10 mars, 2013

Smak på världen med Kronfågel

En härlig stämning med doftande kryddor, läckra quesadillas, matchande fat och snygga textilier möter oss bloggare i dörren. Vi är på Adam och Albin matstudio och eventet Smak på världen. Kronfågel presenterar, i regi av Spot and Tell, tre nya smaker av svensk gårdskyckling.

Man kan säga att kycklingen är snabbmat i raffinerad form. Den som har ont om tid får en liten genväg genom att kycklingen redan är färdigkryddad med smaker som Thai, Mexican och India. Smakerna är relativt milda så att de ska passa alla i familjen. Sen kan man, som välrenommerade kocken Magnus Albrektsson från Albrektsson Gastronomic visar, förstärka smaken med mer kryddor.

Som plockmat får vi quesadillas vilka är lätta att tillaga genom färdiggrillad salladskyckling i påse som blandas med rödlök, chipotle pasta från Santa Maria (den som jag redan är förtjust i och har hemma jämt), getost, gräslök och tortillabröd. Väldigt enkelt att laga till och gott är det. Ginger ale med is, myntablad och snygga uppläggningsfat från Indiska, gör det enkla extra festligt.

Sen kommer vi till väsentligheterna nämligen Tom Kha gai soppa. Här förstärker Magnus kokosmjölken med vitlök, lök, kaffir lime blad, citrongräs, galangal och ingefära plus mer grön currypasta. Det som är bra med bl a kaffirlimeblad, citrongräs och ingefära är att man kan stoppa överblivet i frysen. Hur det är med galangal vet jag inte av egen erfarenhet, men det borde också funka. Grön currypasta håller hur länge som helst. Soppan blir min favorit och den kommer jag definitivt göra om. Singha öl till förstås.

Vi får en lektion i kryddor och de torra kryddorna, spiskummin, koriander och kardemumma till den indiska smaksättningen rostar man och maler i kaffekvarn. Det är sådant som jag nästan alltid gör numera då jag lärt mig det av Lisa Förarare Winbladh, Matälskaren. Av India kycklingen lagar Magnus Chicken garam masala som är ett av de tre recept som finns till just India kryddningen. Anrättningen serveras till basmatiris och naan bröd. Verkligt gott!

Mexican är förpackad kycklingfärs med kryddpåsen tillagd separat. Jag gillar idén med färdig färs då man kan göra så mycket med det och kanske inte orkar mala färs själv hemma. Vi får miniköttbullar med guacamole och en sallad på rostad majs till. Yum! Verkligen gott. Samtidigt har vi fått en lektion i olika typer av chili och hur man mäter styrkan inne i chilin och att måttenheten på styrka heter Scoville. Kul med matchande dryck som mexikanska öl till typ Corona eller Sol.

Det finns 3 recept till varje kryddblandning. Här hittar du alla recepten på Kronfågels smaker India, Thai, Mexico.

Som efterrätt får vi, förutom väl mogen mango och ananas, en chokladcreme toppad med dulce de leche och salta hasselnötter. Magnus har själv kokat sin dulche men jag vet att det också går att få färdigt då jag fick en sådan burk dulce de leche av Sevan förra veckan. Men den läckra chokladcremen går antagligen inte att köpa. ;-)

Här får du recept i urval från kvällen. Jag fyller på med fler i mån av tid.

Getostquesadilla
200 g salladskyckling (kika efter påsar från Kronfågel i frysdisken)
1 rödlök
salt
1 msk chipotle pasta (Santa Maria)
2-300 g getost av chevretyp
2 msk skuren gräslök
4 st tortillabröd
lite olja till stekning

skala och finhacka löken och blanda med kycklingen. Smaksätt med salt och chiptlepasta. Smula genosten. Blanda med kycklingen och vänd i finskuren gräslök. Lägg ut på tortillabröden. Lägg kyckling och ostblandning på ena "halvmånen" och vik över brödet. Stek sedan i panna med lite olja på medelhög värme. Brödet ska bli gyllene och lite krispigt. Servera direkt.

Tom kha gai, 4 pers
2 st schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 citrongräs
5 st korianderstjälkar
1 bit ingefära
5 dl kycklingbuljong*
1 msk fisksås
1/2 msk grön currypasta
1 galangalrot
3 kaffir lime blad
2 1/2 dl kokosmjölk
1 pkt kyckling Thai från Kronfågel.

Skala och skär schalottenlök, vitlök, citrongräs, korianderstjälkar, ingefära fint. Fräs allt i en kastrull på medelhög värme ca 6-7 min. Tillsätt fisksås, currypasta och fräs ca 10 sekkunder. Slå på kycklingbuljongen och låt koka ca 10-12 min. Avsluta med kokosmjölken och låt koka upp. Mixa med mixerstav och sila genom finmaskig sil. Stek kycklingen så den får fin färg. Lägg några bitar i botten på en djup tallrik och häll på Tom kha gai. Garnera gärna med färsk koriander.

* Det finns jättegod kycklingbuljong i påse i asiataffärerna som passar till, fråga efter den. Mitt eget tips.

Mörk chokladcreme
4 pers
125 g mjölk
125 g grädde
1/2 vaniljstång
35 g socker
50 g äggula
115 g mörk choklad (hackad)
Koka upp mjölk och grädde. Låt dra ca 10 min.
Vispa ihop ägg och socker. Sila över vätskan till äggblandningen.
Slå allt i en kastrull. Sjud till 85° under ständig omrörning. Sila vätskan över den hackade chokladen. Vispa slät. Ställ kallt.

Saltrostade hasselnötter
4 pers
50 g skalade hasselnötter
havssalt
1 tsk äggvita.
Blanda äggvitan med nötterna och salt. Rosta gyllene i ca 10-12 min, 175°C.

Fördela chokladcremen i små portionsglas. Toppa med dulche de leche. Fördela hasselnötterna i varje glas.

Fler bloggare som skrivit om kvällen hittar du här: 

Deliciosly del 1, Del 2, Del 3, Del 4 
Towis
Dianas drömmar
Alfa Nackabloggen
Carlos Norlen
Matstugan, Linda
Home pink home

1 kommentar:

Karoleen sa...

Kul att läsa ditt inlägg från kvällen =) Det är spännande att se andras syn på sånt man har upplevt =) God mat och gott sällskap, vilket alltid är trevligt.

Om du är intresserad så finns mitt inlägg här: https://homepinkhome.wordpress.com/2013/03/12/smak-pa-varlden-med-kronfagel/

Mvh Karoleen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...