25 mars, 2013

Våffeldag - recept på frasvåfflor

Våfflor kan man äta året om men de är mest förknippade med den 25 mars. Kopplingen är lite luddig men antagligen kommer det från Vårfrudagen som i folkmun kan ha blivit våffeldagen. Vår fru är ingen annan än Jungfru Maria och på franska är det Notre Dame, vår fru. Et voilà så har du kopplingen till Jungfru Maria bebådelsedag som just den 25:e mars. Lite sökt men ändå...

Vad serverar du till våfflorna då? Ja, det kan vara Drottningsylt, grädde och socker men också något som passar att servera som en förrätt. Här tänker jag att en läcker röra av lax, skaldjur eller en skagenröra kan passa. Vill man vara lat och fixa det enkelt, finns det både våffelmix och goda färdiga röror i butikerna. Alltså behöver ansträngningen inte vara så stor för att fixa något festligt redan ikväll.

Här kommer recept på vårt bästa våffelsmetsrecept. Bor man lite avsides och har ren snö kan man med fördel ha det i smeten för att få dem extra frasiga.

Ha en underbar vår-fru-dag eller våffeldag!

Frasvåfflor ur I mormors skafferi
6 dl tjock grädde (gärna sur)
2 dl kallt vatten eller snö
5 dl vetemjöl
3 msk smält margarin
salt
socker

Blanda samman alla ingredienserna. Låt stå och svälla en stund före gräddnigen i våffellaggen.

Tips! Överblivna våfflor kan värmas i ugnen och bli frasiga på nytt. Men godast är de helt nygräddade. 

Rökt Laxröra
4 personer
150 g rökt lax
ca 1 dl vispgrädde
riven pepparrot
citronsaft
salt 
fryst dill eller färsk om det finns.

Grovhacka rökt lax. Vispa grädde. Smaksätt grädden med pepparrot, citronsaft och salt. Tillsätt lite dill för färgens skull. Lägg laxen i en skål. Blanda bara i så mycket grädde så att röran håller ihop. Lägg röran på frasiga våfflor. Dekorera med en körsbärstomat och eventuellt en citronskiva. Servera direkt. 

20 mars, 2013

Småkär

Visst kan man bli lätt förtjust, t o m lite småkär i de här minichorizzosarna. Just att de är små munsbitar med god stark smak gör dem till perfekta tilltugg vid grillen. En öl eller rött vin till. Mums!

Smakproven fick jag i en goodiebag på ICAs grillevent förra veckan.

11 mars, 2013

Snabb lunch med färdig grönsaksblandning till fisk

 Även om jag jobbar mycket hemifrån så lagar jag inte så mycket luncher till mig själv. Mest blir det lunchlåda som sambon och jag har gjort iordning kvällen före. Därför kan jag också tänka mig att plocka upp färdiga grönsaksblandningar och annat i frysen. Den här grönsaksblandningen som passar till fisk och som jag fått från Findus tyckte jag riktigt bra om. Den innehöll bl a halva körsbärstomater, bönor, ärtskidor och aubergine. Lätt att fräsa till i en stekpanna och god till den pestoöverbakade laxen som var en rest från kvällen före.


10 mars, 2013

Smak på världen med Kronfågel

En härlig stämning med doftande kryddor, läckra quesadillas, matchande fat och snygga textilier möter oss bloggare i dörren. Vi är på Adam och Albin matstudio och eventet Smak på världen. Kronfågel presenterar, i regi av Spot and Tell, tre nya smaker av svensk gårdskyckling.

Man kan säga att kycklingen är snabbmat i raffinerad form. Den som har ont om tid får en liten genväg genom att kycklingen redan är färdigkryddad med smaker som Thai, Mexican och India. Smakerna är relativt milda så att de ska passa alla i familjen. Sen kan man, som välrenommerade kocken Magnus Albrektsson från Albrektsson Gastronomic visar, förstärka smaken med mer kryddor.

Som plockmat får vi quesadillas vilka är lätta att tillaga genom färdiggrillad salladskyckling i påse som blandas med rödlök, chipotle pasta från Santa Maria (den som jag redan är förtjust i och har hemma jämt), getost, gräslök och tortillabröd. Väldigt enkelt att laga till och gott är det. Ginger ale med is, myntablad och snygga uppläggningsfat från Indiska, gör det enkla extra festligt.

Sen kommer vi till väsentligheterna nämligen Tom Kha gai soppa. Här förstärker Magnus kokosmjölken med vitlök, lök, kaffir lime blad, citrongräs, galangal och ingefära plus mer grön currypasta. Det som är bra med bl a kaffirlimeblad, citrongräs och ingefära är att man kan stoppa överblivet i frysen. Hur det är med galangal vet jag inte av egen erfarenhet, men det borde också funka. Grön currypasta håller hur länge som helst. Soppan blir min favorit och den kommer jag definitivt göra om. Singha öl till förstås.

Vi får en lektion i kryddor och de torra kryddorna, spiskummin, koriander och kardemumma till den indiska smaksättningen rostar man och maler i kaffekvarn. Det är sådant som jag nästan alltid gör numera då jag lärt mig det av Lisa Förarare Winbladh, Matälskaren. Av India kycklingen lagar Magnus Chicken garam masala som är ett av de tre recept som finns till just India kryddningen. Anrättningen serveras till basmatiris och naan bröd. Verkligt gott!

Mexican är förpackad kycklingfärs med kryddpåsen tillagd separat. Jag gillar idén med färdig färs då man kan göra så mycket med det och kanske inte orkar mala färs själv hemma. Vi får miniköttbullar med guacamole och en sallad på rostad majs till. Yum! Verkligen gott. Samtidigt har vi fått en lektion i olika typer av chili och hur man mäter styrkan inne i chilin och att måttenheten på styrka heter Scoville. Kul med matchande dryck som mexikanska öl till typ Corona eller Sol.

Det finns 3 recept till varje kryddblandning. Här hittar du alla recepten på Kronfågels smaker India, Thai, Mexico.

Som efterrätt får vi, förutom väl mogen mango och ananas, en chokladcreme toppad med dulce de leche och salta hasselnötter. Magnus har själv kokat sin dulche men jag vet att det också går att få färdigt då jag fick en sådan burk dulce de leche av Sevan förra veckan. Men den läckra chokladcremen går antagligen inte att köpa. ;-)

Här får du recept i urval från kvällen. Jag fyller på med fler i mån av tid.

Getostquesadilla
200 g salladskyckling (kika efter påsar från Kronfågel i frysdisken)
1 rödlök
salt
1 msk chipotle pasta (Santa Maria)
2-300 g getost av chevretyp
2 msk skuren gräslök
4 st tortillabröd
lite olja till stekning

skala och finhacka löken och blanda med kycklingen. Smaksätt med salt och chiptlepasta. Smula genosten. Blanda med kycklingen och vänd i finskuren gräslök. Lägg ut på tortillabröden. Lägg kyckling och ostblandning på ena "halvmånen" och vik över brödet. Stek sedan i panna med lite olja på medelhög värme. Brödet ska bli gyllene och lite krispigt. Servera direkt.

Tom kha gai, 4 pers
2 st schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 citrongräs
5 st korianderstjälkar
1 bit ingefära
5 dl kycklingbuljong*
1 msk fisksås
1/2 msk grön currypasta
1 galangalrot
3 kaffir lime blad
2 1/2 dl kokosmjölk
1 pkt kyckling Thai från Kronfågel.

Skala och skär schalottenlök, vitlök, citrongräs, korianderstjälkar, ingefära fint. Fräs allt i en kastrull på medelhög värme ca 6-7 min. Tillsätt fisksås, currypasta och fräs ca 10 sekkunder. Slå på kycklingbuljongen och låt koka ca 10-12 min. Avsluta med kokosmjölken och låt koka upp. Mixa med mixerstav och sila genom finmaskig sil. Stek kycklingen så den får fin färg. Lägg några bitar i botten på en djup tallrik och häll på Tom kha gai. Garnera gärna med färsk koriander.

* Det finns jättegod kycklingbuljong i påse i asiataffärerna som passar till, fråga efter den. Mitt eget tips.

Mörk chokladcreme
4 pers
125 g mjölk
125 g grädde
1/2 vaniljstång
35 g socker
50 g äggula
115 g mörk choklad (hackad)
Koka upp mjölk och grädde. Låt dra ca 10 min.
Vispa ihop ägg och socker. Sila över vätskan till äggblandningen.
Slå allt i en kastrull. Sjud till 85° under ständig omrörning. Sila vätskan över den hackade chokladen. Vispa slät. Ställ kallt.

Saltrostade hasselnötter
4 pers
50 g skalade hasselnötter
havssalt
1 tsk äggvita.
Blanda äggvitan med nötterna och salt. Rosta gyllene i ca 10-12 min, 175°C.

Fördela chokladcremen i små portionsglas. Toppa med dulche de leche. Fördela hasselnötterna i varje glas.

Fler bloggare som skrivit om kvällen hittar du här: 

Deliciosly del 1, Del 2, Del 3, Del 4 
Towis
Dianas drömmar
Alfa Nackabloggen
Carlos Norlen
Matstugan, Linda
Home pink home

05 mars, 2013

Provning av naturviner hos Bertazzoni

Fin fingermat är uppdukad i Bertazzonis Showroom, med olika typer av röror av högsta kvalitet. Allt ser mycket läckert ut och smakar utsökt. Klassiska smaker som paprika, kronärtskocka, lök och chili fyller de små burkarna från Apuliensmak i Örnsköldsvik. Alldeles bredvid står skålar med olivoljor med bl a Cima di Mola och Affiorato. Fredrik på WCTC skär upp surdegsbröd för att kunna doppa i oljan. Vi njuter av ett ofiltrerat ljust rött vin som har en lätt jästsmak - så som ett sådant vin ska ha. Det påminner om tyska sturm eller mostviner dvs viner som håller på att jäsa och är grumliga. Nu kan kvällen kan börja. Vi ska prova italienska viner: 1 vitt, 1 orange, 3 röda viner.

Först börjar vinälskaren Angelo Coluccia, Nivovini från med e-handeln Terradelvino berätta om sin resa från att som exportchef inte kunna något till viner till att nu efter många år tycka att han kan mycket. Men som han konstaterar, även om han lärt sig att älska vinerna från landet där han kommer och lära sig på mycket som möjligt är det ändå mycket kvar att lära. Det är en fröjd att lyssna på honom som så passionerat beskriver sina viner och hur han valt viner med omsorg. Att naturviner börjar bli en trend med naturligt jästämne på skalen som sätter igång jäsningen till diskussionen kring biodynamiska viner, om det finns organiska viner alls och vidare till hur viktigt det är för vinmakarna att få sina 3 glas som utmärkelse i de officiella vinguiderna för att kunna sälja 1000-tals flaskor. Det är mycket info och jag märker att jag inte får med allt. 

Vi provar ett vitt, ett orange och tre röda viner från Terra del Vino. Det orange är en verklig nyhet för mig. Vad jag lär mig är att generellt sett älskar orange viner mat och vice versa. Men för att ge några exempel nämner Angelo specifikt; svamp, grönsaker, pasta och pizza. Vinet är speciellt i smaken och bärnstensfärgat - mycket vackert och heter Baccabianca (2006) - Tenuta Grillo. Jag faller dock för vinet gjort på Pinot Noir druvor, Pinot Nero 2006 - Bressan. Det har en underbar kryddig, parfymerad, blommig doft. Julkryddor som t ex nejlika kan anas. Smaken påminner om röda bär. Mycket matvänligt är en av beskrivningarna på vinet. 

Jag tycker också vinet på Saniovese, Sagrantino och Montepulciano druvorna är mycket gott. Det heter San Valentino (2006) från Paolo Bea. Doften här är salubrin och jordig. Undervegetation säger Magnus Reuterdahl, Aqua Vitae. Ett kraftigt vin som passar till grillat kött, vildsvin och smakrika grytor, tryffel samt lagrade ostar. Det kan passa hemma hos oss som just nu har massor med vildsvinskött i frysen.

Varma torta frittas där 30 månaders lagrad parmaskinka (D.O.P), en ung läcker pecorino, Vacce rosse, underbar parmesanost från Gattimondo läggs på som en improviserad pizza. Gott gott! Från grytorna doftar det, orecchiette med sås gjord på inkromtet av Korvhantverks korvar och paprika. 

Jag njuter av gott av kvällen i sällskap med:


02 mars, 2013

Årets glassnyheter från SIA

En glass som heter Solstråle får mig att smälta. Med yoghurtöverdragen gräddglas, smak av apelsin och passionsfrukt smakar den just som namnet säger. Sommar och sol.

Jag har fått en kartong med små prover på årets nya smaker från SIA glass, hemkörda till dörren. Man har det rätt bra som matbloggare. Ett par kvällar har vi (sambon och jag) provat oss igenom 2 smaker. Festligt är att vi gillar olika. ÄppleKanel blev min klara favorit medan sambon gillade havreglass med Choklad. Inte för inte har man även i presentationen av glassen skrivit något om mormors äppelmos och höstens skörd. Saker som jag går igång på.

Sambon gillade SaltKaramell medan jag föll för Lime Breeze en sorbet med Caipirihnasmak. Tuggmotstånd i form av limebitar som också smakar bittert gillar jag. Fast då ligger SaltKaramell nästan på samma plats då jag verkligen gillar en gnutta salt som bryter av mot det söta i efterrätter.

Med smaken Godis och Truffle Chocolate blev det oavgjort. Ingen av oss kunde säga vad som var mest tilltalande. Lördagsgodispåse eller kakaotryffelbitar. Svårt att välja eller hur?

Glassbåten var kul men jag tror att sambon tyckte mer om den än jag. Han har testat Columbus som är en våffelstrut med chokladgräddglass och mangosorbet. Den gottar jag mig åt att äta i veckan.

En smak till som ska bli spännande är förrättsglassen PepparrotCitron som är trevlig att servera med rökt lax. Den här typen av innovation tycker jag är kul och ser fram emot att få gå på glassprovning framöver. Förra året var det väldigt spännande att prova igenom de nya smakerna med inramning av lunch på Gastrologik.

Sommelier Johan Blanche har gjort fina smakbeskrivningar som hör till glassarna. Man bara njuter!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...