16 januari, 2013

Namnet kommer från amerikansk slang

Förra veckan slog en ny krog upp portarna för Stockholmarna, Nosh and Chow. Ordet Nosh är slang för måltid eller mat. Det verkar som om det ursprungligen kommer från jiddisch samt ordet naschen som på tyska betyder småäta. Chow har lite samma betydelse dvs mat.

Och för oss som träffas är mat den gemensamma nämnaren då vi är matnördar, Karolin Nordefors, Anette Rosvall, Kajsa Asp och jag. Maten är mycket god - vi är så tråkiga att vi fastnar för samma rätt, en slags Ceasarsallad i botten med härligt Medium/Rare stekt flankstek, skuren på tvären, som toppats med Chimichurri. Väldigt gott fast det kunde varit mycket mera tryck på Chimichurrin är vi eniga om. I övrigt är rätterna på menyn inspirerade av Nordamerika, Nordafrika, Karelen och Asien. Vi dricker en chianti till och dyker ner i en massa matsnack. Kajsa berättar lite om sitt område som dietist och mötet i Stockholm kring det. Jag är nyfiken på Karolines planer för att jobba med mat då hon har varit med på två auditions för Sveriges Mästerkock. Förvånansvärt nog har hon inte kommit med. Nu har hon startat bolag så att hon kan ta uppdrag...Anette är på väg till Wien i helgen för att jaga nya idéer för sin kommande kokbok och får cafétips. Det är urtrevligt!

Några av oss tar efterrätt för att vi är så nyfikna på donuts (doughnuts) på sötpotatis. Gott och kul, en slags beignets enligt min mormors vaxduksbok. En riktigt gammaldags efterrätt i mina ögon.

Vår trevlige servitör pratar lite sociala medier med oss och berättar att han ser att Facebook ger nya kunder då han helt privat uppdaterat en Facebooksida för sin klubb där han tränar. Under tiden går brandlarmet och vi får traska ut - det är för övrigt bara vi kvar i lokalen för timmarna har gått. Vi sitter ner en stund igen innan vi tar oss ut i snöovädret i Stockholm som känns helt overkligt efter att ha suttit i den ombonade, vackra och mörkt bruna miljön inne på restaurangen.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...