25 augusti, 2013

Vildsvinslasagne med grönsaker

Lasagnen är skapad med tanke på att få i sig mycket grönsaker och lagom, men ändå fint kött. Den ska lagas i säsong då det är gott om fräscha grönsaker som paprika, tomater och zucchini. Byt gärna burktomaterna mot svenska färska om det finns. Alternativt kan man plocka upp en ratatouille ur frysen och använda istället för grönsakerna som är föreslagna nedan.

Idén är att det ska vara en klimatsmart rätt som också är nyttig för dig ur kalorisynpunkt. Dock kan man tänka på att om man jagar kalorier går det att använda nötkött som är mer kalorisnålt.

Vildsvinslasagne
1 medelstor gul lök
2 små morötter
½ zucchini
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
smör
400 g vildsvinsfärs
1 burk hela tomater
fyll burken med vatten och häll på
2 msk tomatpuré
2 tsk viltkrydda
1 tsk salt
10 lasagneplattor, välj gärna spenat, fullkorn
1 dl creme fraiche
½ halloumi


Skala och hacka löken. Skala moroten och tärna fint. Skiva zucchinin på längden och skär stavar och dela dem i ca 2 cm långa längder. Skala och hacka vitlöken fint. Fräs grönsakerna i smör utan att de tar färg. Höj värmen på stekpannan och fös grönsakerna åt sidan. Lägg i hälften av köttet och stek det. Finfördela det under tiden så att det inte är klumpar. Lägg i resten av köttet upprepa proceduren. Tillsätt tomater, vatten och tomatpuré samt viltkrydda och salt. Låt koka några minuter. Lägg lite köttsås i botten av en form, lägg på lasagneplattor. Upprepa och avsluta med sås på de översta plattorna.  Riv halloumin grovt och blanda med crème fraichen. Klicka över det översta lagret. Sätt in i ugnen på 200°C i 30 min eller tills lasagnen fått färg. Servera med sallad.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...