29 augusti, 2013

Mirabeller inlagda i konjak

Typiskt franskt om ni frågar mig. Både vad gäller produktion av mirabeller, då ca 80% av den kommersiellt odlade produktionen kommer från Frankrike men också för att inläggningen för mig är typiskt fransk. Ca 20% av mirabellproduktionen lägger man nämligen in i konjak. För mig är konjak en exklusiv smaksättning och man kan även använda bigarråer om man vill.

Inladga mirabeller eller birarråer är så goda att plocka fram under vintern och servera med löst vispad grädde eller glass.

Mirabellerna var så små att kärnorna är kvar. Skalet också. Men inte blir det mindre gott för det.

Receptet kommer från boken I mormors skafferi och är mamma Märthas eget.

Lag till frukt inlagd i konjak
1 1/2 dl socker per liter vatten
1/4 dl konjak per liter vatten
1/4 dl sherry per liter vatten
Skölj bären och om det går, kärna ur dem. Fyll bären på varma glasburkar. Koka en sockerlag och tillsätt konjak och sherry. Häll het lag över bären och förslut genast burkarna med twist-off-lock.

Konjaken Remy Martin har jag fått för att testa och med bären blev det mycket gott!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...