16 januari, 2013

Blodpudding med äpple

En del dagar blir det plain, plain food. Så enkelt men ändå så gott. Vi gillar blodpudding. Här är en en aning förgylld med stekta äppelklyftor. En bit bacon hade antagligen också varit mycket gott till. Lingon kan man inte vara utan.

Självklart är det väldigt långt ifrån äkta blodpudding som man kan göra själv av grisblod.

Kris, en amerikansk ung tjej på 12 år var och hälsade på en sommar i mitten av 70-talet. Hon ville inte äta blodpudding, vilket är förståeligt när man kommer från soliga kalifornien. Vi barn lurade i henne att det var salt chokladpudding för konsistensen är inte helt olik. Gissa om den slank ner fort. Det var knappt ho förlät oss när hon upptäckte vårt skoj.

Blodpuddingen som lagas till enligt nedan är mycket mjuk och smakar gott med crème fraiche blandad med lingonsylt. Vid uppvärmning av blodpuddingen kan den skäras i skivor och stekas precis som vanlig köpt.

Mormor Ebbas blodpudding 
2 l grisblod
1 l mjölk
1 l grovt rågmjöl
½ vetemjöl
2 hackade brynta lökar
2 dl sirap
1 hand russin
3 dl rårörd jordgubbssaft
½ tsk vitpeppar
½ tsk ingefära
½ tsk nejlikor
2 msk salt

Blanda blod och mjölk, vispa i rågmjöl och vetemjöl. Den brynta löken tillsätts jämte sirap, russin, saft och kryddor. Låt det hela stå och svälla. Stek ett prov och smaka av. Häll smeten i brödformar som är klädda med plastfolie på insidan. Grädda i vattenbad ca 175°C i 1 timme.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...