15 januari, 2013

Lär dig äta rätt choklad...

...sån choklad som inte ger dig dålig hy utan gör dig vacker, innehåller antioxidanter och är bra för dig. Uppmaningen kommer från Jenny Berg, Theobroma Tastings, under invigninen av Västerbottenveckorna på Grand Hotell, Stockholm. Men hur vet man om chokladen är bra eller dålig när man står där i affären med 2 förpackningar 70%ig choklad? En är bra en är inte bra och ger dig finnar. Rätt svar hittar vi på de förpackningar med choklad som bärs in i salongen. Choklad med kakao, kakaomassa, kakaosmör är den typen av choklad som vi mår bra av.

Jenny är tokig i choklad, så tokig i det att att hon äter en chokladkaka per dag och har gjort det i 10 år. Få i publiken kan slå det när det är handuppräckning. Jenny är så tokig i choklad att hon köpt ett helt ton choklad från en kooperation i Peru och låtit frakta hem till sin lägenhet i Västerbotten. Det gjorde hon när hon upptäckte att 5000 odlare odlade världens dyraste kakaoböna utan att veta om det. Bönorna såldes till 1/3 av världsmarknadspriset till Kina vilket hon tyckte var fel.

I Peru odlar man det man får mest betalt för. Är det kokain, odlar man kokain och är det kakao så odlar man kakao. Hon berättar om en man som vill utrota kokainet och därför betalar mer för kakao än kokain. Han hade en fabrik som totalförstördes, som han inte kommer att bygga upp igen, i Sydamerika. Numera får två personer får köpa hans choklad...Jenny och en prinsessa.

Fabriken kommer att byggas upp igen, fast inte i Sydamerika utan i Västerbotten. Det kommer inte att dröja så länge förrän vi kan se produkter från den i butik berättar Jenny med glad röst. Faktiskt redan i mars. Jenny har mycket charm och är härlig där hon står på scenen. Hon lättar upp bland de kostymklädda i publiken. Hon kommer säkert att lyckas då hon verkligen har bestämt sig. Hon älskar ju choklad, så mycket att hon äter en chokladkaka om dan och har köpt ett helt ton kakao....

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...