21 januari, 2013

Om trender och likriktade krogar och vad vi ska göra åt det

Andre gästbloggare för januari är Matgalen som skriver en krönika om krogar och mattrender.

Dagens mattrender ur ett restaurangperspektiv har en förmåga att bli enormt likriktad, det gäller framförallt i Sverige men går att se i stora delar av västvärlden. Samma bistrofiering har pågått i snart tio år där det öppnas publika ställen där man kan äta allt från moderna plankstekar till hamburgare av högrev från namngivna kor.

På toppkrogarna pågår något liknande, minsta ogräs och fågelunge som man tidigare inte visste existerade har kokats, sotats och bräserats och serverats på snart varenda finkrog norr om Berlin.

Råbiff med vilda örter
Jag är den första att älska båda de här koncepten, bistrofiering och fun dining för en rolig kväll på krogen. Sublima smaker och utmanande rätter som ibland ligger närmare modern konst vid det speciella tillfället. Båda har en självklar och välförtjänt plats på våra krogkartor men det jag frågar mig är – blir det inte lite väl likriktat?

Det är för många som går åt samma håll och för få som går helt sin egen väg, för många gör hemstoppad korv i skön stil serverat med öl från microbryggerier. För många serverar krämer av ursprungsskyddade morötter med en tidigare okänd mossa på en sten.

Krogarna har en tendens att springa åt samma håll samtidigt lite för ofta, nu gäller nordiskt, förra veckan var det molekylärt och på nittiotalet blandades alla regionala kök hejvilt tillsammans gärna i en pyramid på en enorm tallrik. Alla de här trenderna har gett mycket gott tillbaka, gjort alla bättre på ett eller annat sätt. Men det jag efterlyser är några fler som sticker ut från dagens trender.

Var finns de lite för galna idéerna och de eldsjälar som går sin egen väg? De som gör att vi andra kan haka på ett halvår senare och som gör något som andra inte redan gjort? Var är vår kinesiska stjärnkrog? Var är vår restaurang med helgrillade lamm på spett? Var är glassbaren med gourmetglass? Var är fonduerestaurangen som gör fondue med kvalitet? Var är köttbullekrogen, falukorvsvagnen och var är samerestaurangen som bara serverar ren?

Några kanske redan är här, några kanske är på väg och några dyker nog aldrig upp men nästa gång du går förbi något som låter helt galet, stanna till och handla något så gör vi tillsammans Sveriges krogkarta till den roligaste i världen.

Är ni med?


Om Matgalen
Bloggare på matgalen.blogspot.se sedan 2008, före detta kock som fortfarande jobbar med mat och på ett eller annat sätt alltid gjort. Bloggar även på ofrivillig svengelska på delicioustapas.blogspot.se och finns på Twitter under @matgalen

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...