19 maj, 2013

Rosévinsprovning


Vinprovning behöver inte vara avancerat. Med viss regelbundenhet provar jag vin med några vänner och konceptet är superenkelt. Vi är fyra pers som bjuder in två och två. En fixar vin, en fixar middag och två kommer och provar.

Den som fixar vin stämmer av med den som lagar middag vilka ingredienser som ska ingå men kommer inte heller att veta vilka viner som vi ska prova.

Det som vi hittills provat är olika röda viner med de mest kända druvorna Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot och Zinfandel, en omgång med bara Sauvignon Blanc från olika världsdelar och det som du ser ovan. En provning med bara olika roséviner. Prisklasserna kan variera och det är rätt kul att ha billiga och dyrare viner blandat och låta gästerna försöka få fram vilket vin som har vilken prisklass förutom att man ska försöka prova sig fram till vilken sorts druva som använts i respektive vin och vinglas.

Den som är vinansvarig tar reda på så mycket hon kan om vinerna, druva, smak och doft och berättar för oss andra. Bästa källan för information är att gå in på Systembolagets sida och printa ut. Dessutom kan man få utprintat info i kassan på Systemet och ge var och en en liten lapp om varje vin. Då har var och en dokumentation om vinerna.

Killarna i min sambos gäng har gjort det här flera år. Tjejerna har haft uppehåll på grund av barnafödande mm och satt igång nu igen och då har jag blivit inbjuden. Det är ett toppenbra tillfälle att också träffas och lära sig nya saker.

Tycker du att det är kul att prova vin? Har du något liknande som du och dina vänner arrangerar? Berätta gärna hur du gör för att inspirera oss andra.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...