15 juli, 2013

Rödbetor på grekiska


För många år sen blev vi bjudna på middag med en inramning som skulle kunnat vara vid Medelhavet. Klarblå himmel. Inte att moln. Vi satt vid foten av en gammal väderkvarn nära Haga Skillinge på Österlen. På bordet var det uppdukat med grillat kött där citron pressats över. Tillbehör var bl a rödbetor tillagade på grekiskt vis där allt var tillvarataget, t o m blasten. Jag gillar den här omsorgen om råvaran och ser det i fler kök än det svenska. Kan kanske bero på att vi inte äter färska rotfrukter på samma vis utan lagrar dem genom konservering, i sandbäddar inför vintern. Alltså har vi inga recept med just blast.

Här är iallafall en skiss på en väldigt lättlagad rätt med rödbetor. 
Grekiska rödbetor
Rödbetor med fin blast 
Fin olivolja
Rödvinsvinäger
Vitlök
Svartpeppar 
Salt

Ta av blasten en bit ovanför rödbetan. 
Skölj den och borsta betorna. Koka betorna mjuka. Tar ca 30-45 min. Koka blasten så att skaften är mjuka. Skala rödbetorna genom att trycka bort skalen. Blanda en vinägrette med mycket hackad vitlök. Lägg blast och klyftade rödbetor på ett fat. Häll över vinägretten. Rödbetorna är goda ljumma eller kalla. 

1 kommentar:

Markus sa...

Wow, älskar rödbetor. Detta måste testas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...