25 juni, 2013

Libbsticka - ett bortglömt guldkorn

Sommarens och Juni månads gästbloggare Milla, från Millas Hälsoblogg presenterar en av sina  favoriter nämligen libbstickan. Läs och inspireras till härliga smaker i köket.


Jag har blivit förälskad i superörten Libbsticka som smakar purjolök, persilja och selleri på samma gång. Libbstickan är en flerårig växt och tillhör familjen flockblommiga växter. Den får långa stjälkar med gröna blad. Den trivs i köksträdgården i lite skugga och gott om vatten. Libbstickan kan växa och bli upp till 1,5 meter hög. Den vissnar på vintern och återuppstår på våren och säsongen är mellan juni- sep.

Förr använde man libbsticka som medicinalväxt. Den ansågs vara magstärkande och lugnande och även lindra hosta. Örten ansågs dessutom driva bort råttor, vägglöss och huggormar. Nu använder man libbsticka som matkrydda t ex i buljong, i potatisvattnet och salladen med mera.

Libbsticka har en förmåga att lyfta fram andra smaker. Om du har möjlighet att plocka libbsticka, så torka den och använd den gärna i soppor och grytor. Färsk Libbsticka håller sig 3-4 dagar i kylskåp.

Jag tänkte bjuda på två olika recept på libbsticka, örtsalt och kall gurksoppa. Örtsaltet är ett gott salt att använda på den goda sommarmaten. Eller varför inte ha den som en ge bort present. Den kalla gurksoppan är en smakrik soppa som passar bra som förrätt på sommarbordet.

Örtsalt
1 1/2 dl persilja
1 dl gräslök
1 liten gul lök
2 vitlökar
2 libbstickeblad
1 msk sambal oelek
1/2 dl torkade nässlor (eller 1 dl färska små nässlor)
1 dl havssalt

Sätt ugnen på 50°.
Mixa havssaltet häll det på en tallrik.
Mixa allt utom saltet.
Blanda i saltet försiktigt, mixa ej.
Häll ut massan på en plåt med bakplåtspapper smeta ut massan med en sked eller slickepott.
Ställ in plåten i ugnen. Låt ugnsluckan stå lite öppen.  Rör om mellan varven med en trägaffel och låt massan torka tar ca 2 timmar. När allt är torrt låt det svalna mixa sedan allt och häll upp i fina burkar.

Kall gurksoppa (Inspiration från Allt om mat)
½ gul lök
1 gurka
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl torrt vitt vin
½ dl hackad persilja
2 kvistar repad rosmarin
5-6 färska libbstickeblad
4 dl vatten
salt
svartpeppar
olivolja

Hacka löken.
Skölj och skär gurka i bitar.
Fräs lök och gurka i olivoljan.
Tillsätt buljongtärningen, vin, persilja, rosmarin, libbsticka och 1/4 av vattnet.
Koka upp blandningen.
Mixa blandningen och kör till grov puré.
Tillsätt resten av vattnet och låt soppan koka upp.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Låt soppan bli riktigt kall före servering.

Alla foton är tagna av Milla.



Om Milla och millashälsoblogg

Jag heter Camilla och är 42 år och bor i Örebro med make och våra barn som är 22 och 17 år. Jag driver Millas hälsoblogg sedan 3 år tillbaka och det som gjorde att jag började blogga var av flera orsaker. Jag har länge varit intresserad av hälsa, miljö, natur, mat och träning.Intresset för hälsans helhet ökade när min pappa var svårt sjuk i diabetes och hjärt – kärlsjukdom (tyvärr finns han nu inte kvar här på jordelivet)När jag sedan blev ambassadör för Risenta (2010) och jag träffade andra ambassadörer och några av dem hade bloggar så kändes det naturligt att starta Millas hälsoblogg. Nu kunde jag förmedla mina tankar om miljö, god mat och annat som inspirerar mig och förhoppningsvis smittar av sig.

17 juni, 2013

Midsommartårtan

Den här tårtan är en stående rätt på midsommarbordet hos min svägerska. Alla gäster tar med sig något och utan en av gästernas bidrag, i form av en tårta, blir det ingen midsommar. Egentligen är det en form av  glömd maräng som blir extra festlig med kokos. Topping är massor med jordgubbar och grädde. Väldigt läckert och en perfekt avslutning på sillunch eller efter middagen då man kanske har grillat.

Glömd maräng med kokos
5 äggvitor
3 dl socker*
2 tsk vanilj
2 tsk bakpulver
smör
riven kokos
vispgrädde
jordgubbar

Vispa äggvitan hårt. Rör ner socker, vaniljsocker och bakpulver. Smöra formen. Häll på kokos som "ströbröd" i formen. Sätt ugnen på 250°C.  Sätt in formen med maräng. Stäng av ugnen och låt stå till nästa dag. Vispa grädde och bred över marängen. Toppa med jordgubbar.

*Uppdaterat från msk till dl

13 juni, 2013

Perfekt midsommar drink Cointreau Fizz



Är du sugen på något svalkande, somrigt och inte alltför alkoholstarkt? Då kanske det här är något för dig, Cointreau Fizz kompletterat med en alkoholfri variant. Du kan använda vilken typ av bär eller frukt som du vill. Förslagsvis hallon, jordgubbar men kanske är melon, persikor som kommer senare i sommar också gott. Bara att prova sig fram. 

Att jag testat det här beror på ett trevligt mail som kom med sommardrinkar och jag tänkte att du kanske skulle gilla att prova lika mycket som jag. Alltså tackade jag ja till en flaska Cointreau. 

Här är receptet och här är min alkholfria variant som blev god. 

Cointreau Fizz
1/3 del cointreau (jag tog 1 msk/person)
juice av 1/2 lime
2/3 delar sodavatten
frukt eller bär, i det här fallet jordgubbar i skivor ca 3 st per person. 

Muddla bären med limejuicen. Jag valde här att skiva jordgubbarna istället och blanda i en kanna. Fyll på med is. Häll upp i glas. Fyll på med sodavatten. 

Alkholfri Fizz
Här gjorde jag samma utom att jag inte hällde i alkoholen och smaksatte med mynta för att kunna se skillnad på glasen. 



12 juni, 2013

Grilla enkelt till midsommar


Lättare grillning har min sambo inte gjort. Och jag förberedde en sallad som gick i ett naffs. Det är nämligen så att vi vill umgås med våra gäster och inte stå och peta i mat när de kommer. Lättare än såhär tror jag inte man kan få det.

Förbered kaka, bröd och sallad
Vi startade morgonen med att koka potatis till salladen. Ansade rädisor och skar en del till "blommor" som lades i kallt vatten och ställdes i kylen. Ett par paprikor delades och kärnorna togs ur. De lades upp på ett fat. Fredrik bakade ett lantbröd och jag bakade en kladdkaka. Det här hade vi kunnat förbereda dagen innan också om vi velat.

Tänd grillen i god tid och använd termometer
En god stund innan gästerna kom tände vi grillen. När kolen var grå trädde vi på kycklingar (här färdigkryddad Beer Can Chicken som jag fått från Kronfågel) och satte på en-gångs-folie-formar. Formarna ville jag ha för att slippa kladd i botten av grillen. Annars kan man ju också föra kolen till sidan och sätta kycklingen direkt på botten av grillen. Det är den indirekta värmen man vill åt och därför måste man också tänka på att använda en grill med lock

Sen sattes formarna med kycklingen på grillgallret. I med termometer invid benet och på med locket. Man ska inte lyfta på locket förrän de är klara dvs har 80-82°C vid benet. Varje gång man lyfter på locket förlängs grilltiden. 

Ha drinken klar och färdiga drinktilltugg
Så när gästerna kunde vi bara umgås och tog fram en förberedd kanna med Conaintreau Fizz  ur kylen Jag gjorde också en alkholfri variant. Recept kommer i veckan. Vi öppnade några burkar med paprika- och olivtapenad, kronärtskocksbottnar i olja från Fontana och serverade med brödet. Därmed hade vi tid att prata med våra gäster tills dess att det var dags att sätta sig. Gästerna fick bära lite bord och stolar och duka medan jag blandade salladen.
Platsbyte på grillen 
När kycklingarna togs av grillen så la vi på paprikorna. Paprikorna blev alldeles svarta. Inte det jag tänkt mig - men nu kommer jag alltid att göra dem svarta hädanefter för det blev så bra. Fredrik trancherade kycklingen, höll den varm under folie. Jag drog av skinnet på paprikorna. Lade upp dem på fatet igen. Inför gästerna vid bordet, hällde jag över balsamvinäger, olivolja och tog några tag med salt och pepparkvarn. Effektfullt och samtidigt ville jag visa hur enkelt det var att få det riktigt gott. Och gott blev det. Gästerna åt som om de inte sett mat tidigare. Faten länsades och vi hade bara en liten rest kvar som vi kalasade på senare under helgen. 

Till 6 personer räckte 2 hela kycklingar.
Vi var generösa med paprikan och hade 4 hela för 6 pers. Det gick åt.
Potatis vet jag inte riktigt hur mycket som gick åt men jag tror att vi hade räknat med 3-4 st per man. Kan ha varit lite mer för de var rätt små. När jag sedan blandade salladen och vi upptäckte att det kom 2 färre än vi tänkt lade jag en del av potatisen till sidan. Blanda i så mycket som du vill då du kanske som jag vill ha mera fetaost och grönsaker i salladen. Eller så vill du vara sparsammare och har mera potatis och mindre dyrbara ingredienser. 

Potatis och fetaostsallad skiss för 6 pers
Färskpotatis, gärna svensk (kan ha varit 3-4 st/person)
2 knippen stora milda rädisor 
450 g fetaost (jag använde fetaost i kuber samt ekfatslagrad från Fontana)
ruccolasallad
salt och peppar

Det jag kommer göra annorlunda med salladen är att jag kommer lägga till skivad rödlök och sockerärtor samt skaka ihop en dressing av olja och vinäger till nästa gång. Även om gästerna åt så tyckte jag att salladen kunde ha fått ännu mera smak.

Uppdaterat! En vinägrett, fint skuren rödlök och ett paket frysta sockerärtor gav det där lilla extra till salladen. 

11 juni, 2013

Recept på kladdkaka med jordgubbar



Smaksättning på kladdkaka
Kladdkaka är gott. Jordgubbar är gott. Grädde är gott till båda. Tillsammans blir det en supersmarrig efterrätt att servera i midsommar. Här har jag spetsat till det lite extra och finfördelat lavendelblommor  som tillsatts kladdkakesmeten. Blommorna mal jag i min elektriska kaffekvarn för att få ut mesta möjliga smak. Eftersom det är en gnutta salt i smeten ger lavendeln en extra sensation med chokladen. Och kladdkakan blir seg. Mums!

Gör kladdkakan riktigt snygg
Hoppsan, kladdkakan fastnade i formen. Något som kan hända den bästa. Eller som för min del, jag hade bröat formen med mannagryn eftersom jag inte hade ströbröd hemma. Kakan fick en lite vitaktig/gul hinna av mannagrynen och jag var inte alls nöjd med utseendet. Bästa tipset är då att ta en tesil och pudra över lite florsocker. Kladdkakan kommer både att se ut och smaka som om den var gjord av ett proffs. Och det är det du är i köket - ett proffs!

Dina gäster kommer att älska dig om du serverar det här i midsommar!

Här är en bonusbild på Instagram med kladdkakan överströdd med torkade vilda blommor från Herbaria. 

Recept på kladdkaka med lavendel
2 ägg 
3 dl socker 
2 ½ tsk vaniljsocker 
4 msk kakaopulver 
½ tsk salt (knappt) 
1 ½ dl vetemjöl 
1 dl smält smör (100 g) 
1 msk finmald lavendel (kan uteslutas)

Rör ihop ägg och socker. Blanda i övriga ingredienser. Smeten ska inte vispas utan endast röras ihop. Lägg den i en väl smord och bröad ringform. Grädda i 175°C i 35-40 min.

09 juni, 2013

Kyckling, Sydafrikansk sallad och Zinfandel

Samma hjulspår vad gäller mat. Borta är alla tankar om vad man kan hitta på som är gott och ändå enkelt. Känner du igen dig? Ibland hamnar jag där och tro inte att det är något undantag för att jag är matbloggare.

Hur jag hittar inspiration
Inspiration till att skapa egna saker finns inte alltid. Och precis som man behöver förkovra sig inom sitt yrke behöver man fylla på kunskapskvoten vad gäller mat, råvaror eller smaksättningar. Man behöver hjälp för att hitta nya vägar.

Lite för sällan inspireras jag att laga något ur tidningar eller nya kokböcker utan det är snarare de gamla godingarna typ Hagdahl i hyllan som lockar mig, då få ingredienser och det man har i skåpen fyller mig med en slags glädje. Fast här är ett undantag på ett jättegott chilismör ur en tidning.

Då och då går jag matlagningskurser t ex lagade jag libanesisk mat på Medborgarskolan som resulterade i en libanesisk kväll samt även två finmatlagningskurser med en skicklig kock långt innan jag bloggade. Är jag bjuden på event blir jag extra glad om det innehåller en slags utbildningsdel/aktivitet för oss som är bjudna. T ex har jag varit mycket inspirerad av Santa Marias dag kring chili eller att laga mat med ogräs som vi gjorde förra året. En chilidoftande tomatsås som blev resultatet av dagen med Santa Maria hittar du här.

Kokboksrekommendation
Den här gången har jag iallfall låtit mina blickar gå längs kokboksyllan och sedan ner i en bok som jag verkligen gillar och det är Mat, vin och vanilj från Sydafrika av Elisabeth Johansson, Natur och kultur från 2008.

Kyckling och fräsch sallad
Verkar inte som om boken finns att köpa längre så därför publicerar jag ett recept på en otroligt läcker sallad ur den. Min sambo fullständigt slukade salladen och tyckte så mycket om den att vi antagligen kommer att göra den flera gånger i sommar. Ja, vi är lite tjatiga på det sättet att när vi hittar något som funkar bra då lagar vi det flera gånger. Till det serverade vi grillad kyckling från Kronfågels BBQ grillmixlåda smoke som jag fått av dem för att kunna prova. Kycklingen blev jättebra till, både vad gäller kryddning och ett knaprigt skinn.

Vinrekommendation till
Vi drack ett kraftigare rödvin till, 7 deadly Zins, en Zinfandel från Kalifornien. Till grillat och kraftigt kryddad mat behöver man ett vin som matchar i smak. Det får inte vara för mesigt.

Med utsikt över ett stilla hav och en vacker skymning blev sommarens lördagskväll som en dröm.


Sallad med stekt zucchini
1 zucchini
1 msk solrosolja
1 tsk paprikapulver
1 krm mald spiskummin
1 krm mald koriander
1 krm gurkmeja
salt, vitpeppar
2 bifftomater
1/2 gurka
1 rödlök
100 g blandad riven sallad

Skär zucchinin i bitar, stek dem i olja. Strö över kryddorna. Låt svalna. Skär tomaterna i bitar, skala och kärna ur gurkan och skär den i bitar. Skär tomaterna i bitar, skala och kärna ur gurkan och shär den i bitar. Skala och skär löken i tunna ringar. Blanda alltsammans och servera med citrus och koriander dressing

Citrus och korianderdressing1/2 schallottenlök
2 msk pressad citron
1 apelsin, saft och finrivet skal
2 tsk honung
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl mild olivolja
2 msk hackade färsk koriander
salt, vitpeppar från kvarn
skala och hacka löken fint och lägg den i en skål. Tillsätt citron och apelsinfast, apelsinskal, honung och vitlök, droppa i oljan under vispning, tillsätt koriander och smaka av med salt och peppar.

07 juni, 2013

Beer Can Chicken - sommarens roligaste grillning

När jag först såg Beer Can Chicken förra sommaren tyckte jag den verkade kul. Och nu har Beer Can Chicken på allvar lanserats i Sverige av Kronfågel. Kronfågel vill lära svenskarna att äta den här typen av saftig och samtidigt smakrika kycklingen med krispigt skinn. Kronfågel gjorde en undersökning som visade att 75% av svenskarna inte kände till sättet att grilla och 95% hade aldrig provat. Nåja, jag provade som sagt redan förra året men inte desto mindre kul att bli bjuden på ett event som har fullt fokus på grillad kyckling i alla former.

Gondolens terrass möttes vi med läcker cava med jordgubbar och små urläckra minihamburgare med pulled chicken. Underbar cole slaw på sommarkål som var extra smaksatt med vinäger och BBQ sås var det på dem.

Grillarna stod redan klara och Kronfågels egen kock Magnus Albrektsson var ansvarig för maten. Han visade oss hur man trär kycklingen på en ölburk. I burken kan man förutom öl ha fanta, cola eller vin. Man kan fylla på med olika kryddor i burken.

Sen visade Magnus också både att man kan använda en torr rubb, antingen gör man en egen kryddblandning (eller så kan man köpa torr rubb på påse från t ex Santa Maria) alternativt blandar man ihop en våt rubb med olika kryddor.

Magnus berättade också att alla typer av grillar lämpar sig utom en engångsgrill. Viktigt är nämligen att man har ett lock till grillen. Kycklingen tar ca 1-1 1/2 timme att grilla. Ett bra sätt att kolla innertemperaturen är att använda en elektrisk termometer - och den behöver inte särskilt avancerad.

Han satte kycklingarna på ölburkar som var fyllda med 2/3 öl. Sen lade han i olika kryddor.

När kycklingen grillas på det här sättet blir den saftig och skinnet knaprigt. Det är verkligen gott!

Förutom Beer Can Chicken serverades, Chipotle kyckling och grillmix låda. Chipotlen blev genast en av mina favoriter.

Till kycklingen serverades en härlig sallad på bönor, en rostad ananas salsa, en ceasar dressing samt en sallad på grillade grönsaker. Allt var väldigt gott och jag njöt av trevligt sällskap, fin utsikt och god mat.


Jenny på Kronfågel hälsade oss välkomna och berättade bl a om kycklingen. Bakom henne ser du låtlistan med skön BBQ musik som Spotify satt ihop till Kronfågel. 


Eventet arrangerades av Spot and Tell och Indiska stod för en del av piffningen.

I Goodiebagsen hade Indiska sen bidragit med Yogi Te, en härlig sjal, och en fin mugg och Landmann hade lagt i en Dancing Chickenställening (grillrör) - förutom att vi fick smakprover från Kronfågel med oss hem.

Verkligen kul att träffa andra bloggare som även varit med på Kronfågel Premium och Kronfågel Smak på Världen.

Här är några fler av blogginläggen från kvällen:

Beer Can Chicken BBQ (Carlos Norlen)
På Gondolens tak med Spot and Tell (Towis blogg)
Beer Can Chicken senaste trenden (Bambi)
Beer Can Chicken på Gondolen (Karoleen)
Beer Can Chicken på höga höjder (Matstugan, Linda)
Beer Can Chicken fest (Angela och Noa)
Spotting med Kronfågel och Beer Can Chicken (Adaras)
Beer Can Chicken på Gondolen (Dianas drömmar)
Beer Can Chicken på Gondolens tak (Hammarbysjöstad.info)
Spot and tell: Kronfågel (Anna Karlsson)
Beer Can Chicken roligast på grillen i sommar. (Madeleine Barnshopping)

Och som testat att grilla kycklingen hemma
Grillat Beer Can Chicken (Fru P Blogg)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...