09 oktober, 2012

Storkök i #culinaryolympics


Nu turen kommit till det varma köket och svenska Fazer är med och tävlar i storköksklassen. Kurt Weid är mentor för laget och han verkar mycket nöjd. Läs mer om Fazer Culinary Team här.

Det är första gången laget är med och i ca 2 år har man förberett sig. Men som de själva skriver med 80 000 måltider som tillagas per dag har de vanan inne. Dock har rätterna verkligen förfinats och förbättrats av att de lagats så många gånger. På Fazer har man fört ut det här i organisationen. Många av de olika köken inom bolaget har besökts under åren och då har man kunnat lära sig att inte bara förfina momenten utan också att packa och ta tid på hur lång tid varje sak tar.

Stämningen är hög i hallen.  Nu ska 150 rätter serveras av de olika storköken. Utmaningen ligger i att servera 1 soppa, 1 vegetariskt varmrätt, ytterligare 2 varmrätter och en dessert. 3 rätter får kosta 3,50 Euro i råvaruinköp. Det är imponerande vad vi serveras. Självklart har man lyft fram det typiskt svenska. Först får vi en jordärtskockssoppa med räkor, kålrot och jordärtskocka vända i räkolja och dill.
Därefter får vi välja på det vegetariska som är Rödbeta och matkorn - en boll fylld med getost, bakad pumpa och hjortronkvarg. Jag kan inte låta bli att be om att få prova den fast jag också vill ha köttet.
Kötträtten består av renstek som är perfekt stekt med en späck- och örtbakad kantarellfylld rulle på vita rotfrukter (palsternacka, persiljerot, selleri och potatis rullad i nötgremolata). Såsen som serveras till är med messmör och här har man kryddat till den med chili och tranbär.


Fisken är jag inte så sugen på men får veta att strömmingen är marinerad i gräddfil och har därför väldigt lite ben kvar. Den serveras med rårörda lingon, raspad pepparrot och en sallad på gurka, fänkål och äpple. Brynt smör toppar rätten.

Till efterrätt får vi en mousse på mörk choklad toppad med en lakritscrisp. Så gott!

Allt är väldigt läckert och fräscht. Man kan inte förstå att sådana luncher går att åstadkomma för de pengarna.

Vad jag lägger märke till är att alla de svenska teamen har nationella attiraljer. Man har använt naturen som ett element. Hos Fazer tronar en stor Dalahäst. Alla teamen har jobbat med de nordiska smakerna. Att jobba med säsonger är väldigt tacksamt just nu säger en av de som är med och jobbar med teamet.

Uppdaterat:
Laget vann guld för maten och fick 96 poäng i tävlingen. Stort grattis!


Vill du läsa mer eller se fler bilder från Fazers Tävling kan du kika in hos Spot and Tell. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...