23 december, 2012

Janssons frestelse - bästa receptet och några tips

Translation in english below.

Under många år gjorde jag Janssons frestelse till julborden på Klefstad gårdsrestaurang. Då gjorde vi minst dubbel sats i en sk Svarta Pantern vilket är en stor svart ugnsform i metall med rött lock. Ofta var våra Jansson gjorda några timmar i förväg och värmdes upp - vilket blev väldigt gott. När man värmer en Jansson kan man addera lite grädde på toppen innan man sätter in den i ugnen eller i micron.

Ofta satte sig min Jansson fast i botten. Antagligen då det var så stor sats. Därför testade jag, med gott resultat, att spola jag potatisen innan den lades i formen. Med lite mindre stärkelse blev det bättre. Den satte sig inte fast lika mycket. När du gör den lilla satsen nedan funkar det bra utan att spola potatisen.

Ett annat tips som kan vara bra både till Janssons frestelse och potatisgratäng fick jag av min bror som är bra på att laga mat. Det är att lägga folia över formen om Jansson gräddas dåligt i mitten. Värmen fördelas då på ett bättre sätt och den blir genomgräddad.

Varför är det här då det bästa receptet. Jo därför att det är generöst med anjovis som gör att den får god sälta och löken ger sötma. Hoppas du kommer att tycka om den lika mycket som vi gör. 

Jansons frestelse 
(6-8 pers)
6 stora potatisar
2 gula lökar
smör
6-8 ansjoviskryddade sillar eller 1 burk ansjovisfiléer
2-3 dl vispgrädde
2-3 msk ansjovisspad
skorpmjöl

Skala och skiva löken. Fräs den i smör utan att den tar färg. Skala potatisen och strimla den med kniv eller med matberedarens grova rivskiva. Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, lök och ansjovis i strimlor. Avsluta med potatis. Blanda grädde och ansjovisspad och slå blandningen i formen. Blandningen ska nå nätt och jämnt upp till översta lagret potatis, inte över. Strö över skorpmjöl. Sätt formen i ugnen i 200°C och låt stå cirka 40 minuter tills frestelsen fått fin färg.

Det här receptet och fler julrecept kommer i vår bok omjul-, vintermat, julpyssel samt traditioner kring vinterns högtider och fester 2014. www.klefstadforlag.se



Jansson’s Temptation – the best recipe and some tips

During many years I used to make Jansson’s Temptation for the Christmas dinners at Klefstad Restaurant. Back then we used to make at least a double batch in the so called ‘Black Panther’, which is a big black oven dish made out of metal with a red lid. Often we made our Jansson’s Temptation a few hours in advance and then heated it up – it became very tasty. When you heat up a Jansson’s Temptation you can add a bit of cream on top before placing it in the oven or the microwave.

My Jansson’s Temptation often got stuck in the form. Most likely because it was such a big batch. Therefore I tried, with good results, to rinse the potatoes before putting them in the dish. With a bit less starch the result was better and it got less stuck. When you make the small batch described below, it works well without rinsing the potatoes.

My brother who is a very good cook gave me another good tip which may prove useful for both Jansson’s Temptation and gratin potato. If the Jansson’s Temptation does not cook well in the middle you can put aluminium foil on top of the dish. In that way the heat is better redistributed and the meal will be evenly cooked.
Why is this the best recipe? Well, because it has a generous amount of anchovies which gives it a nice salty taste and the onion adds sweetness to it. Hopefully you will like it as much as we do.
Jansson’s Temptation
(6 to 8 persons)
6 big potatoes
2 yellow onions
butter
6-8 pieces of anchovies-marinated herring or 1 jar of anchovies filets*
2-3 dl of cream
2-3 tbsp of anchovies marinade
bread crumbs

Peel and cut the onion into slices. Fry it in butter without letting it catch any colour. Peel the potatoes and cut them into thin slices with a knife, or grate them roughly with a food processor. Smear an oven-safe dish with butter. Layer with potatoes, onion and anchovies and end with a layer of potatoes. Mix the cream with the anchovies marinade and pour the mixture into the dish. The mixture should barely reach the top layer of potatoes, not cover it. Sprinkle bread crumbs on top. Place the dish in the oven heated to 200°C and let it cook for approximately 40 minutes until the Jansson’s Temptation has a nice colour.

*Be sure to use anchovies "Swedish Style" for the right taste.

This recipe and many other Christmas recipes will be published in 2014 in our book about Christmas, winter food, Christmas arts and crafts, and traditions related to winter celebrations and feasts. http://www.klefstadforlag.se


Merry X-mas!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...