16 februari, 2013

Bräserade endiver som förrätt

Att bräsera innebär att man steker och kokar råvaran under lock. För flera år sedan letade jag efter ett bra recept för purjolök och hittade ett i Julia Childs kokbok. Purjon blev supergod och jag bräserar lite olika saker. T ex kan man bräsera små steklökar och endiver. Endiverna serverade jag som förrätt häromkvällen och de var verkligt läckra i sin enkla stil.

Du åstadkommer dem såhär.
Smält en klick smör, stör lite salt och socker i en traktörpanna. Halvera endiverna och lägg dem i smöret med stekytan nedåt. När de fått lite stekyta häller man på lite vatten och lägger locket på. Låt dem puttra på relativt svag värme rätt länge. Lägg locket så att vätskan kan dunsta. När den dunstat bör endiverna vara klara. Okej, kanske lite otydliga anvisningar men prova dig fram.
Purjolök - bräsera det vita. Jag har för mig att de behövde ca 40 min i pannan. Lycka till!

Blogginlägg #22 i #blogg100



2 kommentarer:

örjan sa...

Variant.
+ lite vitt/brunt strösocker. Karamellisera.
Riv zest från citrusfrukt (Apelsin?).Pressa över saften. Brösera. Tillsätt zesten mot slutet.

Kinna Jonsson sa...

Vilka bra idéer Örjan. Det kommer jag att pröva nästa gång. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...