28 september, 2012

Majskolvar från Findus - efterlysning på polsk soppa

Det kommer olika prover med mat med jämna mellanrum. Tack och lov är jag rejält nyfiken och gillar att prova nya saker. Jag hoppas du gillar att läsa.

Den här produkten med majskolvsbitar (extra söt sort) från Findus, som finns i frysdisken, gillar jag skarpt. Och man behöver inte använda dem när man grillar. Eftersom jag ligger lite efter i bloggandet kanske grillsäsongen är över för en del. Därför kan jag säga att majskolvarna lämpar sig minst lika bra att koka och servera som en förrätt eller ett tillbehör. Med smör och salt blir de extra goda.

Jag hade tänkt att jag skulle prova dem i en polsk sk "kraftverkssoppa". Begreppet myntat av en vän till mig som åkte mycket till Polen för Vattenfalls räkning. Men recept har jag inget så nu är min fråga till dig som läsare. Har du ett recept på en polsk soppa med diverse saker i där bl a bitar av majskolvar ingår? Då skulle jag gärna vilja att du skriver in det i kommentarsfältet nedan.

Tack!

27 september, 2012

Lika bra att erkänna

Jag är tokig i havre och den här kombinationen i en Flapjack från Semper med pumpafrö och tranbär tycker jag är gudomlig. Inte en smula blev det kvar.

Uppdaterat - fick ett prov på produkten. ;-)

26 september, 2012

Burktomaternas säsong börjar nu

Nu har tomatsäsongen haft sin peak. Det vill säga om du inte har ett växthus där några senkomna rackare mognar.  De solmogna, smakrika tomaterna är iallafall för mig ett minne blott för den här gången. Nu kan vi vänta på dem och längta efter dem ett helt år. Därför tycker jag om att sjunga burktomaternas lov. Tomater som förhoppningsvis är skördade då solen står i zenit och jorden får stora sprickor när den torkar. De tomaterna gillar jag att få på burk.

Därför blev jag lite extra glad när jag i somras fick hem en hel påse med olika typer av burktomater från Delizie, Zetas märke. Med i påsen låg härliga recept och även en matnörd som jag behöver inspireras och influeras av andra så jag lagade upp ett par av rätterna. En av de saker som jag verkligen gillade och som också verkligen blev god med den burktomat som föreslogs var Pastagratäng med chorizo fresco. Vi verkligen glufsade i oss och det var även gott dagen därpå.
Håll till godo!

Pastagratäng med chorizo
4 portioner
300 g pasta
1 förpackning chorizzo ca 300 g
2 burkar Delizie finkrossade tomater
1 paket Mozzarella (välj bra kvalitet)
1/2 dl finriven ost typ parmesan
2 msk finhackad bladpersilja
Olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 250°C. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skiva chorizon i slantar och stek i 1 msk olja i stekpanna. Tillsätt krossad tomat och låt puttra 5 minuter. Blanda pasta med sås och varva med riven mozzarella i en ugnsfast form. Toppa med riven parmesan och hälften av persiljan. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter. Toppa med resten av persiljan och servera.

20 september, 2012

Planera buffé - mat för många

Lite härligt att bjuda vännerna på en buffé oavsett årstid. Vi har alltid anledning att fira på något sätt och finns det inget att fira är det bara mysigt att träffas.

Primörerna står som spön i backen under hela hösten och det är bara att anlita fantasin. Det som är svårt är att beräkna hur mycket som går åt och här är lite tips.

Gör en provportion och lägg upp så mycket som du själv vill ha på tallriken. Ta av varje sak och väg den på hushållsvågen. Då kan det underlätta att göra mat till många.

Andra tips när man lagar mat för många
  • Börja i god tid gör inköpslista och planera noga
  • Laga få och goda, enkla rätter istället för många
  • laga i säsong så sparar du pengar som du kan lägga på något som är riktigt gott
  • planera med uppläggningsfat, uppläggsningsbestick och ställ fram med lappar på
  • Om du har någon som hjälper dig - gör en körlista och sätt upp så att den är synlig. På listan skriver du vad som ska ställas fram, vilka fat som används osv
  • Se till att det finns sopsäckar
  • Sätt fram karaffer med vatten. Lägg gärna frusna bär i typ hallon och blåbär. Bären kyler och är dekorativt.
  • Bra med flera termosar för kaffe.
Några riktmärken för att beräkna matåtgång
  • 200 g potatis person går åt när man kokar potatis
  • 1 isbergssalladshuvud brukar vara lagom för 10 pers
  • 1 tomat räcker till  3 pers
  • 100-150 g kött per portion. Vi väljer det senare för vi har storätare i bekantskapskretsen.
  •  
Beräkna dryck
  • 1 flaska vin=5 glas
  • 1 bag-in-box=4 flaskor=20 glas (2 glas på 10 pers)
  • 1 flaska mousserande=7-8 glas
  •  1/2 dl nescafé räcker för 1 termos med vatten när man blandar direkt i termosen.
  • Ca 8 koppar kaffe per termos.
  • Se alltid till att det finns alkoholfria alternativ. Det går år mer än man tror. 

     
Har du något tips på hur du beräknar för många?

Tips från en av mina trogna läsare. Såhär skriver Örjan:

1. Ju fler rätter, desto fler gram mat per person
2. Buffet vid öppet hus svärast att beräkna. Svårt att veta vad de tidiga gästerna backar på.
3. Försök vara smart vid dukningen. Exklusiva rätter om möjligt på slutet när gästernas tallrikar redan är  relativt fyllda.
 


07 september, 2012

De bästa matbloggarna i Sverige - vinnare matbloggspriset 2012

Med spänning har vi i juryn kikat på bloggar för att dela ut Matbloggspriset 2012. Mailen har gått varm de senaste veckorna efter jurymötet då vi fått fram en lista. De jurymedlemmar som inte kunde vara med skulle också säga sitt och kommentera. Motiveringar och förslag har skickats fram och tillbaka. Så igår var det äntligen klart och det var dags för prisutdelning till de vassaste, intressantaste -  med andra ord de bästa matbloggarna i matbloggssverige. De som tillför oss andra inspiration, tar debatter eller tar oss med på mentala "resor kring mat, vin och bak".

Foto: Dieter Münch munchmedia


Här är de bästa matbloggarna i Sverige 2012!

MOTIVERINGAR

Katgorin: Stora Matbloggspriset

Det gröna skafferiet
Gröna skafferiet utstrålar en härlig värme och bloggens små grafiska pärlor bidrar till helhetsupplevelsen. Bilderna tar oss till gården i Skåne. Det finns ett koncept bakom bloggen som handlar om saker som står oss nära och ligger i tiden. Karoline engagerar verkligen sina läsare och är även aktiv på andra ställen på nätet. Hennes passion smittar och vi är glada att få en rejäl dos av den.


Kategorin: Vin & dryck

Öhmans mat och vin
Som en av de främsta vinkännarna och som utbildare av sommelierer i Sverige är Anders en förebild för många. Bloggen Öhmans mat och vin lämnar ingen oberörd, med stilistisk och rättfram stil inspirerar Anders läsaren att prova på både de många recept och viner som han rekommenderar. Just blandningen av mat och dryck, samt den uppenbara kunskapen bakom, gör bloggen till något mer än bara en vinblogg.

Öhmans mat och vin är en välskriven, inspirerande blogg med inslag av humor, vackra bilder och härliga dryckestips som inte duckar för att ge såväl ris som ros.


Kategorin: Bak & dessert

Bake my day
Vi har haft ögonen på Bake my day ett tag. Det började som en förälskelse, men årets marshmallowstamponger, gayiga kinderägg, sex sorters sammanslagna kakor och likkistor i choklad har utvecklat våra känslor till en regelrätt passion. I Mattias blogg får galna uppslag komma till liv i ugnens hetta, dessutom erkänns bakmisstag och delas generöst. Vi drömmer om att han ska knacka på vår dörr med sina kakor, men tills dess nöjer vi oss med att besöka bloggen och längta efter den kommande kokboken.

Kategorin: Årets förnyare

Brödpassion

En hejdlös degblandning. Man gillar bloggen för den smittande entusiasmen och passionen. Den har personlighet och styrka - inga krusiduller. Här hittar man alltid något nytt. Ett stort plus för att Sebastien utnyttjar flera kanaler. Debatt och videoklipp känns förnyande.


Kategorin: Hall of Fame

Smaskens

Smaskens är en äkta representant för det svenska matbloggandet. Här lyfter man fram andra matbloggare, tar debatt och är en referenspunkt i bloggdjungeln. Vem minns t ex inte Mutti-kriget?


Kategorin: Folkets val

Matplatsen


Matbloggsprisets jury 2012:
Alexandra Zazzi, Paul Svensson, Alice Brax, Fredrik Schelin, Ilva Beretta, Kinna Jonsson, Ylva Carresjö Vitorovic, Christopher Anderton, Pär Gamlin.


Priser
Vinnarna av Det stora Matbloggspriset och Folkets val kommer åka med på Skaljursresan, en matbloggsresa i Bohuslän och som arrangeras av Västsvenska turistrådet. Alla vinnare får också gå på vinprovningar hos Sweden Wine Club och fick en mängd delikatesser från Fontana Food.

04 september, 2012

Matbloggsträff på Mitt kökmässan

Ser verkligen fram emot matbloggsträffen i Göteborg på torsdag den 6 sept, på Mitt kökmässan.

Vill samtidigt passa på att ge Stellan Löfving på  kommunikationsbyrån Truth en eloge både för att både ha skapat ett program och fått fram sponsorer med kort varsel.
Jag uppskattar mycket att få en möjlighet att få träffa andra matbloggare.

Ses vi där?

Vilda Hilda sätter krydda på tillvaron

En enkel sallad till lunch är ofta mitt val då tiden är knapp och att det är enkelt att laga till.

Överbliven kyckling från söndagens middag blir basen tillsammans med tomat, isbergssalkad och avokado. Kycklingen värmer jag lite och salladen blir då sk tiède, dvs ljummen, vilket jag föredrar.
En enkel vinägrett eller en sås av crème fraîche ger lite variation. Här har jag använt Herbarias salladskrydda Vilda Hilda för extra piff.

På kryddburken föreslås att hälla hett vatten över kryddblanindgen för att få fram smakerna i vinägretten. Det gillar jag. En annan sak som tilltalar mig är att vinägretten inte heller blir så fet när vatten är en del istället för oljan. Resten är klassiskt med olja och vinäger.

Vad är då en vinägrett? Jo rätt och slätt en emulsion av olja och vinäger som kan smaksättas med kryddor. Ordet vinägrett är dimunitiv (vilket innebär att det beskriver något som är litet) och härstammar ursprungligen från huvudordet vinäger.

I brittiska sammanhang kallas vinägrett för Fransk dressing.

En vinägrett används inte bara i salladssammanhang utan kan också användas som en sås eller som en marinad. Bra info på wikipedia om du vill läsa mer.

Vilda Hilda har jag fått som varuprov. Bara så du vet. :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...