallad utan även sallad till mat. Vi äter ofta en förrättssallad på apelsinskivor, tunt skuren rödlök i skivor samt några goda oliver. Kombinationen kan låta konstig men är obeskrivligt god. Jämför med kombon melon och skinka eller annan frukt i mat. Det är inte dumt alls.

Apelsinjuice kan också användas som ersättare till vinäger i dressing eller som smaksättare till fläskkött. Enkelt kan vara att steka skinkstek i skivor, steka några salviablad samt tillsätta lite apelsinjuice. Smakerna piffar till och sätter enkelt  färg på vanlig vardagsmat. Prova dig fram tills du hittar bra kombinationer.

Apelsinsallad
Apelsiner i skivor, 1 frukt per person
rödlök i tunna skivor
svarta eller gröna oliver, gärna kalamata
rödvinsvinäger
olivolja
salt
grovmalen peppar

Arrangera apelsinskivor på en tallrik. Fördela några lökringar och oliver över. Droppa över olja och vinäger samt ta några tag med salt och pepparkvarn. 

Skinksteksskivor med apelsin
Skär skinksteken i ca 1 cm tjocka skivor
Salta och peppra med kvarn.
Stek i smör på båda sidor
Häll över pressad apelsinjuice och låt puttra.
Stek några salviablad i smör och servera till. Alternativt krydda köttet med torkad rosmarin.


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...