22 januari, 2013

Våga använda angelica i bakningen

I våras var vi på ogräsjakt och fick även möjlighet att prova odlade kryddor. En stor kvist angelica lades i korgen vi bar med in i köket. Att jag redan nu tänker på det här är för att jag banne mig ska odla den här växten i sommar. Så läcker var den. Rekommendationen av Patrik Sewerin på Gunnebo var att också använda örten till rabarberpaj.

Angelica används bl a i Chartreuse och Bénédictine liksom i bitters och är speciell i sin smak. Angelica eller kvanne som den också kallas kan läggas in, syltas precis som man syltar pumpa. Syltad angelica, dvs grövre delar av växten, har jag sett i delikatessbutiker utomlands men aldrig i Sverige, än mindre har jag sett den användas. Därför blev det en verklig upplevelse att hacka bladen och använda dem i drömmar.

Receptet på Drömmarna från kokboken från Gunnebo slott har jag inte men jag gissar att vilken sorts drömrecept som helst går att använda. Här har jag valt ett med matolja då det var det i receptet vi använde i Gunnebo slott.

Nedan är ett recept med lavendeldrömmara från Niklas Ekstedt, recept ur Niklas Mat som gick på TV 2006. Jag tycker man bara kan byta ut lavendelblommorna till hackade angelicablad. Jag har testat drömmarna med lavendel också och tyckte de var verkligt läckra.

Drömmar med lavendel
165 g smör
3 1/2 dl socker
1 1/2 dl matolja
6 dl vetemjöl
3 1/2 krm hjorthornssalt
20 g lavendelsocker, blanda strösocker och torkad lavendel efter smak


Vispa ihop smör och socker så att det blir vitt och fluffigt, tillsätt olja under vispningen. Blanda mjöl, hjorthornssalt och lavendelsocker i en bunke. Vänd ner detta i smörblandningen, lite i taget, tills degen har en lättarbetad, formbar konsistens.
Rulla små bollar (2-3 cm i diameter) av degen och platta till dem lätt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 150 grader i 20-30 minuter.

Vill du läsa mer om vilka ogräs vi skördade eller hitta fler recept kan du kika här.
Ogräs är gourmetmat
Aldrig hade jag väl trott att jag skulle äta friterad ormbunke och rönnbladsmilkshake
Mitt i spenaten med lite fler bilder

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nice :) testa gärna späd kirskål i paj, istället för spenat. Oväntat gott sätt att göra sig av med ogräs... och nu är det inte långt kvar till maj och nässelsoppan :)

Mvh PollyÅsa

Kinna Jonsson sa...

Hej PollyÅsa! Underbart att du läser. Har testat kirskål men hade lite svårt för det. Nu får du mig att vilja prova igen. Tack och kram!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...