29 mars, 2012

Ny kokbok av Tareq Taylor


Ikväll har jag haft en spanare som varit i Malmö på bokrelease, nämligen lillebror Lasse med äkta hälft. Och jag tackar ödmjukast för deras rapport som kommer här.

Jag vet inte riktigt hur detta ska gå till men nu har vi varit och firat utgivningen av Tareq Taylors nya kokbok "klassiker". Husmanskost när den är som bäst: raggmunk, äggakaka, kålpudding och rimmad fläsklägg. Recepten är verkligen klassiska och rätterna känner man igen, men man blir ändå sugen på att laga dem och denna gång med Tareqs touch. Tareq skrev boken för att inspirera folk att planera sin matlagning, ta vara på maten och inte behöva slänga rester. Det finns tex tips i boken hur länge man kan förvara olika sorters mat och hur länge varor håller efter bäst före datum. Något som vi redan lever efter hemma hos oss. Använd näsa och smaklökar! Vi blev bjudna på tre rätter från boken, potatis- och purjolöksoppa, laxpudding och dillkött. Allt smakade superbt och åts i växthuset i Slottsträdgårdens kafé i Malmö. En bok köptes med hem för att se om äggakagan (som det uttalas i Skåne) smakar som mammas :)


21 mars, 2012

Nyponsoppa på nyponmjöl

Nyponsoppa toppad med kvark och solrosfrön.
Nyponsoppa på nyponmjöl känns extra sunt då soppan blir mindre söt. Av nyponmjöl kan man göra många olika saker. Bl a tillsätta till morgonfilen eller tillsätta i bröd. Det är en bra c-vitaminkälla i förkylningstider och tydligen något som är en sk hästkur - av den enkla anledningen att nypon även gavs till travhästar för att stärka deras immunförsvar och öka prestationsförmågan.

Har du möjlighet att plocka egna nypon rekommenderar jag det varmt. Rensade och lätt förvällda nypon passeras och fryses på hösten. Moset kan sedan användas till soppa eller som fyllning i tårtor tillsammans med vispad grädde.

Nyponmjöl hittar du i hälsokostaffären eller livsmedelsaffären. Nyponsoppa kan du toppa med kesella, solrosfrön om du vill vara nyttig och med vispgrädde och mandelbiskvier om du inte vill vara det. ;-)

18 mars, 2012

Pintrest förstås

Om du tycker det är kul med vackra bilder - vilket jag gör - får du gärna haka på Pinterest. Här hittar du mig där bl a fina matbilder finns i en mapp. Klicka bara på den röda ikonen nedan så hittar du dit.

Follow Me on Pinterest

Om du behöver en inbjudan får du lägga en kommentar nedan med mailadress. Jag har några få inbjudningar kvar...bara så du vet.

17 mars, 2012

Uppdateringar - checka in facebooksidan

Just nu ligger det många fler uppdateringar på facebooksidan för Grandma's food än på bloggen. Varmt välkommen in att läsa.

Det är lite för mycket annat på gång hos mig som gör att blogginläggen inte är så frekventa som det var tänkt. Stay tuned för snart är jag på G igen.

14 mars, 2012

Korv och tryffelpotatismos

En vanlig vardagskväll kan förgyllas av överraskningspotatismos och SCANs nya grillkorv Tellycherry pepper som jag fått vid deras pressvisning. Älsklingen tittade förvånat upp när han fått en första tuggan i munnen. ;-) Korven var kanske lite väl mild/snäll i smaken var omdömet men den får en chans till på grillen i sommar. Potatismoset var smaksatt med tryffelolivolja. Så gott! Extra smaksättare blev den nya ketchupen som Heinz just lanserat. Lite lyxig med balsamvinäger istället för ättika, med rundare smak som de själva skriver.

07 mars, 2012

Med tryffelsmör är himlen nära

Galet gott! En sammanfattning av tryffelsmör, lammracks och ugnsrostad potatis. Jag bara älskade det här och ändå är det så himla enkelt. Tryffelsmöret med smak av just tryffel, citron och glansigt stekt lök blev så perfekt till. Potatisen är skuren i ganska så tunna klyftor, kryddade med vitlök, salt och peppar. I ursprungsreceptet användes oxfilé men vi ville testa lamm till...och kände oss som om vi var i matens himmelrike.


Tryffelsmör från tidningen Buffé nr 12 2011
4-6 personer
200 g smör (rumstempererat)
1 tsk olja smaksatt med tryffelarom
1-2 tsk färskpressad citronjuice
1 vitlöksklyfta
1 schalottenllök
1 msk finhackad persilja

Skala och finstrimla vit- och shcalottenlök. Stek i olja. låt rinna av på hushållspapper. Vispa smör och citronjuice luftigt med elvisp. Tillsätt lök, persilja, tyrffelolja och 1/2 tsk salt. Blanda väl. Fördela smöret på smörpapper och forma till en rulle. Ställ i kylen.

Tips på kryddsmör
Vitlökssmör
Svampsmör
Rödlökssmör
Café de Parissmör Vi har testat och det kan rekommenderas.

06 mars, 2012

Helt hooked på Pulled Pork

Nu har jag äntligen gjort pulled pork. Vet inte varför det dröjt så länge. Kanske för att jag inte haft något bra inspirerande recept, men så hittade jag ett hos Lisa på Taffel. Här kom även den underbara Chipotle pastan, jag fått från Santa Maria, väl till pass. Jättegott blev det och den lilla sista touchen med whisky i såsen blev den kanon. Hade bara en rimmad fläsklägg så det fick testas om det fungerade med rimmat också. Kanske lite salt (fast jag uteslutit saltet i receptet ovan) men med tillbehören funkade det rätt OK.

Servering då? Ja, i Santa Marias utskick hade jag också fått tortillas i megastorlek som passade utmärkt till att göra en megawrap med sallad, tomat, avocado, gräddfil och fint skivad rödlök. Kvällen därpå gjorde vi en salladsbädd med alla ovanstående tillbehör fast utan bröd. Wow så gott! Det har föranlett mig att köpa 2 stora fläskkaréer som nu ligger och väntar i kylen. Hoppas att jag hittar Chipotle pastan fler gånger (verkar inte helt lätt) för jag är helt hooked på pulled pork.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...