26 november, 2013

Resternas Top five-rätter

Visst är det gott med rester!! En del mat blir t o m godare dagen efter, som t ex grytor. Och jag tror att fler än jag har förargliga småsaker, halvfulla burkar, kryddor och annat som riskerar att bli kvarglömda i kylskåp och torrförråd.
Med anledning av detta blev jag glad över att bli tillfrågad om jag kunde lämna mina allra bästa tips till Marie Pallhed och tidningen Örebroarn i oktober 2013 och på Flipper i december. Tänkte repetera tipsen här. Sen kan du också läsa mitt gästbloggsinlägg som jag skrev för rätt länge sen på Lantmännen. En del historiska recept på rester som vi idag kanske inte ens tänker att det är rester finns med då jag gjorde en lite grundligare research för inlägget. Inte desto mindre är det aktuellt med att ta vara på matrester då vi blir mer och mer medvetna om att mycket av den mat som produceras går till spillo.

Resternas Top five-rätter à la Kinna

  • Pytt i panna
    Rester av kött, fläck, korv eller kyckling blir en god pytt när det steks tillsammans med lök och potatis i småbitar. Bind ihop med eventuell gräddsås. Överbliven lax kan tillredas på samma sätt med lök, potatis eller andra rotfrukter till en pytt. Glöm inte att steka ett ägg och servera till.
  • Sallad
    Gör en sallad med rester av grillad kyckling/kött tillsammans med grönsallad, chunky salsa och en guacamole. Alternativt sallad, tomater, gurka och koka matkorn till.
  • Pastalåda
    Kokt pasta från gårdagen funkar som bas. Komplettera med smaksättare som smakrik korv, rester av kött, rökt skinka, smakrik ost, feta-/grönmögelostost plus en äggstanning. Gratineras i ugn.
  • Omelett
    Öppen: Stuva resterna och lägg dem direkt på omeletten. Toppa med t ex spenat och tomat. Fylld: Tänk tortilla. Fräs överbliven tärnad potatis eller andra rester plus lök. Häll omelettsmet över.
  • Gryta
    Med grundrecept för en gryta varieras smaken samtidigt som det går att tömma skåpen på kryddor, chutneys och såser. Runda av med en skvätt vin, crème fraiche eller grädde. I en gryta kan man addera allehanda överblivna grönsaker, juicer, torkad frukt etc. 

Grundrecept gryta
8 portioner
1 kg benfri högrev
2 gula lökar
3 msk smör
2 köttbuljongtärningar
1/2 tsk svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
6 dl vatten
Skär köttet i bitar ca 3x3 cm. Skala och hacka löken. Bryn köttet i omgångar i smör i en gryta. Lägg i lök, buljongtärning, peppar, tomatpuré och soja. Häll på vattnet. Låt grytan koka under lock ca 1 tim.
Går att variera med olika slags kött, kryddblandningar, såser. Recept från Arla.

18 november, 2013

Matbloggspriset 2013 har utvecklats betydligt


Lättnad, utmattad, glädje. Alla möjliga känslor finns efter att ha avslutat ett stort projekt. I förra veckan var jag väldigt trött. Däckade på soffan på eftermiddagarna och sovit och sovit för vi har jobbat stenhårt med att synliggöra matbloggspriset, våra duktiga jurymedlemmar, många fina matbloggar och härliga sponsorer. Alla har dessutom visat ett stort engagemang tillbaka. :-)

Det har varit superskoj att kunna kreera något, sätta det i sjön och få igång en kampanj - som enligt mig - varit en större social media kampanj i flera olika kanaler. Att erbjuda en paketering som vi antagligen är först med - som vi tror inte funnits tidigare. Vi kallade det för digitala sponsorpaket. I princip handlade det om att lyfta sponsornerna både fysiskt och digitalt på olika sätt.
Vi har bloggat om så många av de involverade som möjligt, jury, sponsorer samt tidigare vinnare.

Det var också stort värde att kunna skänka pengar till mat till fattiga familjer genom Stockholms Stadsmission som höll i omröstningsdelen i Folkets val.

Sen har det varit roligt att se att det faktiskt får uppmärksamhet. I sökmotorerna hade vi fredagen efter prisutdelningen 88 500 träffar på sökbegreppet "matbloggspriset". En del press har vi fått, blogginlägg, tweets, bilder på instagram och blivit omskrivna på facebook - vilket vi är mycket tacksamma över.

Att kontakta vinnare och få en gråtande, lycklig och glädjefylld bloggare på andra änden luren som hackar fram - du förstår inte vad det här betyder för mig. Det är jättestort!

Fast vi var väldigt sent ute fick vi möjlighet till att få scentid, lysande moderatorer, bra voiceover - fast det hängde på håret. Jag har säkert gömt något här. Pressreleaser skrevs, många fler än vi tänkt. Spridningsstrategi för bilder, blogginlägg. Livbloggning och twitteruppdateringar under själva prisutdelningen fick vi också till. Allt blev riktigt bra - fast det säkert kan bli bättre till nästa år. Vi är stolta och hoppas att du gläds med oss över att matbloggspriset utvecklats betydligt i år, 2013.

Nominerade bloggar till Matbloggspriset 2013
Alla vinnarna i Matbloggspriset 2013

Läs mer om Matbloggspriset

Följ matbloggspriset på
Facebook.com/matbloggspriset
Twitter.com/matbloggspriset
instagram.com/matbloggspriset

Vill du höra oss berätta om kampanjen Matbloggspriset finns det möjlighet att boka in föredrag om Content marketing och matbloggspriset.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...