27 februari, 2013

Bön nörd eller bönhörd

Stora vita limabönor är verkligt delikata. Särskilt om man kokar dem själv. De torkade bönorna till soppan är blötlagda ca 10-12 timmar och kokade i 45 min. De här kommer från Sevan.

Soppan som du ser på bilden består mest av grönsaker, bönor och en del hjortfärs. Med spiskummin, torkad koriander och kanel får en en orientalisk touch. Vad jag upptäckte idag var att man ska krydda mer när maten är klar. Så idag öste jag på med mycket mer spiskummin och koriander. Häromdagen var den nog lite blek i smaken... Receptet hittar du här. 

Blogginägg #31 i #blogg100

26 februari, 2013

Big fail and getting new inspiration

I failded in updating 100 days in a row. Sorry to say that. Much because a of large project and delivery today. Well, we vere successful in presenting and had a satisfied customer so it was worth something.

Now I am happily preparing to start with the next assignment by looking at youtube and Magnus Nilsson, Fävikens restaurang. He is preparing food at Veuve Cliquot. I used to visit Moët et Chandon, in Epernay close to Reims, once a week and felt it would be very nice to go there soon again. Enjoy the beautiful clip of Magnus strolling in the vineyards.



Bloggupdate #30 in #blogg100

23 februari, 2013

En låda med bönor

Alltid lika kul att få paket med posten. Bönor i alla former fyllde kartongen från Sevan.  Flera av de här "bönorna" har jag inte provat så det ska bli spännande att laga något med dem. För att vara mer exakt är det bondbönor, limabönor, lappe, skalade och krossade bondbönor som bl a används till att göra äkta falafel från grunden, gula linser och tetovobönor.

Eftersom det här är ingredienser som jag använder sporadiskt förutom den här bönsalladen, orientaliska böngrytan med köttfärs och salvia doftande grytan med chorizo och bönor så blir det spännande att lära sig laga nya saker. Att Limabönor är goda att steka visas i Googleresultatet. Undrar vad mer man kan hitta på?

Blogginlägg #29 i #blogg100



22 februari, 2013

21 februari, 2013

Ny snaps från Primaserien

Idag har jag varit på Jung Kitchen. Det känns som en treat att få gå och njuta av mat och människor. Samtidigt är det lite stress för just nu har är det rätt mycket att göra och jag hinner inte skriva om alla event som besökts.

Det första jag testade idag var snaps. Kan tyckas lite olämpligt redan vid lunch ;-), men ju mer matnörd jag blir desto mer gillar jag varierade drycker till mat.

Den nya snapsen från Prima svensk akvavit och brännvin var kryddad med mild smak av rosmarin, timjan och citron. Tanken är att den ska vara trevlig att dricka till påskmaten. Att den inte alls var kyld gjorde att de milda kryddsmakerna kom till sin rätt. Till snapsen serverades en liten anrättning med läckra räkor och ett litet glas med fårost och oliver. Gott och det föll mig i smaken.

Blogginlägg #27 i #blogg100







20 februari, 2013

Matlagningskurser i Sverige och utomlands

Läste just hos Smaskens om matlagningskurs för barn och funderade både på att det är kul för barn och vuxna att inspireras kring maten. Som Annika skriver önskar man att man själv hade fått den här typen av inspiration - men vänta nu. Som barn i bondefamilj och mamma som hushållslärare hade vi mer eller mindre en matlagningskurs i verkliga livet varje dag. Nog om detta. Här vill jag tipsa om matlagningskurser som jag gått som vuxen.

Medborgarskolan, Stockholm
Inte de roligaste lokalerna direkt men bra kurser och mycket inspirerande. Vi gick två gånger gourmetmatlagning för Tomas som jag idag tror har Cateringen Artichoke och sen gick vi en med libanesisk matlagning vilket inspirerade mig till blogginlägg 2006.

A Tavola, Stockholm
En trappa ner från ostaffären på Odengatan. Här vill jag minnas att vi lagade en större festmeny som var mycket god. Tyvärr före bloggens tid så dokumentationen är minimal. Det verkar dock som om de i dagsläget endast erbjuder olika typer av provningar t ex av ost.

La Varenne och Cordon Bleue, Paris
Har gått en kurs på La Varenne men det är oändligt länge sen. Det som mest fascinerade mig var att de just lärde ut rätta handgreppen som man lär sig på riktig restaurangskola. Cordon Bleue är något som jag skulle kunna tycka vore kul att gå då det är en riktigt professionell skola på hög nivå.

Bangkock, Thailand
Här gick jag den mest fascinerande kurs i hur man lagar Thailändsk mat. Det som är mest imponerande är att den gick att hitta och boka redan 1995, långt före internets tid. Med endast faxkommunikation bokades den. Här lärde vi oss att göra egen curry, både röd och grön samt flera klassiska thairätter och inte minst handgrepp. Varje morgon åkte vi till marknaden och handlade in det vi behövde i köket. Maten lagades över gaslåga på baksidan av huset. Där stod vi också med stora mortlar och stötte ihop kryddorna till olika sorters curry. Övriga gäster serverades våra kulinariska alster.

Blogginlägg #26 i #blogg100

19 februari, 2013

Bruna bönor och fläsk - klimatsmart mat

Bruna bönor och fläsk är en klassiker i vår svenska husmanskost och ändå äts den inte så mycket fast det verkligen är gott. Kanske gemene man tänker att det inte är så hälsosamt men just den bruna bönan är väldigt nyttig då den innehåller 20-24% protein, lite fett, kolhydrater och också fosfor, järn och B-vitamin.

Så fram med bruna bönor ur skåpen och låt dem få en renässans. Blötläggning 8 timmar. Häll av vattnet och tillsätt nytt. Koka dem på svag värme. Rör då och då så att de inte kokar fast. När de börjar mosa sig är de klara. Det kan ta lite drygt en timme. Krydda bönorna med klassiska svenska smaksättare som ättika och sirap plus lite salt förstås. Fläsket som du steker till kan gärna göras extra knaprigt, så vänd det ett par gånger under stekningen.

Färdiglagade bruna bönor går att frysa. När du värmer upp dem igen smaksätter du med lite ättika, sirap och salt om de förlorat i smak.

Bruna bönor odlas i Sverige vilket är ytterligare ett skäl till att äta dem. Det är klimatsmart mat. Glöm då inte heller att välja svenskt kött.

Blogginlägg #25 i #blogg100




18 februari, 2013

Kusin Vitamin

Hur känner du dig idag? Måndag morgon. Gråblekt vårväder. Möter du ett gråblekt ansikte i spegeln? Det enda du kan trösta dig med är att du inte är ensam.

Dags för en vitaminkur och då menar jag verkligen inte några kosttillskott. Satsa på lite naturella vitaminer. En enkel dryck som sprudlar av vitamin C och antioxidanter är nyponsoppa. Mycket enkelt att göra själv. Tips till dig är att köpa nyponskalmjöl eller nyponskalpulver. Båda finns i hälsokostaffären men även i välsorterad livsmedelsaffär. Risenta för båda typerna och erbjuder nyponskal eller nyponskalmjöl i butikshyllorna.

Nyponsoppan kan du laga till som raw food i råkoststil, dvs utan att ens koka upp. Blötlägg nyponskalen några timmar i vatten. Mixa med mixerstav. Passera genom en sil för att slippa eventuella skal eller kärnrester. Späd till önskad konsistens och njut. Vill du, kan du söta med socker eller honung och öka syran (och vitaminmängden) med lite citron. Om du inte bara vill vara sund kan du adderara lite ovispad grädde och några mandelbiskvier i eller för att få den matig är keso gott i soppan.

Ha en fin måndag!

#blogginlägg 24 #blogg100

17 februari, 2013

Videomatklipp på Youtube

Tittar du på Videoklipp med matlagning på Youtube? Jag prenumerar på ett par och tittar ibland. Här tipsar jag dig om vilka. Kanske kan du tipsa mig om några andra som är sevärda för det är alltid kul med variation. 

All typ av matlagning hittar du här. 

Jamie laddar upp många filmer åt gången med väldig variation. 

Alltifrån hur du gör en fin vitvinssås, steker ditt kött perfekt och räddar en Bearnäs när den skurit sig. 


Här är fyrflätan som är en favorit. 


Blogginlägg #23 i #blogg100

16 februari, 2013

Bräserade endiver som förrätt

Att bräsera innebär att man steker och kokar råvaran under lock. För flera år sedan letade jag efter ett bra recept för purjolök och hittade ett i Julia Childs kokbok. Purjon blev supergod och jag bräserar lite olika saker. T ex kan man bräsera små steklökar och endiver. Endiverna serverade jag som förrätt häromkvällen och de var verkligt läckra i sin enkla stil.

Du åstadkommer dem såhär.
Smält en klick smör, stör lite salt och socker i en traktörpanna. Halvera endiverna och lägg dem i smöret med stekytan nedåt. När de fått lite stekyta häller man på lite vatten och lägger locket på. Låt dem puttra på relativt svag värme rätt länge. Lägg locket så att vätskan kan dunsta. När den dunstat bör endiverna vara klara. Okej, kanske lite otydliga anvisningar men prova dig fram.
Purjolök - bräsera det vita. Jag har för mig att de behövde ca 40 min i pannan. Lycka till!

Blogginlägg #22 i #blogg100



15 februari, 2013

Klassisk fisksoppa från Cattelins

Alltid kul att gå igenom de klassiska kokböckerna i hyllan. Sambon och jag har olika smak och när vi flyttade ihop var det helt olika klassiker som samsades i hyllan. Han hade en faiblesse för danskt smörrebröd, Tore Vretman medan jag gillade franskt och gamla svenska kokböcker från 1800-talet och stora kokböcker från 50-talet plus oändligt många recept häften från Arla och Milda.

Här har jag lagat upp en fisksoppa från anrika Cattelins i Gamla stan i Stockholm. Tyvärr stängt numera men ändå...fisksoppan är god och enkel.

Fisksoppa
1,2 l fiskbuljong
2 dl vitt vin
2 purjolökar, endast det vita
1 bit fänkål
600 g vit fisk
3-4 färska tomater (men jag tog en burk tomatkross)
1/2 g krossad saffran
2 klyftor vitlök
4 msk olja
lite arrowroot eller potatismjöl
hackad persilja

Strimla purjon och fänkålen. Hetta upp en kastrull och fräs grönsakerna och vitlöken i oljan tills de är mjuka utan att ta färg. Blanda i saffran. Häll över vätskan. Kåt sjuda ca 15 min. Tillsätt fisk och hackade tomater (jag tog en burk tomatkross) låt sjuda ytterligare 5 min. Red ev, smaka av m salt och peppar. Tillsätt persilja.

Tips! Om du vill kan du även tillsätta räkor och musslor.

Blogginlägg #21 i #blogg100


14 februari, 2013

Alla hjärtans meny som går snabbt


Det är Alla Hjärtans idag och de flesta har kanske liksom jag själv ett rätt pressat schema. Ändå vill man fira lite. Därför har jag satt ihop ett förslag med saker som är goda och ändå rätt enkla att få till.

Smördegstilltugg - köp färdig smördeg, gör rutor, rektanglar eller hjärtan. Pensla med äggvita, doppa i lite svarta vallmofrön eller pudra lite paprikapulver uppepå. Sesamfrön eller riven ost är också jättegott. Servera några fina oliver typ halkidiki från Fontana och drinktilltuggen är klara.

En liten gratäng på svartrötter och en finare köttbit går snabbt att fixa till.

Och ett paket med frysta hallon plus vaniljglass är något som alla i familjen kan gilla. Din Alla hjärtans blir en fest med rätt enkla handgrepp. Nedan är några länkar om du vill läsa mer.

Bubbel och fina smördegstilltugg
Svartrotsgratäng och hjortytterfilé
Heisse liebe - het kärlek dvs varma hallon och vaniljglass

Blogginlägg #20 i #blogg100

13 februari, 2013

Club sandwich en Grand old man




Club Sandwich bara ordet låter manligt och det här är favoriträtten som min "svägerskas" son önskade sig på födelsedagen. Klart att jag Googlar på rätten då jag tycker mig ana att den har rötter långt tillbaka och se där. En klassiker som serveras med kalkon, tomater, sallad samt majonnäs på rostat bröd. Den hålls ihop med tandpetare på sidorna.
Första gången den serverades vari Saratoga Springs, New York i en spelclubb i slutet av 1800-talet. Och man vet att den har dykt upp på en meny 1899.

Till oss serveras stekt kyckling med cocktailtomater, salladsblad och en currymajonnäs. Helt ljuvlig och det fanns inte en smula kvar på tallrikarna när vi var färdiga.

Blogginlägg #19 i #blogg100

12 februari, 2013

Pannkakans dag idag

Festligt att pannkakans dag och fettisdagen infaller på samma dag i år. Eftersom jag redan pratat lite om semlor till Alla hjärtans dag, är det kanske lite roligare att prata pannkakor. Förr har jag alltid ansett att de inte är så nyttiga. Men om man betänker att ägg är ett av våra absolut nyttigaste livsmedel så är pannkakan inte så dum. Ägg innehåller i princip alla näringsämnen man behöver utom C-vitamin. De du! Inte illa eller hur? Därför tycker jag att pannkakor inte behöver serveras bara med söta tillbehör utan gillar verkligen varianter som crepe med olika fyllningar erbjuder. Mjölet kan bytas ut till sundare mjöl som man gör t ex i Frankrike där man använder bovetemjöl.


Och här kan du inspireras av Gordon Ramseys välkryddade pannkakor där han använder bl a ingefära, vitlök och chili. Låter läckert tycker jag. 

Inlägg #18 i #blogg100


11 februari, 2013

Kikärtsgryta med asiatiska influenser

Gästbloggsinlägget kommer den här gången från Glimten i Grytan och det är verkligen en spännande laktosfri gryta med hemgjorda papadumms som Karin Torvenius bjuder oss på. Läs och njut!

Kikärtsgryta med asiatiska influenser
När det är dags för gästbloggning hos Kinna börjar hjärnan givetvis gå på högvarv. Vad ska jag laga och vad ska jag skriva om? Den här grytan som jag nu fastnade för är en rätt som lätt går att variera så den passar människor med olika matpreferenser, allergier och intoleranser. Dessutom kan man faktiskt ha merparten av ingredienserna hemma i frysen, kylen och på konserv. Med andra ord är det lätt att koka ihop något som känns exotiskt, friskt och värmande i vintermörkret och kylan. Jag vill passa på att slå ett slag för grytor, det är himla praktiskt. Blir det lite kvar går det alltid att spä på med något så det räcker till en matlåda eller två, eller rent av en middag till. Vilket partytrick va? Jag hoppas ni blir sugna på att prova på grytan. Den händige bakar egna pappadums till och då rekommenderar jag att man gör det innan grytkoket påbörjas.

Kikärtsgryta för 4 personer
2 msk olivolja
2 cm riven ingefära
5 salladslökar i mindre bitar
2 hackade vitlöksklyftor
1/2 tsk chiliflakes
350-400 g kycklingbitar
Juice och skal av en lime
1 burk kokosmjölk
150 g haricoverts (frysta går bra)
1 dl grönsaksfond
4 morötter i smala stavar
1 burk kikärtor, sköljda
1 granatäpple
1 dl hackad färsk koriander eller bladpersilja
Stek på kycklingbitarna, lägg åt sidan.
Fräs snabbt på ingefära, vitlök och salladslök i en stor panna eller wok.
Lägg i kyckling, morotsbitarna och häll på kokosmjölken tillsammans med limeskal och limejuice. Låt det puttra några minuter.
Kontrollera att kycklingen är helt genomstekt.
Lägg i haricoverts och hälften av koriandern/persiljan. Låt koka upp.

Pappadums, 20 st
6 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl raps- eller solrosolja
2 dl vatten
1/2 tsk chiliflakes (valfritt)
Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Tillsätt resterande ingredienser och kör till en slät deg. Ta upp degen på mjölat bord och dela i 20 delar. Kavla ut varje degbit till en mycket tunn kaka. Tänk tunt och kavla sen ännu lite mer. Degen är seg så det går att få väldigt tunna bröd. Lägg på en plåt, det får plats 3 st på varje plåt. Grädda i c:a 3 minuter på +275 °C.
Det fina med den här rätten är att den är laktosfri och den går att göra glutenfri om du byter ut mjölet i pappadumsdegen. Du kan byta ut kycklingen mot Quorn, räkor eller fisk. Helt enkelt en rätt för alla!
Vill man så kan man givetvis servera ris till. Lite mango chutney till pappadums är heller aldrig fel. Strössla över koriandern/persiljan precis innan servering och häll på några granatäppelkärnor. Smaklig måltid!

Om Karin och Glimten i Grytan
Karin bloggar annars på www.glimtenigrytan.se med sina två matkompanjner Ulrik och Mikael som tillsammans utgör Uppsala Kamrat Mat. De varvar konceptet Guerilla Dining med att laga god mat från grunden, baka allsköns bakverk och även göra hembesök à la 'Här är ditt kylskåp'.

Blogginlägg #17 i #blogg100

10 februari, 2013

Baka chokladhjärtan till Alla Hjärtans Dag

Bra idéer man får när man hälsar på andra. Här fick jag både tips om en kul bok, Långpannans lov som handlade om vad man kan laga i långpanna och ett fint sätt att servera.

När jag såg de fina hjärtana kände jag själv hur lite inspiration man har ibland. Varför ska man bara ruta upp kakor och bröd som gräddas i långpanna? Man kan ju faktiskt göra andra former än som  t ex hjärtan. Så, tips till dig är att fira den du älskar lite extra genom att göra ett hjärtan av kladdkaka i långpanna.

Lite olika smaksättningar av kladdkakan hittar du här. Ett grundrecept för kladdkaka har du här. Det kan du göra i långpanna eller rund form.

Blogginlägg #16 i #blogg100

09 februari, 2013

Nyårslöfte 2.0 - sundare livsstil

Handen på hjärtat. Hade du liksom jag tankar om att bli lite sundare och må lite bättre när du planerade 2013 och funderade kring nyårslöftena? Hur har det gått? Behöver du lite inspiration på vägen?

En härlig inspirerande person i ämnet är Kajsa Asp. Flera av Kajsa Asps goda förslag och idéer gör jag redan av mig själv men det hindrar inte att det är kul att se vilka fler saker man kan hitta på för att bli lite sundare. T ex kunde jag igår med bokföringen och alla kvitton konstatera att jag inte kommer upp i kostnaden för månadskort för att åka buss eller tunnelbana i Stockholm eftersom jag promenerar överallt så ofta jag kan. Det känns bra även om jag ibland inte har riktigt tiden att gå till mina möten runtom i Stockholms innerstad. Framför allt tar det minst 50 min att promenera till söder från mitt kontor. Men vad är alternativet? Att jag ska ta mig iväg till gymmet tar ännu mera tid. Alltså sätter jag på Runkeeper vart jag än går. Jag har satt upp ett mål på 20 mil före maj. Har i dagsläget gått 10 mil sen 1 januari. Vikten händer det inget med eftersom jag inte är så himla noga med kaffebröd eller vin. En sak i taget och det är något jag också kan och ska ändra på. Men bara att komma igång och röra sig är inte fel. Man kan inte göra allt på en gång och Kajsa skriver också att man måste vara snäll mot sig själv. ;-)

Berätta - hur gör du för att få en lite sundare livsstil?

Inlägg #15 i #blogg100

08 februari, 2013

Lura hit våren lite tidigare

Just nu är det kanske inte så himla kul i matdiskarna - jag tänker främst på grönsaksdisken. Rotfruker i all ära det är ju säsong. Jovisst finns det mycket gott, men ibland tryter det med fantasin. Därför tycker jag att du ska läsa det här härliga inlägget om groddar och frön hos Gröna skafferiet. Klart inspirerande. Bilderna är så fina.

Själv har jag återupptäckt krasse som en favorit i köket. Den får toppa både det ena och andra. T ex en finare frukostsmörgås i helgen. Tar lite tid att få stor bara...

Ha en underbar fredag!

Blogginlägg #14 i #blogg100

07 februari, 2013

Matbloggare som deltar i #blogg100

Blogg 100 är ett fenomen i bloggvärlden som testar att blogga i 100 dagar i ett sträck i år igen. Första omgången körde igång i januari 2012. Här kan du läsa mer om Fredrik Wass intiativ som skakat om bloggvärlden och som fått ca 500 bloggare att vara med och kreera material dagligen i 100 dagar, 2013. Här hittar du samtliga #blogg100 bloggare. Ingen lätt utmaning att få igång sitt skrivande dagligen men värt ett försök. 

Ett gäng matbloggare har antagit utamaningen. Är du inte med på listan? Lägg en kommentar så uppdaterar jag. Listan kommer ursprungligen från Guld i grytan.

Matbloggare som antagit utmaningen #blogg100

Fast food lovers
Mumsfillibaba
Helena Ljunggren
Middagskorgen
Hornudden
Katinkas Kitchen
Food and Cookies
Veckans middag
Kalaskokerskans tankar
Stinas mat
Guldigrytan
Kinnas blogg
Kajsa Asp Jonsson
Anette Rosvall

Blogginlägg #13 i #blogg100

06 februari, 2013

Vintermiddag med Primus

Som en katt bland hermelinerna känns det när frågan kommer vid bordet om någon inte använt gasolbrännare och vill testa att tända den. Eller är alla rutinerade? Då får jag krypa till korset och erkänna. Jag är inte outdoorbloggare utan matbloggare. Först är jag lite tveksam att tända på brännaren. Men vi har ju fått tydliga instruktioner om hur man först förvärmer genom att pumpa ca 20-30 gånger. Då tänds en liten blåaktig låga. Annars får man pumpa lite till. Alla delarna runt munstycket för gasen är då varma och det är lätt att få gasen att brinna. Och det funkar fint på första försöket.

Själva eventet går ut på att visa upp nya Primus produkter och använda dem. Bl a kikar vi på olika termosflaskor, en som förutom, är för mat eller dryck, kan fungera som ett vattenburet element i ett tält.

Eftersom kvällen går i soppans/grytans tecken dvs att det är enkelt att ha soppor eller grytor med varm flytande sås i termosarna lagar vi det tillsammans. På den vackra innergården vid Kristinehovs Malmgård finns bord uppdukade med utrustning för utomhusmatlagning. Stort plus för bra knivar, tändare, kastruller mm. Att vara äventyrare betyder att det finns schyssta prylar. Vid borden finns påsar med mat till varje team. Med vatten, lök, morötter, lax och buljongtärningar blir det en riktigt god måltid.

Inte överraskande. Jag är en riktig wimp i sällskapet. De andra outdoorbloggarna berättar att de blivit årets näräventyrerare 2011, är outdoor en gång i månaden och sover i tält med familjen. Nyårsafton firades i tält. Bästa historien berättar Bo i Skogen bloggaren som sagt upp sin lägenhet och jobb för att bo i tält och jobba längs Sörmlandsleden. Han är programmerare och ska testköra sin nya tjänst för datorer som pratar med varandra. Just det sistnämnda tycker jag är intressant och han tycker det är spännade med resan jag gjort till Gunnebo slott för att äta ogräs. Ha ha, tänk vad nördar kan utbyta kunskaper. Vi får en del fina grejer med oss hem. Allt är supersnyggt designat och i läckra färger.




Du kan läsa om fler bloggare som skrivit här:
Utekväll på Söder, Team Vildmark
Matlagning med Primuskök, Näringslära
Föreläsning med Johan Skullman, Jonas Vildmark
Vinterkväll med Primus, Tryckkokning
Tack för en trevlig kväll, Näräventyr
Primus mat friluftsbloggare, Outnorthbloggen

Deltog
Aktiva äventyr

Blogginlägg #12 i #blogg100.

05 februari, 2013

Paolo Roberto, pasta och al dente

Slå upp Gragnano säger Paolo Roberto till mig när jag kikar på pastapaketen som står uppradade längs bänken. Han fortsätter, där finns experterna på handgjord pasta. Läs där, du kommer att förstå.

Sen stoppar han ett paket med handgjord färsk pasta i min hand. Producenterna av pastan som han lanserar är hovleverantörer och naturligtvis känner han dem personligen.
Många dagar senare har jag tid och möjlighet att äta den här fina pastan. Den är verkligt god medan sambon tycker att den är god men inte speciell. Alltså olika åsikter. Jag gillar den för att det är härlig frisk smak av citronzest, blandat med ricotta och spenat samt 100% durumvete. Tillagningssättet är  speciellt. Man smälter smör i en traktörpanna, lägger i pastan och häller över 3 dl vatten. Vattnet kokar bort på 5 minuter och då är pastan klar. Till serveringen tillsätter man lite av Paolos egen sås. Eftersom jag inte vet vad det är för typ av sås tillsätter jag bara lite lätt reducerade krossade tomater med basilikasmak (ICAs). Mycket gott! Förpackningen känns lyxig och fin.


För övrigt har Paolo lagat maten som serveras på eventet hos Bertazzoni och Gattimondo. Långkokt kött med lök och god kryddning. Pastan är al dente som det är på italienska, inte något messvenskt säger Paolo och skrattar. Den har en tydlig kärna. Han lägger upp portioner med pasta och lite gryta, parmesanost och strör över persilja på varje tallrik. Verkligen vällagat och gott!

Pannacottan har han gjort själv och smaksättare är krossat neskaffe sötat med honung. Allt är verkligt gott och till det ett härligt rött, mousserande vin. Vi matbloggare har det rätt bra...!

Blogginlägg 11 i #blogg100

04 februari, 2013

Italienskt rakt igenom från Bertazzoni, Gattimondo till Paolo Roberto


En stor fördel med att vara matbloggare är att man träffar så härliga människor och är bjuden på så trevliga saker. Fredrik Lundqvist på WCTC bjöd in ett gäng bloggare och mig till invigningen av Bertazzonis (lyxiga matlagningsprodukter) öppnande av butik och etablering i Sverige. Stämningen var varm och välkomnande när jag kom in i lokalen. Det kändes kanske extra välkomnande tack vare en extremt bitande kyla utanför som gick genom märg och ben. Min mobil laddade helt ur vilket är nästintill katastrof för den som vill uppdatera twitter och ta bilder. First thing var  alltså att ladda mobilen. Sen spanade jag runt i lokalen. Vackra, lyxiga spisar från Bertazzoni överallt. Ett par vänner till mig som är inreder vindsvåningar hade tänkt att köpa 2 röda...och vem skulle inte vilja ha en sån hemma?

Sen spanade jag runt på den underbara stora bersparmesanosten från Gattimondo, som importerar osten. Bredvid stod små fina tilltugg av ostar, parmesan, parmaskinka DOP som Roberto från Gattimondo skar upp på maskin. Lite svettigt då det inte var en maskin han använde dagligdags. Han såg iallafall profsigt ut. De fina tilltuggen skulle läggas på Torta frittas små varma, spröda bröd som bjöds runt så snart de var klara.

Lite vin från Emilia-Romagna i glaset och vid första smutten blev jag så glad. Det var mousserande rött vin något som jag bara älskar. Snart kommer en variant med mousserande rött på systemet. Can't wait.

Längre in i lokalen stod Paolo Roberto och lagade pasta med långkokt kött. Mycket gott - men jag återkommer till det i nästa blogginlägg.

Alla bloggare slog sig ner med mat kring ett rustikt bord. Fredrik Lundqvist från WCTC var förstås där, Magnus Reuterdahl, vinotinto, och söta Anne, Ulf från Red Scream och Matminne med bättre hälft. Det twittrades diskuterades innan vi drog vidare för att prova lite vin på tu man hand.


Andra blogginlägg om kvällen
Mat- och köksporr, Vinotinto
En kväl med Bertazzoni Gattimondo och Paolo Roberto, WCTC 
Ute: minus tjugofyra. Inne: italiensk värme. En skön kväll med Bertazzoni, Gattimondo och Paolo Roberto! 

Blogginlägg #10 i blogg100


03 februari, 2013

Tips om klimatsmart mat


Jordärtskockssoppa. Foto Sandra Callermo
Gästbloggare nr 3 är Sandra Callermo, Sandras matkrypin som ger klimatsmarta tips och tips om jordärtskockssoppa, en råvara som är aktuell i februari. 

När jag såg att Kinna efterlyste gästbloggare till sin fina blogg var jag snabb på att tacka ja. Jag älskar bloggvärlden och vad den för med sig i form av kontakter, inspiration och möjligheter. Att gästblogga är ett fantastiskt sätt att lära känna nya människor och nå ut till nya läsare. Att dessutom få göra det på Kinnas blogg som jag följt länge känns som en ära. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av mina tankar kring mat och miljö, varsågoda!

Mat är fantastiskt. Utöver att vara en nödvändig källa till näring ser jag även mat som kultur, umgänge och kärlek. Kultur genom att en maträtt kan spegla vem som ligger bakom den och ge uttryck för alltifrån härkomst till favoritmusik. Umgänge genom att mat knyter ihop de flesta sociala situationer och ger deltagarna en naturlig plattform att samtala och trivas kring. Till sist kärlek, för att mat aldrig smakar så bra som när den lagats av någon med riktigt mycket kärlek till de som ska äta den. 

En förutsättning för samtliga de tre ovanstående sakerna och passande nog även en förutsättning för god mat, är att vi har en välmående planet. Att nå dit kan tyckas som en gigantisk uppgift, men ett litet steg åt rätt håll kan vara att försöka äta mer klimatsmart mat. Varje månad skriver jag om säsongsanpassade råvaror, det vill säga råvaror som finns att få tag på i närheten just den här tiden på året.

Förutom att försöka äta mat som är i säsong har jag ytterligare några tips för att bli lite mer klimatsmart:
  1. Ät mycket grönt. Vegetarisk mat är väldigt gott och lätt att variera. Strosa runt bland frukt- och gröntavdelningen i matbutiken så hittar du garanterat något nytt och spännande som du inte tillagat förut. Våga testa!
  2. Ekologiskt och närodlat. Handla ekologiska och närodlade produkter i den mån du har möjlighet.
  3. Släng inte mat. Kolla inte så noga på bäst-före-datumet, använd istället lukt- och smaksinnet för att bedöma livsmedlets kvalitét. Det är även viktigt att planera sina inköp.
  4. Minska bilåkningen. Jag förstår att detta beror mycket på hur man bor och hur stora inköp man gör. Hemma hos oss storhandlar vi en gång i månaden och då använder vi bilen. Men småinköpen däremellan genomförs med hjälp av cykel eller promenad. En ryggsäck är ett bra sätt att bära tung mat!

En säsongsanpassad råvara i februari är jordärtskockan och här tänkte jag därför dela med mig av ett recept på en härlig jordärtskockssoppa med tryffelolja och krispiga valnötskrutonger. Smaklig måltid!

Jordärtskockssoppa med tryffelolja och valnötskrutonger (4 port)

Ingredienser
500 g jordärtskockor
1 gul lök
4 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl vitt vin
2 dl grädde
Timjan
Tryffelolja

2 skivor bröd
1 näve valnötter

Gör såhär
Skala jordärtskockorna och dela i mindre bitar. Skala även löken och grovhacka den. Hetta upp smör i en kastrull och fräs jordärtskockorna tillsammans med gul lök i ett par minuter. Tillsätt vin, vatten och buljongtärningen. Låt småkoka under lock tills jordärtskockorna är mjuka, ca 20 minuter. Under tiden kan du steka krutongerna. Skär brödet i tärningar och grovhacka valnötterna. Hetta upp smör i en stekpanna och stek brödet till det fått fin färg och ha i valnötterna mot slutet. Krydda med salt och svartpeppar.
Mixa sedan soppan slät och rör ner grädde, värm soppan igen och smaka av med salt, svartpeppar, tryffelolja och timjan. Servera med valnötskrutongerna.

Sandra Callermo bloggare på Sandras Matkrypin
 Gästbloggare:
Sandra Callermo, är 23 år och studerar ekonomi i Uppsala. Hon startade Sandras Matkrypin i mars 2012 där hon bjuder på enkla vardagsrecept och även en del förrätter, festligare måltider och efterrätter. En röd tråd är relativt billig mat eftersom hon studerar och även lite klimatsmarta råd i köket. Välkommen att kika in i Sandras matkrypin!

Blogginlägg #9 i blogg100

02 februari, 2013

Gör semlor till alla hjärtans


Förr så bullade man upp i ordets rätta bemärkelse. Man skulle ju äta upp sig under fastlagen för att sedan kunna fasta. En anledning till att semlorna fylldes var kanske att man fuskade med fastan. Bullarna var tillåtna men egentligen inte så mycket annan fast föda, som t ex kött eller fisk.

Traditionerna med fasta, fastlag och påsk har sina rötter i medeltiden då Sverige var katolskt. Idag ägnar vi mindre tid åt religion än åt tradition. Fast även traditionen har luckrats upp då själva semlorna blivit väldigt kommersiella. Den läckra bullen finns ofta direkt efter jul på konditoriernas hyllor då bagerinäringen vill förlänga perioden.

En tradition som man inte tänker på som också har rötter långt tillbaka är Alla Hjärtans Dag. Idag upplevs den som handels "högtid" men som har rötter i 1400-talet. Läs om historiken här på SvD.

Bullarna på bilden är släta vetebullar med kardemumma. De blir väldigt goda om de fylls med lite enklare och mindre mäktiga saker än mandelmassa. T ex riven mandel, inkrom från bullen, lite strösocker som blandas med varm mjölk. Bullarna kan också göras små och väldigt läckra. Här har jag tagit ut små hjärtan med pepparkaksmått. Och varför inte bjuda älsklingen på en alla hjärtans dags bulle?

Inlägg #8 i #blogg100. Här är en lista på alla vi som bloggar i 100 dagar.

Gästbloggar på Sandras Matkrypin


Missade att få ut inlägget för igår på min egen blogg. Miss eftersom jag tänkt att blogga 100 dagar i ett sträck. Tiden räckte helt enkelt inte till. Men ett inlägg publicerades, dock inte här utan på Sandras Matkrypin där jag bloggar om lite reflektioner kring säsong, närodlat och lokalodlat.
Idag får det bli 2 inlägg och det här är det första.

Blogginlägg #7 i #blogg100.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...