29 juni, 2012

Testar Fast Food hamburgare

MAX hamburgerrestaurangs burgare är goda. Vi beställer ett grand de lyx mål och byter pommes mot sallad. Rejält med kött i själva burgaren och en fräsch varierad sallad till som innehåller isbergssallad, ruccola, körsbärstomat och morotsslantar. Riktigt bra. Sambon kommenterar att det som är fascinerade är att MAX också lyckas ta betalt för högre kvalitet.

Jag är fascinerad över publiken som är allt från mysig lokalbefolkning med smålands dialekt, chicka tonårsfamiljen, intellektuella småbarnsfamiljen som kan vara stockholmare, äldre skinnklädda knuttar, flera äldre par och så vi. En härlig blandning.

Resan fortsätter mot Skillinge och sen Malmö för att fira kusin vitamin med fru.

Att vi testar är tack vare presentkort fr MAX. :-)

Vi är nyfikna på varför man väljer MAX då Donken och Burger King ligger ett stenkast härifrån.

Varför väljer du den ena framför den andra?

24 juni, 2012

Bloggreceptboken på nätet och i media


Bloggreceptboken är ute nu och enligt dagens siffra nedladdad över 1 700 ggr. Några som uppmärksammat att boken kommit (förutom vi bloggare själva) är:

DN - i lördagsbilagan
Webbkollen
SCAN bloggen
Allt om mat om svensk matinspiration
Allt om Mat Njutbart
Mat och vänner
Blå apelsin

En artikel i Corren och NT kommer snart och här blir jag intervjuad av Eia Persson och fotad i min trädgård av Carolina Byrmo, frilansfotograf som tagit bilden (med min kamera).

Bra råvaror blir enkel sommarmat

Gör du då och då som jag nämligen en djupdykning bland det som finns i kylen? Ibland blir det så spontant och här kunde jag till och med duka upp en mini buffé av fynden. En varm potatissallad där potatis kokt i bitar fick en senapsvinägrett över sig, varm broccoli täcktes med fetaost och gratinerades. Till det serverade jag en rödlöksmarmelad som i princip inte är något annat än rödlök som är glansigt stekt och smaksatt med socker, salt och vinäger. De goda korvarna kom från Korvhandverk och kvällen då vi inspirerades till bloggreceptboken. Alltså helt enkelt det som fanns hemma. Vad hittar du på när du improviserar och inte vill gå extra till affären?

Bloggreceptboken med 20 bloggares recept och sponsor är för övrigt klar och går att ladda ner här.

23 juni, 2012

Trolla med jordgubbar och bröd

Lite jordgubbar och bröd som är över från midsommarfirandet kan förvandlas till en jordgubbs bruschetta. Varför inte som en annorlunda efterrätt? Brödet jag använt är släta kardemummabullar som fanns i frysen.

Gör såhär:
Skiva jordgubbarna. Hacka basilika fint och blanda med socker och därefter med jordgubbarna som får dra åt sig smaken lite. Då saftar de sig också en del.

Dela bullarna/skiva brödet tunt, rosta och lägg på jordgubbsblandningen. Det blev godare än jag trodde...och om man inte har basilika skulle det kunna fungera med lite amaretto och om man inte har bröd kan man använda torr sockerkaka...ja du fattar...

Vikten av skinn och ben


Som jag skrev när jag testade BBQ grillmixlådan lovade jag återkomma med den handstyckade kycklingen från Kronfågel som jag också testat i hemmaspottingen från Spot n tell.

Nåja, vad är det som är så spännande med handstyckad kyckling kan man ju undra? Vilken är skillnaden med vanlig kyckling? Den frågan hade kommit upp omedelbart när kycklingen lanserades berättade produktansvarig på Kronfågel för mig när jag träffade henne på ICAs grillevent tidigare i våras. Så – nu är du kanske nyfiken på svaret. Jo, en kyckling som är handstyckad, har mera smak än fabriksstyckad kyckling. På de här kycklingdelarna är också skinnet kvar. Det är något som jag verkligen tycker är stor skillnad mot vanlig kycklingfilé. Minnen finns från kyckling när jag var liten då jag verkligen gillade skinnet. Mamma fick alltid skinnet extra knaprigt. Sen mellan varven har jag också varit fetthatare och pillat bort det – för att nu åter gilla skinn på kyckling och knaprig svål på skinka. Letar numera även efter fläskkött med svål för att kunna härma danskarnas tillagning av bräserat fläsk som är så himla gott.

Tillbaka till kycklingen, du som läser har förhoppningsvis inte tappat tråden. Kycklingen är inte behandlad med salt eller annat som garanterar att man kan steka den i evighet utan att den blir hård. Vem har inte ätit gummikyckling dvs kyckling som är rimmad. Inget fel med det men jag föredrar au naturel. Den här färska kycklingen skulle bli torr om man steker den för länge därför är en stektermometer att rekommendera. Då får du en perfekt kyckling både vad gäller smak och konsistens. Var ändå uppmärksam på att den måste vara genomstekt vilket just med kyckling (och fläskkött) är viktigt.

Kycklingen var verkligen smakrik men båda våra stektermometrar lade av, vilket antiklimax...så lite mindre välstekt kunde den varit.

Samtidigt som jag testade kycklingen använde jag en av såserna från Zetas nya fina broschyr och vände ner den i bitar med färskpotatis. Valet föll på en med dill och parmesan. Vet inte riktigt hur de blev tillsammans fast jag testat potatissallad med parmesan förut med gott resultat. Kan tänkas att såsen blir bättre att ha à part då den är riktigt god i sig. Eller så var det för att jag inte hade färsk dill…
Många fler såser finns på Zetas sida och ger en massa fin inspiration. Och fler kycklingrecept finns här.

22 juni, 2012

Russinkakor med variation

Finaste svägerskan har bakat min farmors russinkakor med havre från "i mormors berså". Som variation är det med tranbär och choklad. Sugen att provsmaka!!! Glad midsommar!

21 juni, 2012

Rabarber tajm och annorlunda dryck till söta efterrätter


Ja, förutom att det är jordgubbstider är det rabarbertid just nu. Roligt att tänka nytt när man ska göra söta efterrätter och därför tänkte jag att tipsa dig om en snaps...okej då...det blir väl lite mer likör över det här. Men ändå, här är tips vad du skulle kunna göra med rabarber som passar att dricka till den söta efterrätten, som drink eller som avec.

Brännvin special är den typ av brännvin som alltid används för att krydda snaps oavsett vad du tänkt krydda med. Länkar om kryddningar som jag bloggat om tidigare hittar du här:

Pors
Malört eller Besk som den kallas
Citronmeliss blir Hjärtans fröjdSlånbär
Slånbärslikör

Fler förslag på att krydda brännvin hittar du i vår bok I mormors skafferi. Där hittar du också tips om att göra körsbärsvin, rödbetsvin och andra udda drycker.


Glad midsommar!



Rabarber och vanilj - likör/avec till söt dessert

350 ml Brännvin Special
2 stjälkar rabarber
1 vaniljstång
1 msk flytande honung

Häll över brännvinet i ett annat kärl. Dela rabarbern på längden och skär i lagom långa bitar. Dela vaniljstången. Stoppa ned rabarber och vaniljstång i brännvinsbuteljen och häll i honungen. Fyll på med brännvin och skaka om. Låt stå mörkt över natten eller några dagar. Smaka av och tillsätt mer honung om det är för syrligt. Servera gärna med kryddorna kvar i buteljen. Detta brännvin kan även lagras, i så fall ska du sila snapsen genom ett fuktat kaffefilter och ta bort kryddorna. Lagra sedan mörkt och svalt.

Receptmakare är Altia och fler roliga grejer hittar du här och jag tipsar om det här för att det är kul och jag gillar att krydda brännvin - inget uppdrag som har att göra med sprit alltså. ;-)

19 juni, 2012

Dagens lunch - testar Isbjörnens kaviar

Lunch ska vara vrålenkel att laga till. Alltså superduper enkel, men god och helst fin att se på. Därför slarvar jag sällan med att lägga upp eller ta fram fint porslin. Har lite kryddor sommartid som livar upp det hela.

Väldigt ofta äter jag omelett och grönsaker. Helt enkelt därför att ägg är ett livsmedel som i princip har alla näringsämnen du behöver för en dag utom vattenlösliga c-vitaminer och vitaminerna finns då i grönsakerna till.

Idag testar jag Isbjörnens kaviar som är certifierad "hållbart fiske" www.msc.org/se. Smaken är mycket god. Det finns 2 sorter och den "vanliga" tycker jag är god även om den med dill inte är dum. Beror ju helt vad man har dem till.

Kaviaren kom med bud igår och jag testar för att det är kul.

Vad brukar du äta till lunch? Känner du samma tidsbrist som jag?

17 juni, 2012

Grilla grekiskt och matcha med vin

Vilken fin present - ja jag tycker det var otroligt fint att få ett erbjudande till att få alla maträtterna i broschyen Grilla Grekiskt matchade med passande viner. Vinskribenten, matbloggaren och därtill krogägaren Fredrik Schelin har här gjort en imponerande vinlista till maträtterna från oss matbloggare.

Spana in - visst vattnas det i munnen både över grekisk mat och därtill utvalda viner...!

14 juni, 2012

Tömmer frysen - kokar kompott till morgonfilen


Sverige endast svenska krusbär har men fil som svenskarna äter är banne mig lika svårt att hitta utomlands. Krusbärskompott är underbart gott. Helst lätt sötad, kylskåpskall med mild syra. Då gifter den sig med fil. Det är soooommmar!


12 juni, 2012

Fisksallad - favorit i repris

Alltså, ibland blir det grejer kvar i frysen som man inte ens visste fanns. Man rensar och rensar och ändå dyker det upp något nytt. En konstig låda med något rosa i var jag tvungen att tina innan jag såg att det var inkokt lax från en fest förra året. Vad hittar man på med det då? Ja ett par alternativ finns. Vintertid gör jag en god fisksoppa eller fisksufflé men sommartid tycker jag en sallad passar bättre.

Fisksallad är väldigt gott och med bra tillbehör som späda gröna ärter från Findus (de är de bästa), kokt ris och hemkörd majonnäs blir det jättegott. Ärterna gillar jag för att de är skördade innan de blir stora och lite trista i konsistensen men majonnäs vill jag helst göra själv. Den håller sig för övrigt fint i kylen rätt länge.  

Har du ingen överbliven fisk hemma kanske det finns ett torskfilépaket. Här föredrar jag torsk framför Sej som jag varken gillar smak eller färgmässigt.

Tänk på att inte låta den här typen av mat stå framme i värme. Både ärter och majonnäs kan lätt alstra bakterier och man kan bli magsjuk den varma årstiden. Kylskåp regerar!

Majonnäsen gör jag på gehör och det här ingår:
Svensk söt senap
Dijon senap
ett helt ägg
vinäger, röd eller vit spelar ingen roll
neutral matolja
salt
socker
peppar

Knäck och lägg ägget i en skål eller matberedare, tillsätt, senap och vinäger. Använd stavmixer om du gör majonnäsen utan mixer. Häll på olja försiktigt droppvis och ganska mycket tills majonnäsen känns tjock och delar sig i feta tjocka "skivor". Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite socker.

 Fisksallad
4 dl kokt fisk i bitar
1 dl långkornigt ris
250 g gröna ärtor
Sås
4 msk majonnäs
4 msk gräddfil
1 msk vinäger
1 vitlöksklyfta
salt
vitpeppar
3 msk klippt dill
Servering
citron
sallad

Koka riset. Koka upp de gröna ärterna med lite salt. Kyl ärter och ris. Blanda samman ingredienserna till såsen. Blanda ner fisk, ris och ärter i såsen. Smaka av. Lägg upp på salladsblad, garnera med dill citron och tomater. 


05 juni, 2012

Rabarber till kött

Rabarber kan användas till mycket som t ex i marinad till kött eller som kompott. Men man kan gå ytterligare ett steg längre och använda efterrätten som tillbehör till köttet, i det här fallet en helstekt kotlettrad.

Egentligen ska kompotten ätas med gräddmjölk eller glass men blir alldeles utsökt till varmrätten. I andra länder kryddas ju kött direkt med kardemumma varför ska det inte kunna passa i den här formen? Kombinationen kan jag gärna kan tänka mig servera igen. Annat kött som kan vara gott till är kalkonbröstfilé eller kycklingfilé.

Rabarberkompott med smaksättning
4 pers
750 g späd rabarber
1 ½-2 dl socker

SMAKSÄTTARE
ca 2 tsk hel kardemumma

Skölj och skär rabarbern i ca 2 cm långa bitar. Stöt kardemummans grovt. Lägg rabarber med socker och smaksättning i en ugnsfast form eller kastrull. Lägg på folie eller lock och låt stå på svag värme eller i ej för varm ugn, 175°C i ca 20-30 min.

Receptet kommer från I mormors skafferi, fem generationers konservering dryck & dessert från Klefstad förlag

04 juni, 2012

Hemmaspotting med kronfågel

BBQ grillmixlåda smoke med kyckling är inte ett självklart val för mig. Snarare är färdigmarinerat och smaksatt kött något jag ytterst sällan köper. Men den här gången har jag tackat ja till en hemmaspotting med Spot & Tell dvs att testa produkter hemma och sedan berätta om dem. Förutom BBQ grillmixlådan har jag fått handstyckad kyckling, båda från Kronfågel. Det handstyckade kycklingdetaljerna testar jag senare i veckan. 

Funderar igenom middagen och har både en härlig grillbroschyr från Zeta plus deras olivolja. Enligt broschyren passar en Pestovinägrett till grillade grönsaker och färska grönsaker. I frysen har jag mängder med basilika som jag själv odlat och gör en pesto som jag använder till vinägretten. Vinägretten blir god och vi gillar den skarpt!

På en pressvisning har jag fått en chipotle grillsås från ICA Selection, en grillsås som med en gång blev en favorit hos oss. Den blandar jag med lätt crème fraiche från ARLA. Till detta serveras Fontanas grilloumi, färsk grillad sparris och rejält med isbergssallad och tomater. Lite flingsalt från Falksalt i olika smaker bl a en med hickory kompletterar på bordet. Saltet kommer också från pressvisningen.

Några kamrater är spontaninbjudna då jag gärna vill ha ett par försökskaniner som kan ge sina omdömen förutom mina egna och sambons.

Det blåser småsnålt när vi drar igång grillen. Med utsikt över hela havet som är grått njuter vi av GT och till den som kör serverar vi Kiviks fläderblomsdryck med rabarber. Den är verkligt fräsch och vacker i färgen så jag blir inte ens frestad att dricka GT.

Omdöme då: jo kamraterna gillar verkligen kycklingen så även jag och sambon. Den är mör och smakrik och får definitivt högsta betyg. Bra grej att ha med på picknick grillning i parken, på sjön eller andra tillfällen då man är några stycken och ska grilla. Lådan räckte till oss 4 och lite blev över.

Vi äter en bit ost efteråt och till det är några droppar med Fontana Balsamic Cream grill läckert. Funkar både till grillat, efterrätter och just till osten. En honungmelon avrundar en kul spotting. 

Pesto
50 g basilikablad
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk pinjenötter (eller solroskärnor)
1,2 dl olivolja
40 g finriven parmesanost

Mortla basilika, vitlök och pinjenötter till en jämn smet. Eller gör som jag, använd stavmixern. Blanda i oljan lite i sänder under vispning. Tillsätt ost och smaka av med salt och peppar.

Alltså serverades
BBQ grillmixlåda smoke
färskpotatis
grillad sparris
isbergssallad
tomater
grilloumi

2 grillsåser
1 pestovinägrett
1 chipotle crème fraiche

2 sorters ostar
Parmesanost
Brieost
Balsamic Cream med Fikon
honungsmelon

rött vin, gran riserva och fläderblomsdryck

Bara så du vet, det  här är inget uppdrag eller att jag får betalt för att skriva. Jag tycker det är kul att prova produkter och ha lite koll på vad som kommer ut så jag tackar ja till att testa. Hoppas du tycker det är kul att läsa. Kommentera gärna nedan om vad du tycker och har du några bra tips får du gärna dela med dig.

03 juni, 2012

Testar färdiglagat från Findus

Ibland kan det hända att jag äter färdiglagad mat men om jag ska vara ärlig kan inget slå äkta vara. Det blir inte ofta burgare på Donken, Max burgare eller portionsförpackningar från Findus heller, för den delen.

Ikväll hade vi idétorka och löste in kuponger för att testa Dagens Kalkonschnitzel Cordon Bleu. Nog tycker jag att namnet Cordon Bleu, som betyder att det är ost och skinka i, även förpliktigar till  helt kött.  Men schnitzeln visar sig var panerad köttfärs av kalkon. För mig är köttfärs inte schnitzel, utan mera typ pannbiff. Av skinka finns det inte ett spår, vilket även framgår i innehållsförteckningen, som för övrigt är rätt lång.

Vår micro kanske inte är den bästa för det tar mycket mer tid att värma än vad som står på förpackningen. När allt är genomvarmt lägger jag upp portionen på tallrikar. Såsen smakar riktigt bra. Ärtor från Findus brukar alltid vara mycket bra. De är små och delikata. Findus ärtor är mina favoriter. Men sen måste jag säga att det som helhet lämnar mycket övrigt att önska. Det är dessvärre inte värt att köpa igen. Antagligen beror det på att jag alltid lagar mat från grunden. Smak- och innehållsmässigt är det inte det jag vill ha på tallriken.

02 juni, 2012

Smoothie på yoghurt

Häromveckan fick jag prover på yoghurt från Valio. Citron, banan/vanilj och laktosfri jorgubb/svart vinbärssmak med bär var de olika sorterna. Citron var min absoluta favorit men jag tyckte de andra var väldigt goda också. Sambon tyckte att det var lite för sött för hans smak men han har ätit med god aptit hela veckan. Alla var härligt tjocka i konsistensen. Enda nackdelen är att alldeles för mycket blir kvar i förpackningen när den är "slut". Ett dilemma som Valio delar med andra yoghurttillverkare.

Nästa morgon fick jag en idé. Genom att fylla i mjölk i tetran och skaka om den fick jag ur de sista dropparna. Jag hällde allt i en mixerkanna. Därefter tillsatte jag banan, psylliumfröskal och mixade. Hällde upp och dekorerade med min nya favorit chiafrön som jag fått från Risenta. Vips hade jag en frukost som skakade loss sömnen och ruskade om mig.

Chiafrön är extremt nyttiga. Ännu nyttigare än psylliumfrön. Bl a för de som behöver extra kraft för uthållighet i t ex löpning. Läs här om chiafrön som superfruit.
Fröerna kommer jag att köpa igen då jag använder dem dagligen i egengjord müssli med inspiration från det här receptet Lottas musli på Taffel.

Smoothie
2,5 dl mjölk och yoghurt
1 dl banan
1 msk psylliumfröskal
1/2 msk chiafrön

01 juni, 2012

Grilla grekiskt

Grilla grekiskt är namnet på den broschyr som Fontana och 7 matbloggare är aktuella med. Idén med att involvera bloggare är inte ny. För 2 år sedan gjorde Fontana samma sak med matbloggarnas receptfolder. I år är temat Grilla grekiskt.

Broschyren innehåller också recept från Maro, Frixos Papadopolus fru. Frixos som själv är från Cypern grundade Fontana och lärde svenskarna att grilla halloumi och äta fetaost.

Receptet som jag bidragit med är grillad fetaost. Något som jag blev bjuden på av en grekisk tjej för några år sedan. Nu varierar jag rätten något och gör den om och om igen. Det är en verklig favorit och när jag väl lagat till den kan jag nästan inte sluta äta. Har du någon grekisk favorit eller något grillat som du känner likadant inför? Var inte blyg utan skriv en kommentar!

Recepten i broschyren - vill du rösta på något gör du det här.

Maros recept
Auberginerullar med Feta
Grillade Kebabspett med Grilloumi
Halloumi med bacon och mangochutney
Kyckling och Halloumispett
Grillad lax med bulgur och oliver
Cypriotiska grillspett i pita

Recept från bloggarna
Ljummen halloumisallad på grillen från Linneas skafferi
Kycklingspett med paprikasallad, Nadjas kitchen
Grillad feta och soltorkade tomater från Kinnas blogg
Förrättssallad med grilloumi, Mat såklart
Kryddiga lammracks med feta- och myntacreme och jordbuggssallad, Landleys kök
Grillad kyckling med olivtappenad och tomatsallad, Notre cuisine
Dippsås med vitlök & citron, Camilla K

Hämta recepten och broschyren här. Eller så hittar du ditt eget ex i butik.


Fler grekiska recept hittar du här.

Pst, jag gör det här för att det är kul. Det driver trafik och jag gillar Fontana. Det är inget uppdrag på något sätt. Bara så du vet. ;-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...