17 juni, 2013

Midsommartårtan

Den här tårtan är en stående rätt på midsommarbordet hos min svägerska. Alla gäster tar med sig något och utan en av gästernas bidrag, i form av en tårta, blir det ingen midsommar. Egentligen är det en form av  glömd maräng som blir extra festlig med kokos. Topping är massor med jordgubbar och grädde. Väldigt läckert och en perfekt avslutning på sillunch eller efter middagen då man kanske har grillat.

Glömd maräng med kokos
5 äggvitor
3 dl socker*
2 tsk vanilj
2 tsk bakpulver
smör
riven kokos
vispgrädde
jordgubbar

Vispa äggvitan hårt. Rör ner socker, vaniljsocker och bakpulver. Smöra formen. Häll på kokos som "ströbröd" i formen. Sätt ugnen på 250°C.  Sätt in formen med maräng. Stäng av ugnen och låt stå till nästa dag. Vispa grädde och bred över marängen. Toppa med jordgubbar.

*Uppdaterat från msk till dl

7 kommentarer:

Carolas stunder sa...

Mmm verkar supergod, den måste jag testa till midsommar eller i sommar överhuvudtaget. :-)

Kinna Jonsson sa...

Kul! ha en underbar midsommar!

Nässelblom och choklad sa...

Självklart ska det vara en tårta med jordgubbar på midsommar. Den ser jättegod ut. Bra idé att alla tar med något. Ha en skön sommar! /Eva

Kinna Jonsson sa...

Eva - ha en underbar sommar själv!

Annica sa...

hejsan läser krydburken dagligen och nu även din :-)
men tårtbottnen ser brun ut r det choklad i ??????

skalll göra den iallafall....men blir marängen brun ????

Kinna Jonsson sa...

Hej Annika!
Nej, det är antagligen kokosen som blivit lite brun plus att bilden redigerats - tror att den kan ha tagits i skugga och när jag ljusat upp den har botten blivit brun av någon anledning. Jag bad min mamma provbaka och det blev bra resultat. Hon fyllde den med en vaniljfromage som blev väldigt gott. En citronfromagekräm är antagligen också fräscht.

Ina B sa...

Mmm, ser helt underbart ut, framförallt för en kokosfantast som mig.... Måste prova snabbt !! :) Själv tycker blev det en sådan här tårta till midsommar:
http://dailyinakitchen.com/2013/06/27/sommartarta-summer-cake/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...