24 maj, 2013

Brännhet karré med tillbehör

Karré är härligt att grilla då med sitt insprängda fett inte blir torrt och trist. Vem som helst kan med andra ord lyckas bra med marmorerat kött utan att ha stora förkunskaper.

Färdigkryddat med chili
I sommar finns mycket färdigkryddat för grillen vilket gör det extra bekvämt när man ska ut till båten eller sommarstugan eller varför inte till picknicken i parken. Jag provade den här karrén från SCAN där det finns tre sorters chili på ytan. Den är alltså inte marinerad utan har endast rubb som smaksättning.

Fruktiga tillbehör
Resultatet var mycket gott och tillbehör till kan vara något lite fruktigt som en salsa som väl matchar den här typen av kött. Just nu kan också en rabarberkompott med grovt krossad kardemumma vara gott till. Senare kan jag tänka mig finare bladsallat med jordgubbar och en vinägrett för att fram i augusti rocka loss med körsbär och plommon på olika sätt.

Majskolvar och ett bra trick
Vi satsade också på majskolvar i bitar på grillen. Där lärde jag mig ett trick för att dela majskolvarna av min syster. Majskolven skar hon bara in till mitten och sedan bröt hon av den i lagom bit. Men om du vill göra det lätt för dig (fortfarande tänker jag båt, sommarstuga eller picknick) finns det majskolvar från Findus i frysdisken som jag använde hela förra sommaren. Mycket goda, söta och lätta att använda. Kan verkligen rekommenderas!

Gröna blad och haricots vertes
En rejäl grön sallad med olika salladsblad och isbergssallad är också gott till. Den kan man blanda med en vinägrett, gott om fint hackad rödlök och haricot vertes (frysta gröna bönor). Här använder jag också Findus då jag tycker de smakar bra och har bäst kvalitet. Tydligen är det som så att frysta gröna bönor innehåller dubbla halter av C-vitamin jämfört med de färska. I salladen blir bönorna mycket goda och jag gillar olika typer av texturer och smaker.

23 maj, 2013

Pimiento de padron - små milda pepparfrukter




I panisk jakt efter något nytt i butiken hittade jag de här godingarna. Undrade nämligen för mig själv i affären varför jag tyckte allt var same same. Ingen inspiration alltså och blicken föll på Pimiento de Padron. Små vad det nu kan vara...paprikor eller pepparfrukter. Söta och milda med liten bitter ton. Det som kul är att var tusende frukt är het. 

Frukterna steks i het olivolja tills ytan är bubblig och har fått färg. Lite flingsalt på och de är klara för servering. Jag använde dem som tillbehör till kött men de funkar fint som tapas. Man kan också fylla dem med fetaost och fritera eller ugnssteka står det på förpackningen. Nästa gång jag ser dem i affären ska jag göra det för de var så goda!

20 maj, 2013

Flankstek - riktigt god köttdetalj av nöt


 
Favorit i repris vad gäller tillbehören och en läcker, mör flankstek från SCAN AB som jag fått. Den här är stekt men det går lika bra att grilla eller bräsera. Ibland efter grillningen skär jag upp den i tjockare strimlor och serverar. Jättegott och smakrikt kött. 

Tillbehör
Till det serverade jag som sagt mina favoriter. En mangosalsa med både sötma, syra, hetta och sälta. En bönsallad på stora vita bönor mättar bra och är god samt en krispig sallad med blandade gröna blad på isbergssallad, spenat och ruccola. Enkelt, fräscht och gott! 

Mangosalsa
Frusen mango (lättast att få mogen mango om man använder frusen)
röd chili
rödlök
mangochutney 
rödvinsvinäger
flingsalt
koriander (kan uteslutas)

Dela den frusna mangon i finare tärningar. Hacha chilin och rödlöken fint. Blanda ihop allt i en bunke. Tillsätt lite mangochutney så att salsan håller ihop. Smaksätt med vinäter, flingsalt och om du gillar koriander hackar du den och rör ner. 

19 maj, 2013

Rosévinsprovning


Vinprovning behöver inte vara avancerat. Med viss regelbundenhet provar jag vin med några vänner och konceptet är superenkelt. Vi är fyra pers som bjuder in två och två. En fixar vin, en fixar middag och två kommer och provar.

Den som fixar vin stämmer av med den som lagar middag vilka ingredienser som ska ingå men kommer inte heller att veta vilka viner som vi ska prova.

Det som vi hittills provat är olika röda viner med de mest kända druvorna Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot och Zinfandel, en omgång med bara Sauvignon Blanc från olika världsdelar och det som du ser ovan. En provning med bara olika roséviner. Prisklasserna kan variera och det är rätt kul att ha billiga och dyrare viner blandat och låta gästerna försöka få fram vilket vin som har vilken prisklass förutom att man ska försöka prova sig fram till vilken sorts druva som använts i respektive vin och vinglas.

Den som är vinansvarig tar reda på så mycket hon kan om vinerna, druva, smak och doft och berättar för oss andra. Bästa källan för information är att gå in på Systembolagets sida och printa ut. Dessutom kan man få utprintat info i kassan på Systemet och ge var och en en liten lapp om varje vin. Då har var och en dokumentation om vinerna.

Killarna i min sambos gäng har gjort det här flera år. Tjejerna har haft uppehåll på grund av barnafödande mm och satt igång nu igen och då har jag blivit inbjuden. Det är ett toppenbra tillfälle att också träffas och lära sig nya saker.

Tycker du att det är kul att prova vin? Har du något liknande som du och dina vänner arrangerar? Berätta gärna hur du gör för att inspirera oss andra.

18 maj, 2013

Urban deli i Sickla





Bra vattenhål utanför tullarna. Nyöppnade Urban Deli i Sickla ligger i ett härligt område med gammalt och nybyggt. Skön atmosfär. Just den här dagen var det varmt och vi satt i skön skugga och njöt av en läcker sallad. Kan bara rekommenderas!

Grillspett med tillbehör



Mer och mer färdigmarinerat syns ute i butikerna nu. Jag har haft förmånen att prova flera olika saker och här har vi grillat spett som är fint smaksatta med TellyCherry peppar från SCAN. Gott, mört och lagom stor förpackning för 4 pers. 

Tillbehör är portabello svamp som är en stor trädgårdschampinjon. Sådana fick jag testa förra året genom goodiebag på ICAs grillevent och de är verkligen jätteläckra. Här har vi inte grillat svampen utan lagt svamparna med foten uppåt och klickat ut vitlökssmör i varje hatt. Sedan "bakat" i ugn tills smörer smält. Ca 225°C. 

På tallriken finns f ö zucchini med chili och ugnsbakade potatisklyftor. Framför allt potatisklyftorna återkommer vi till med jämna mellanrum. De ska vara riktigt frasiga därför skär jag dem rätt tunna. Lite olja, salt och peppar är det enda som behövs. Ugnen står på ca 225°C och de behöver minst 35-40 minuter. 

Jag hoppas du blir inspirerad och undrar om du vill inspirera mig med saker som du lägger på din tallrik! Skriv gärna i kommentarsfältet. 

16 maj, 2013

Odla basilika på fönsterbrädan



Odla din egen basilika. Det är min varma rekommendation. Man får så mycket smak och så mycket skörd under hela sommaren. En liten upplevelse blir det på köpet då man riktigt kan slösa och göra rätter med massor av basilika.

Här har jag planterat en och en och några två och två i krukorna för att ge varje planta maximal plats och näring. Gynnsamma förhållanden för en bra skörd i år också!!

Vad planterar eller odlar du som du tycker är extra kul att skörda? Favoriträtt som du lagar är då...?

Chilidoftande zucchini



Snabbt tillbehör till kött blev de här chilidoftande zucchinisarna. Jag har hackat röd chili, lite vitlök som fått fräsa med halverade zucchiniskivor. När de är mjuka pressade jag över citron och strödde över flingsalt.

15 maj, 2013

Green jalapeno butter




Inspiration kan man hitta både här och där. Bloggar, böcker tidningar. I tidningen Vårt nya kök 03/2013 poserar Alexander Nilsson i ett snyggt kök. Man kan tycka vad man vill om honom, en blekare variant av Gordon Ramsey. Personligen blir jag gladare av och roas mer av positivt tänkande och beröm än den här genren, där man gör ner och förnedrar andra men laga mat kan Alexander, vilket är skoj att se. Smöret med jalapeno var mycket läckert och jag åt det nästan med sked så förtjust blev jag. Eftersom det redan är publicerat i tidningen gissar jag att det inte gör något att  lägga upp det på nätet också.

Green Jalapeno Butter
100 g jalapeno chili
150 g smör
1 st citron (saft)
1 klyfta vitlök
1 msk majsolja
salt
peppar

Dela och skärna ur chilifrukten. Lägg chilifruktköttet i en matberedare och mixa tillsammans med majsolja, citronsaft, vitlök, kummin, salt och peppar.
Fortsätt att mixa den gröna chilioljan tillsammans med rumstempererat smör.

Mitt smör gick inte ihop (blev lite grynigt) och kanske måste man försöka röra ihop det mer à la majonnäs men det gör inget för smaken var ypperlig.

08 maj, 2013

Så skalar och skär du upp en färsk ananas




1. Börja med att skära av blasten så är det lätt att hålla ananasen.




2. Skär av yttersta lagret skal runtom.



3. Skär antingen längs med ananasen för att få bort det sista av den hårda ytan.




4. Eller så skär du ut hårda delar i spiral runtom.


5. Skär av botten och skiva upp. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...