04 januari, 2013

Lugn som en filbunke

Förr kunde filbunke serveras rumstempererad fast ljummen yoghurt låter inte som någon god historia. Men i takt med andra förutsättningar som t ex kylskåp, är kall filbunke en läckerhet. Så läcker att den både kan avsluta en måltid, vara ett mellanmål och inte bara ätas till frukost.

Vad är då filbunke? Slår man på wikipedia finns följande fakta: "Filbunke är en frukosträtt med puddingliknande konsistens som består av opastöriserad fet mjölk som är syrad." Vidare på wikipedia kan man läsa att syra mjölken till filbunke var ett sätt att ge mjölk en längre hållbarhet. Själva ordet filbunke kan härledas så långt tillbaka som till 1600-talet.

Förr serverades filbunke med ingefära eller kanel och söndersmulat knäckebröd. Alltså förstår jag varför mina föräldrar även äter fil med de tillbehören. Däremot har vi, vad jag kan minnas, aldrig haft egen filbunke hemma. Sannolikt för att det blev lättare att köpa färdig filmjölk än att göra iordning filbunke i små glas eller skålar, ändå hade vi mjölk direkt från bonden som inte var pastöriserad.

Före jul hade jag förmånen att testa nylanserad grekisk yoghurt samt en youghurt som mognar i burken, Valio Eila. Den laktosfria yoghurten lanseras nu i början av året och med flera smaker; citron, persika och blåbär  Jag frågade Valio just vad det betydde att den mognar i burken och fick då förklaringen att man skulle kunna jämföra det med en gammaldags filbunke eller fromage. Youghurtens mognadsprocess pågår i förpackningen precis som filbunken förr i tiden ställdes att mogna i små skålar, därav jämförelsen.

Den laktosfria yoghurten var verkligen krämig och läcker. Påminde nästan om fromage i konsistensen. Kanske något fet (4,6%) om man tänker vad man (jag) vanligtvis äter till frukost och verkligt mager om man tänker sig den som ett mellanmål eller efterrätt. Jämför med en chokladdessert med grädde...så ligger yoghurtens fetthalt verkligen i lä.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...