12 juni, 2013

Grilla enkelt till midsommar


Lättare grillning har min sambo inte gjort. Och jag förberedde en sallad som gick i ett naffs. Det är nämligen så att vi vill umgås med våra gäster och inte stå och peta i mat när de kommer. Lättare än såhär tror jag inte man kan få det.

Förbered kaka, bröd och sallad
Vi startade morgonen med att koka potatis till salladen. Ansade rädisor och skar en del till "blommor" som lades i kallt vatten och ställdes i kylen. Ett par paprikor delades och kärnorna togs ur. De lades upp på ett fat. Fredrik bakade ett lantbröd och jag bakade en kladdkaka. Det här hade vi kunnat förbereda dagen innan också om vi velat.

Tänd grillen i god tid och använd termometer
En god stund innan gästerna kom tände vi grillen. När kolen var grå trädde vi på kycklingar (här färdigkryddad Beer Can Chicken som jag fått från Kronfågel) och satte på en-gångs-folie-formar. Formarna ville jag ha för att slippa kladd i botten av grillen. Annars kan man ju också föra kolen till sidan och sätta kycklingen direkt på botten av grillen. Det är den indirekta värmen man vill åt och därför måste man också tänka på att använda en grill med lock

Sen sattes formarna med kycklingen på grillgallret. I med termometer invid benet och på med locket. Man ska inte lyfta på locket förrän de är klara dvs har 80-82°C vid benet. Varje gång man lyfter på locket förlängs grilltiden. 

Ha drinken klar och färdiga drinktilltugg
Så när gästerna kunde vi bara umgås och tog fram en förberedd kanna med Conaintreau Fizz  ur kylen Jag gjorde också en alkholfri variant. Recept kommer i veckan. Vi öppnade några burkar med paprika- och olivtapenad, kronärtskocksbottnar i olja från Fontana och serverade med brödet. Därmed hade vi tid att prata med våra gäster tills dess att det var dags att sätta sig. Gästerna fick bära lite bord och stolar och duka medan jag blandade salladen.
Platsbyte på grillen 
När kycklingarna togs av grillen så la vi på paprikorna. Paprikorna blev alldeles svarta. Inte det jag tänkt mig - men nu kommer jag alltid att göra dem svarta hädanefter för det blev så bra. Fredrik trancherade kycklingen, höll den varm under folie. Jag drog av skinnet på paprikorna. Lade upp dem på fatet igen. Inför gästerna vid bordet, hällde jag över balsamvinäger, olivolja och tog några tag med salt och pepparkvarn. Effektfullt och samtidigt ville jag visa hur enkelt det var att få det riktigt gott. Och gott blev det. Gästerna åt som om de inte sett mat tidigare. Faten länsades och vi hade bara en liten rest kvar som vi kalasade på senare under helgen. 

Till 6 personer räckte 2 hela kycklingar.
Vi var generösa med paprikan och hade 4 hela för 6 pers. Det gick åt.
Potatis vet jag inte riktigt hur mycket som gick åt men jag tror att vi hade räknat med 3-4 st per man. Kan ha varit lite mer för de var rätt små. När jag sedan blandade salladen och vi upptäckte att det kom 2 färre än vi tänkt lade jag en del av potatisen till sidan. Blanda i så mycket som du vill då du kanske som jag vill ha mera fetaost och grönsaker i salladen. Eller så vill du vara sparsammare och har mera potatis och mindre dyrbara ingredienser. 

Potatis och fetaostsallad skiss för 6 pers
Färskpotatis, gärna svensk (kan ha varit 3-4 st/person)
2 knippen stora milda rädisor 
450 g fetaost (jag använde fetaost i kuber samt ekfatslagrad från Fontana)
ruccolasallad
salt och peppar

Det jag kommer göra annorlunda med salladen är att jag kommer lägga till skivad rödlök och sockerärtor samt skaka ihop en dressing av olja och vinäger till nästa gång. Även om gästerna åt så tyckte jag att salladen kunde ha fått ännu mera smak.

Uppdaterat! En vinägrett, fint skuren rödlök och ett paket frysta sockerärtor gav det där lilla extra till salladen. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...