29 november, 2012

Matperformance på Moderna Muséet

Matperformance. Smaka på ordet. Visst låter det läckert. Helt nytt koncept lanseras idag på Moderna muséet. Igår fick jag och några journalister en förhandstitt på vad som komma skall. Lite trevande kände vi oss för vi inte riktigt visste vad vi hade att vänta. Julen introducerades med med kanelsmakande cremant från Alsace och äppelmust från Skåne med mineralvatten.

Morötter stod i givakt. Stora trälådor med lock. En grammofon spelade Monika Zetterlund och fyra personer agerade på olika sätt. Nya saker händer hela tiden. Plötsligt var locken på lådorna av. I en låg stora vackra kakor med knäckebröd, i en hade man odlat krasse och laxrom låg i en skål på is. Malin Söderström lät oss ta en bit knäcke. Hon spritsade en äggkräm över och man gick vidare för att få lite laxrom och någon klippte krasse. I akt 1 har fisken huvudrollen.

Under tiden hände det saker i rummet. Texter lästes. De fyra personerna började agera och så småningom dansa. En liten trupp med blåklännings- förklädesklädda personer läste upp något. Skivan på grammofonen gick runt runt.

Tanken är att man ska uppleva förrätt, varmrätt och efterrätt som en matperformance där dansarna blandar sig med gästerna under tiden som de njuter av maten. Maten ska få gästerna att tala och diskutera. Under akt 2 är grisen "prima ballerina" med bl a grissida.

I slutet, akt 3 t ex kommer efterrättssötsakerna att ge mer ljus ju fler som äts, då varje liten sötsak täcker ett litet hål i en stor fyrkantig låg låda. Innifrån lådan kommer det att strömma ljus. Tanken är att det ska illustrera svenskarnas längtan efter ljus.

I slutet när man går ut från muséet kommer man att träda in som i en svart box där drinkarna är självlysande. Vidare ska man belysas med 50 000 lux. Hm det känns lite svårt att beskriva då vi bara fick se en del av föreställningen men det lät mycket spännande när Nikolaj Danielsen som står för det konstnärliga konceptet och Malin Söderström, kock på Moderna museets restaurang berättade om övriga delar. Matperformancet är skapat tillsammans med Madeleins Madteater i Köpenhamn.

Jag tyckte mycket om den här konstformen och hoppas det blir som det är tänkt nämligen en ny jultradition. 

Delar av det vi fick se är filmat här. Vet inte om du förstår mer när du ser klippet men kanske lite. ;-)
Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...